„Neincluderea Bulgariei şi României în Schengen are de-a face cu lipsa încrederii politice”

vineri, 12 decembrie 2014, 16:24
2 MIN
 „Neincluderea Bulgariei şi României în Schengen are de-a face cu lipsa încrederii politice”

Vicepremierul bulgar Meglena Kuneva consideră că ţara sa este pregătită să adere la Schengen, apreciind că neincluderea Bulgariei şi României în acest spaţiu are de-a face cu lipsa încrederii politice din partea Uniunii Europene.

"Bulgaria este pregătită (să adere la Schengen). Atât Comisia Europeană cât şi Parlamentul European au confirmat oficial capacitatea Bulgariei de a-şi îndeplini sarcinile ca frontieră externă a UE. Faptul că Bulgaria şi România nu au fost incluse până acum în spaţiul Schengen are de-a face cu lipsa încrederii politice din partea Uniunii Europene", a declarat vicepremierul bulgar Meglena Kuneva, într-un interviu acordat Deutsche Welle.

Întrebată dacă raportul MCV din ianuarie 2015 va fi "destul de convingător" pentru Germania, Franţa şi Olanda (ţări care s-au opus aderării României şi Bulgariei), Meglena Kuneva a precizat că aceste trei state "încă îşi pot schimba punctul de vedere".

"Raportul (MCV) şi aderarea la Schengen sunt două chestiuni diferite. Iar aceste trei ţări încă îşi pot schimba punctul de vedere. În ceea ce o priveşte, Bulgaria va face totul pentru a le convinge. Voinţă de reformare a sistemului există, lucrăm din plin la soluţionarea problemelor pe care le avem", a afirmat fostul comisar european pentru Protecţia Consumatorului.

România şi Bulgaria sunt bine pregătite să adere la zona UE fără vize Schengen, a apreciat, pe 4 decembrie, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

"Am fost cel mai aprig susţinător al Bulgariei şi României în acest sens. Situaţia nu este uşoară, ştiţi că unii colegi au temeri sau sunt sceptici, dar sunt sigur că vom găsi o soluţie", a declarat Tusk în urma unei reuniuni, la Bruxelles, cu premierul bulgar Boiko Borisov şi vicepremierul Meglena Kuneva.

"Poate că nu mâine, dar posibil la viitoarea reuniune a Consiliului European, în martie", a adăugat preşedintele Consiliului, citat de biroul de presă al Guvernului bulgar.

Mai multe ţări, printre care Olanda, Germania, Franţa sau Finlanda, s-au opus în ultimii ani intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

În toamna anului trecut, o variantă discutată la nivel european a fost ca România şi Bulgaria să adere la Schengen în două etape, prima fiind cu graniţele aeriene şi maritime şi ulterior cu cele terestre.

În lipsa unui consens, aderarea celor două state la acest spaţiu nu a mai fost introdusă pe agenda ultimelor două reuniuni JAI de anul acesta, din 9-10 octombrie şi din 4-5 decembrie.

Mediafax

 

Comentarii