Noi, cei din linia a doua

joi, 22 august 2013, 01:50
5 MIN

Astra Giurgiu, Pandurii Târgu Jiu şi Petrolul Ploieşti susţin, astăzi, primele partide din play-off-ul Ligii Europa. Adversarele sunt puternice, niciuna dintre cele trei echipe româneşti nu este favorita în aceste confruntări. Dar două dintre ele nu erau favorite nici în turul precedent şi s-au calificat

 

* Maccabi Haifa – Astra Giurgiu (ora 19:30, DigiSport 1)

Pandurii Târgu Jiu a eliminat, data trecută pe Hapoel Tel Aviv, iar Astra se confruntă acum cu Maccabi Haifa. Ce mi-e una, ce mi-e alta, vor zice unii, mai ales că toate echipele israeliene se cheamă ori Hapoel, ori Maccabi. Ce a făcut echipa din Gorj, poate face şi Astra, care a câştigat cu 3-1 la Târgu Jiu etapa trecută. O asemenea abordare nu este corectă: Maccabi asta este mai puternică decât Hapoel cealaltă. Suporterii stelişti au coşmaruri când aud de echipa aceasta, care a învins echipa militară cu 5-0 la Haifa. Apoi, Maccabi a mai fost şi prin grupele Ligii Campionilor şi nu s-a făcut de râs. Din Maccabi care a chinuit Steaua mai sunt câţiva jucători care se ţin minte: căpitanul Yav Katan, fundaşii ofensiv Meshumar şi Tawatha, mai e un Turgeman, un spaniol, Rayos, jucători de rasă! Pentru a forţa calificarea, Astra trebuie să atace şi să înscrie la Haifa. O echipă cu jucători foarte productivi în atac, dar sensibilă în apărare se sinucide dacă joacă la 0-0 pe terenul formaţiei israeliene. Nicio problemă în lotul Astrei, în afară de Yahaya, accidentat mai demult. Fatai este şi el apt de joc, dar productivitatea din ultimele meciuri a lui Ivanovski l-a trimis pe nigerian la lustruit banca de rezerve. A revenit la normal şi Sadat Bukari, care a lipsit ultimele meciuri, astfel încât Isăilă nu se poate plânge de lipsă de soluţii. Şansele Astrei există şi ele se numesc goluri. Iar Budescu, Tembo şi Ivanovski ştiu cum e treaba.
Maccabi: Saranov – Meshumar, Keinan, Cocalic, Tawatha – Boccoli, Katan – Rayos, Ezra, Turgeman – Abuhatzira. Antrenor: Arik Benado
Astra: Lung – Măţel, Ben Youssef, Mureşan, Morais – Seto, Cristescu – Tembo, Budescu, William – Ivanovski. Antrenor: Daniel Isăilă.
Arbitru: Kevin Blom (Olanda)
 
 
Pandurii Târgu Jiu – Sporting Braga (ora 21:00, DigiSport 2)
Pandurii: Mingote – Unguruşan, Erico, Christou, Momcilovic – Anton, Breeveld – Buleică, Eric, Nicoară – Matulevicius. Antrenor: Cristian Pustai
Braga: Eduardo – Baiano, Aderlan, Nuno Coelho Joãozinho – L.Carlos, Ruben Micael, Mauro – Alan, Edinho, Pardo. Antrenor: Jesualdo Ferreira.
Arbitru: Florian Meyer (Germania).
Pandurii Târgu Jiu are o soartă ingrată. În faţa lor a răsărit Braga, finalistă a Ligii Europa în urmă cu doi ani. E drept, bătută măr anul trecut în grupele Ligii Campionilor, de CFR Cluj, dar este greu de comparat Pandurii de azi cu CFR-ul, echipa aceea cu Bastos şi Sougou. În plus, oficialii "pandurilor" l-au vândut pe Nistor în Franţa, iar Nistor a fost întotdeauna una dintre cheile succesului. E drept, Condescu &Co fac eforturi pentru a compensa pierderea şi a întări lotul: a venit braşoveanul Distefano şi brazilianul Alex, fost la Chiajna şi "U", se vorbeşte de Curelea şi Varga, dar momentan, Pandurii trebuie să înfrunte Braga cu ce are. Echipa gorjeană are primul meci acasă (un dezavantaj), iar acasă înseamnă pentru ei îndepărtatul Cluj. Nicoară, suferind după o contră cu Măţel la ultimul meci de campionat de-abia s-a refăcut, iată câteva argumente care explică de ce echipa lui Cristi Pustai are şansa a doua. Nici Braga nu este scutită de probleme: experimentatul antrenor Jesualdo Ferreira, unul dintre "mentorii" mai celebrului Mourinho, nu-i poate folosi pe fundaşul Vinicius şi mijlocaşul Sasso, nemaivorbind de faptul că golgeterul Eder şi sârbul Miljkovic sunt accidentaţi mai demult. Însă balta de la Braga are peşte. Jucătorii târg-jieni trebuie să fie foarte atenţi la dispecerul Ruben Micael şi la atacantul Alan. Iar dacă Eric nimereşte una aşa cum ştie el, iar Matulevicius îşi reglează mai bine tirul, avem şi noi şansa noastră!
 
 
 
* Swansea City – Petrolul Ploieşti (ora 21:05, ProTV)
Swansea: Vorm – Rangel, Chico, Williams, Davies – Cañas, Britton, Shelvey – Routledge, Michu, Dyer. Antrenor: Michael Laudrup.
Petrolul: Peçanha – Achim, Geraldo,Benga, Guilherme – Hoban, De Lucas – Boudjemaa, Hamza, Grozav – Doré. Antrenor: Cosmin Contra.
Arbitru: Serghei Karasev (Rusia).

Antrenorul Cosmin Contra s-a arătat puţin cinic faţă de fostul său tehnician de la Getafe, Michael Laudrup: "El mă cunoaşte numai ca jucător, eu îl ştiu şi ca antrenor", zice "Guriţă", caracterizând astfel stilul danezului care conduce reprezentanta Angliei, echipa galeză Swansea City: care reprezintă Anglia: "Mizează pe posesie, presing avansat, pase scurte, multă mişcare în teren. Se va juca deschis, vor fi multe ocazii, depinde cine o va băga mai repede în aţe! Îi cunosc destul de bine, o echipă bună, sunt mulţi jucători care au jucat în Spania. Sper ca băieţii să conştientizeze că avem în faţă un meci important, suntem în faţa unui meci istoric şi trebuie să-l tratăm ca atare. Să nu ne fie frică la Swansea şi să ne întoarcem cu un rezultat care să ne dea speranţe la calificare". Swansea a debutat în noua ediţie de campionat cu un rezultat care nu spune nimic: 1-4 cu Manchester United, una dintre marile favorite la titlu. Va lipsi în partida de astăzi una dintre piesele cheie, olandezul Jonathan de Guzman. De asemenea, doi jucători de prim rang, căpitanul Ashley Williams (fundaş central) şi atacantul spaniol Michu au stârnit pofta granzilor şi par a fi pe picior de plecare. În locul lui Michu (cumpărat pe bani grei de la Malaga), poate evolua ivorianul Wilfried Bony, golgeter al sezonului trecut. Petrolul are probleme serioase de lot, în apărare: stoperul Yamissi a făcut o entorsă şi nu poate juca, iar Alcenat este suspendat, după cartonaşul roşu primit la Arnhem. În atac, va evolua mai nou-sositul Doré, care a obţinut cu greu viza de intrare în Regatul Unit, dar speranţele stau tot în încercaţii Hamza şi (bineînţeles) Gicu Grozav.

 

Comentarii