Omul de afaceri Mihai Rotaru a fost reținut. Este acuzat că l-ar fi mituit pe deputatul Ioan Oltean

joi, 26 noiembrie 2015, 19:39
2 MIN
 Omul de afaceri Mihai Rotaru a fost reținut. Este acuzat că l-ar fi mituit pe deputatul Ioan Oltean

Omul de afaceri Mihai Rotaru, acuzat că i-ar fi dat mită 600.000 de euro deputatului Ioan Oltean, pentru a interveni la fostul președinte ANRP Crinuța Dumitrean, a fost reținut de procurorii DNA, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. 

Rotaru a fost reținut, după ce a fost audiat timp de peste cinci ore la DNA, unde a fost adus cu mandat.

Procurorii urmează să îl prezinte instanței cu propunere de arestare preventivă.

Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, este acuzat că i-a dat mită 600.000 de euro deputatului Ioan Oltean, pentru a interveni în favoarea sa la fostul președinte ANRP Crinuța Dumitrean.

Rotaru dorea să îi fie aprobată o cerere de despăgubire de aproape 109 milioane de lei, pentru un teren din Piteşti, despăgubire care i-a fost de altfel acordată.

În acest dosar, au fost audiați, joi, și deputații Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu, pe care procurorii i-au pus sub urmărire.

În aceeaşi cauză mai sunt vizaţi Crinuţa Dumitrean, Remus Baciu şi Marko Attila, care au fost în comisia de la ANRP ce a aprobat solicitarea de despăgubire a lui Mihai Rotaru.

Într-un alt dosar privind despăgubiri ilegale de la ANRP, cunoscut ca "Bica 1", sunt judecaţi, pentru abuz în serviciu, opt foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în calitate de fost reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Cei opt foşti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzaţi că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Deputatul Ioan Oltean declarat, în decembrie 2014, că "în afară de faptul că a recomandat-o" pe Crinuţa Dumitrean premierului Emil Boc pentru a fi preşedinta ANRP, "nu a avut niciun fel de altă interferenţă cu activitatea acesteia" și că propunerea sa "a fost făcută cu bună-credință".

"La vremea respectivă, nu exista niciun indiciu care să conducă la suspiciuni privind pregătirea ei profesională şi corectitudinea", spunea Ioan Oltean.

Fostul vicepreşedinte al ANRP Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor că Dorin Cocoş i-a promis că va fi menţinut în funcţie dacă îl sprijină necondiţionat în soluţionarea unor dosare privind despăgubiri pentru terenuri, precizând l-a cunoscut pe omul de afaceri prin fiul acestuia, Alin.

Diacomatu le-a mai spus procurorilor că Dumitrean era sprijinită de Ioan Oltean, care la aproape fiecare şedinţă de birou politic cerea să fie demis din funcţia de vicepreşedinte al ANRP.

Comentarii