Opera protestează din nou: Revolta sub scenă, balerinii pe scenă

duminică, 24 aprilie 2016, 11:45
1 MIN
 Opera protestează din nou: Revolta sub scenă, balerinii pe scenă

Baletul “DSCH. The Dream”, care trebuia să se joace aseară, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, a fost momentul protestului. Protestele au început din fosa orchestrei. Aceasta, sub conducerea dirijorului Tiberiu Soare, au tăcut, iar balerinii pregătiţi au încremenit pe scenă. Cortina a fost trasă.

Baletul “DSCH. The Dream”, care trebuia să se joace sâmbătă, 23 aprilie, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, a fost anulat. Cauza: un nou protest. Orchestra şi membrii colectivului Operei au ocupat fosa orchestrei, sub conducerea dirijorului Tiberiu Soare, iar balerinii din spectacol au stat pur şi simplu pe scenă. Johan Kobborg a postat sâmbată seară un scurt mesaj pe contul sau de Twitter: "România, accepţi asta? Europa, accepţi asta? Lume?".

În ciuda unor negocieri prealabile dintre Tiberiu Soare, dirijorul orchestrei, şi Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, spectacolul de aseară nu s-a mai ţinut, sub ochii înmărmuriţi ai spectatorilor. Mai mult, "Tiberiu Soare le-a spus aseară spectatorilor că balerinii de pe scenă nu reprezintă Opera Naţională. Dar pe scenă eram şi balerini români, şi străini. E o discriminare faţă de dansatorii străini, dar chiar şi faţă de noi, românii de pe scenă", declară Cristi Preda şi Marina Minoiu, artişti ai Operei, citeaza Mediafax.

"După ce Soare a anunţat ca orchestra nu va cânta, tehnicienii de la masa de comandă nu au vrut nici măcar să deschidă cortina. Atunci au deschis-o doi dansatori, ca spectatorii să vadă că noi, balerinii, suntem pregatiţi pentru spectacol".

Comentarii