Operaţii care se realizează în ţară doar la Bucureşti, Cluj şi, de curând, şi la Iaşi

Operaţii rare realizate la Iaşi pentru pacienţii cu probleme la rinichi sau cu prolaps genital

vineri, 13 iunie 2014, 01:57
3 MIN
 Operaţii rare realizate la Iaşi pentru pacienţii cu probleme la rinichi sau cu prolaps genital

Intervenţiile laparoscopice de scoatere a unui rinichi afectat de boală încep să câştige te­ren.

Nefrectomiile laparasco­pice sunt efectuate la Spitalul Parhon, singura unitate sanitară din regiunea Moldovei cu o ase­menea experienţă. Faţă de intervenţia chirurgicală clasică, care înseamnă o recuperare postoperatorie îndelungată a pacientului sau cicatrici de mari dimensiuni, operaţia laparoscopică presupune incizii foarte mici şi un timp de spitalizare de numai două zile. Astfel, adresabilitatea pentru o asemenea operaţie a început să crească.

„Am avut până acum patru intervenţii de succes. Lumea a început să audă de această metoda şi să o prefere. Chiar acum am o pacientă în curs de investigare. Urmează să mai facă o computer-tomografie, şi cel mai probabil o vom programa pentru intervenţie la înce­putul lunii viitoare“, a precizat dr. Bogdan Novac.

Printre pa­cienţii care au putut beneficia de operaţie a fost şi o tânără în vârstă de 27 de ani, diagnosticată cu cancer renal.

„Avea o in­dicaţie absolută de nefrecto­mie şi care datorită vârstei s-a recuperat foarte repede. Acum este activă, preconizează chiar o sarcină în viitorul apropiat, şi atunci s-a bucurat total de be­neficiile intervenţiei laparoscopice. Evoluţia este foarte bu­nă, recuperarea post operatorie a fost rapidă. În două săp­tămâni era recuperată fizic aproape complet, faţă de o in­ter­venţie clasică unde perioada de recuperare este de mi­nim trei luni. Trebuie menţio­nat că şi calitatea vieţii post operator este cu mult îmbună­tăţită“, a adăugat medicul.

Chiar dacă beneficiile pentru pacient sunt semnificative, procedura implică şi riscuri, mai ales că artera şi vena renală pornesc din două vase importante ale corpului, – din aortă, respectiv vena cavă -, iar riscul de sângerare este major.

Pe lângă nefrectomii, echipa medicală de la Spitalul Parhon îşi propune să realizeze şi cura laparoscopică a prolapsului ge­nital. Prolapsul genital apare la unele femei care au avut naşteri naturale repetate sau la cele care au suferit o histerectomie (extirparea uterului – n.r.) şi reprezintă o cădere a vaginului din poziţia iniţială. Iar asta pentru că sistemul de susţinere care este asigurat de uter fie a dispărut, fie a devenit mai slab din cauza naşterilor. Iar odată cu această mobilizare în jos a vaginului, vezica şi rectul îşi schimbă poziţia şi pacientele încep să prezinte diverse probleme, precum pierderile de urină. Acum, echipa medicală de la Urologie speră să rezolve această problemă cu ajutorul unor plase.

„Plasele respective sunt fixate în faţa şi în spatele vaginului şi apoi de un os din bazin. Practic, plasele preiau rolul pe care îl aveau vechile sisteme de susţinere anatomice şi aduc organele în poziţia normală care era înainte de naştere, de exemplu. Dar totul este în curs de pregătire mo­mentan, pentru că plasele nu s-au importat până acum în România, pentru că nu se rea­li­zează o intervenţie de genul acesta“, a explicat dr. Novac.

Secţia de Urologie din ca­drul Spitalului Parhon a început să realizeze intervenţiile în urmă cu un an de zile, când a fost făcut primul chist renal laparoscopic. Operaţii de acest fel mai sunt realizate, în ţară, în unităţile medicale specializate din Cluj-Napoca şi Bucureşti.

Comentarii