Papa Francisc îşi începe pontificatul. A primit „inelul pescarului”

marți, 19 martie 2013, 10:43
2 MIN

Zi istorică pentru lumea catolică. Papa Francisc, primul suveran pontif din America Latină şi întâiul cap non-european al bisericii lui Sfântul Petru în mai bine de o mie de ani, îşi începe azi pontificatul, cu lumea întreagă privind spre el plină de speranţă că va fi un papă mare, care va reuşi să reformeze Biserica Catolică.

Noul Papă a primit inelul pontifical, cunoscut drept „inelul pescarului” (Sfântul Petru era pescar, iar Iisus l-a desemnat pescar de oameni). Vaticanul a subliniat, luni, într-un briefing de presă că inelul Papei Francisc este unul cât se poate de simplu, din argint placat cu aur. Inelul, pe care este reprezentat Sfântul Petru, este opera unui expert italian în artă sacră, Enrico Manfrini.

Inelul pescarului

 

Francisc, primul iezuit din cei 265 de papi care l-au precedat, şi-a luat numele pontifical după un sfânt-simbol al catolicilor, Sfântul Francisc din Assisi, apărătorul săracilor.

Pe numele non-pontifical Jorge Mario Bergoglio, Papa Francisc, din Argentina, şi-a început ziua marcată de ceremonii printr-un tur al Pieţei Sfântul Petru. La bordul papamobilului – complet deschis şi fără protecţie antiglonţ – , noul papă a salutat mulţimea venită să sărbătorească inaugurarea pontificatului său. La un moment-dat, gărzile i-au dat în braţe un copil, pe care l-a sărutat. Totodată, noul papă a coborât din papamobil şi a mângăiat şi sărutat un bolnav ţinut pe braţe de cei care îl însoţeau.

Comentarii