Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Paşte fericit!

GALERIE
Patratel VINERI, 14 aprilie - 1Patratel VINERI, 14 aprilie - 2Patratel VINERI, 14 aprilie - 3
  • Patratel VINERI, 14 aprilie - 1
  • Patratel VINERI, 14 aprilie - 2
  • Patratel VINERI, 14 aprilie - 3
- +

* Duminică, toţi creştinii se vor bucura împreună de cea mai importantă sărbătoare a omenirii, dar până la Paşti, mâine, aproape de miezul nopţii, cu toţii se vor îndrepta spre catedrale sau biserici de cartier, grupaţi pe familii sau bisericuţe, pentru a sărbători Învierea Domnului, apoi se vor întoarce la casele lor, păzind pe drum lumânările, să nu se stingă... Să nu anticipăm; mai bine, aflaţi pe larg, din cele ce urmează:

* După slujbă oamenii pleacă spre case, cu grijă să nu se stingă lumânările, mai ales de la curentul iscat de cei care aleargă spre friptură, ouă roşii, drob, pască şi vin. Cu timpul, s-a dezvoltat meşteşugul confecţionării de accesorii pentru lumânări: rondele anti-ceară din carton, pahare anti-vânt din plastic etc. Totuşi, părul se protejează de foc în continuare folosindu-se foarfecele şi maşinile de tuns...

* Prin Ţara Moţilor, în noaptea de Paşti, flăcăii din prima tabără scot toaca bisericii, o ascund în cimitir şi o păzesc, iar flăcăii din a doua încearcă să o fure; ziua următoare e de băut, consumaţia fiind plătită de tabăra care pierde. Incidentele de anul trecut au fost provocate de 1) o aşchie din toacă, intrată în degetul flăcăului care tocmai o fura din clopotniţă şi care, de usturime, a scăpat-o pe scări peste ceilalţi şi 2) doi flăcăi prostălăi care, în drum spre cimitir, au ţinut perpendicular pe axul străzii toaca lungă de vreo doi metri, de care s-au lipit nouă biciclişti cu lumânările aprinse, gonind spre case.

* De Paşti, în Ardeal se poartă obiceiul "stropitului", venit de la maghiari; mai exact, băieţii merg la fete şi le stropesc cu parfum "să nu se veştejească", iar ele se bucură. Obiceiul s-a păstrat şi în zilele noastre, pe alocuri: "Dacă nu le-am stropi în prealabil cu deodorant şi cu parfum, nici nu ne-am putea apropia de ele, să le invităm la dans, în club" declară unul dintre flăcăi, care regretă că datina nu impune întâi şi stropirea fetelor cu apă şi săpun.

* În zona pitorească a Bărăganului, credincioşii aduc la slujba de Înviere cocoşi albi; cel mai norocos va fi în acel an posesorul cocoşului care va cânta primul. Au fost semnalate cazuri de cetăţeni care, din dorinţa de noroc, au trişat, turnând în cocoşii lor, cu pâlnia, cafea tare sau ness, să-i împiedice să adoarmă odată cu găinile şi să-i facă să cânte primii; unele păsări, hiperactive, au început să se zbată, să fâlfâie din aripi şi să ciupească oamenii de glezne, stârnind panică în mulţime.

* Prin Bucovina, în aceeaşi noapte, fetele urcă în clopotniţă şi spală limba clopotului cu apă neîncepută, cu care se spală pe faţă dimineaţa, să fie frumoase tot anul şi să alerge flăcăii după ele cum aleargă oamenii la Înviere când aud clopotul. Deoarece unele limbi de clopot au oxidat de la spălările din anii precedenţi (cu produse pentru înlăturat rugina şi piatra), multe fete de măritat s-au pomenit cu feţele verzi de la apă, iar flăcăii au fugit nu spre, ci de ele, mai puţin cei care au leşinat când le-au văzut. Trebuie amintite fetele care au coborât din clopotniţe cu lilieci înfipţi în păr şi faptul că, după spălările repetate, sute de clopote au început să sune fals.

* În Moldova, în dimineaţa de Paşti, oamenii se spală pe faţă cu apa în care au stat bani, se freacă pe faţă cu un ou roşu, să fie rumeni tot anul, iar cojile ouălor mâncate sunt aruncate pe drum. De-a lungul vremii s-au semnalat cazuri de boli de piele de la apa în care au stat banii, dar şi de cetăţeni care au fost rumeni la faţă nu doar în anul respectiv, din cauza colorantului de înroşit ouăle, care le-a intrat în piele. Unele ziare guvernamentale au publicat poze în care se vedeau drumurile acoperite cu coji de ouă şi au explicat "Prin grija Guvernului, problema asfaltării a fost rezolvată".

* Paşte fericit să avem cu toţii! Şi evitaţi SMS-urile gen "Fie ca Lumina Sărbătorilor să vă aducă etc.", dacă vreţi să fiţi originali.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri