Patriarhul Daniel, dat în judecată pentru ce fac slujitorii lui

miercuri, 10 februarie 2016, 12:02
1 MIN
 Patriarhul Daniel, dat în judecată pentru ce fac slujitorii lui

Un botoşănean a acţionat în instanţă Biserica Ortodoxă Română, dar şi pe patriarhul Daniel, într-un proces de răspundere delictuală, pe motiv că trei plângeri depuse de acesta împotriva preotului din sat nu au fost soluţionate în termenul prevăzut de lege.

Cel care a deschis procesul este Vasile Huminiuc, fiul unui fost stareţ de la Mănăstirea Zosin, condamnat politic în 1954, şi născut în satul Tocileni (comuna Stăuceni), satul de baştină al fostului patriarh al României, Prea Fericitul Teoctist.

Spiritele s-ar fi încins în urmă cu mai bine de trei ani, când Vasile Huminiuc a făcut o plângere la patriarhie, împreună cu alţi 48 de enoriaşi, împotriva preotului din sat, Marin Octavian Poduţ, pe care îl acuză de o serie de presupuse abuzuri şi ilegalităţi, printre care faptul că ar fi instituit taxe pentru anumite servicii religioase, că nu locuieşte în casa parohială şi că l-ar vorbi de rău în biserică.

Plângerea a ajuns la Arhiepiscopia Iaşilor, iar pe 14 august, când la Tocileni au ajuns inspectori eparhiali, semnatarii plângerii ar fi fost huiduiţi şi scuipaţi de susţinătorii preotului.

Textul integral, pe monitorulbt.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii