Politicienii s-au îngrămădit la deschiderea anului şcolar în Alexandru (FOTO)

marți, 17 septembrie 2013, 01:50
4 MIN
 Politicienii s-au îngrămădit la deschiderea anului şcolar în Alexandru (FOTO)

La festivitatea de la Şcoala „Alexandru cel Bun“ cei mai emoţionaţi au fost elevii care au intrat în clasele pregătitoare. Ca de obicei, nelipsiţi de la eveniment au fost politicienii.

Deschiderea noului an şcolar a stârnit cele mai puternice emoţii în sufletele elevilor de la clasele pregătitoare. Îmbrăcaţi în uniforme şi încărcaţi cu buchete de flori pentru doamnele învăţătoare, prichindeii au luat cu asalt şcolile, participând la prima lor ceremonie de inaugurare a anului şcolar. Festivitatea oficială a fost găzduită de Şcoala „Alexandru cel Bun“ (nr. 13), din cartierul cu acelaşi nume, unde au fost prezenţi inspectori şcolari şi reprezentanţi ai administraţiei locale. Dascălii, elevii şi părinţii au fost încurajaţi de Camelia Gavrilă, inspector şcolar general, Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Chirica, viceprimar, şi Bogdan Abalaşi, subprefect. Totodată, la eveniment au luat parte doi deputaţi locali – Cristina Nichita şi Anghel Stanciu.

GALERIE FOTO

Iată ce-i aşteaptă pe elevi în noul an

Alegerea unităţii din Alexandru pentru manifestarea oficială nu a fost întâmplătoare. În şcoală s-au desfăşurat lucrări de reabilitare în valoare de peste 200.000 de lei. De asemenea, conducerea, alături de elevi, se află la moment aniversar: este al patruzecelea an în care clopoţelul sună la Şcoala nr. 13. Camelia Gavrilă a lăudat demersul didactic din instituţie, precum şi performanţele elevilor. „Se pare că şi divinitatea ţine cu şcoala, pentru că ploile de săptămâna trecută s-au rispit. Am vrut să dau un semn al recunoaşterii valorii de la nivelul Inspectoratului pentru calitatea educaţiei dintr-o şcoală care nu este foarte bătrână, nu a avut nevoie de secole pentru a proba valoarea, care a reuşit în 40 de ani să-şi consolideze un loc în comunitate, să stabilească o relaţie afectivă, instituţională şi profesională cu părinţii şi comunitatea locală, să ofere un demers didactic adevărat, să fie încărcată de devotamentul profesorilor şi de reuşitele elevilor“, a subliniat şefa IŞJ.

În continuare, Gavrilă a atras atenţia copiilor, dar şi a părinţilor asupra ultimelor schimbări din învăţământul preuniversitar. În opinia inspectorului, noul an se anunţă a fi unul „fierbinte“ mai ales pentru elevii claselor a VIII-a. Aceştia se văd nevoiţi să se pregătească intens pentru evaluarea naţională, în condiţiile în care notele obţinute la examen vor reprezenta 75% din media de admitere la liceu. „Dincolo de ritualul fiecărui an şcolar, anul acesta ar trebui să vă gândiţi – şi cei mici, şi cei mari – că încep evaluările naţionale la clasa a II-a, a IV-a, a VI-a. Acestea nu trebuie să vă sperie, ci trebuie să fie o formă de verificare şi autoverificare, de raportare la cerinţele naţionale, de pregătire pentru marile examene ale şcolii şi ale vieţii. Există o schimbare de procentaj şi în privinţa rolului examenului susţinut de cei de clasa a VIII-a, cu accentuarea importanţei examenului şi diminuarea mediei de gimnaziu în acest calcul general. Cred că pentru clasa a VIII-a va fi un an de recapitulări şi pregătiri“, a punctat Camelia Gavrilă.

A doua deschidere a avut loc la Colegiul „Racoviţă“

La deschiderea festivă, Cristian Adomniţei a intrat în jocul copiilor şi le-a urat bun venit pe băncile şcolii, sfătuindu-i să se concentreze asupra învăţatului. „Vă doresc să aveţi un an nou şcolar extraordinar, să vă bucuraţi de revederea colegilor, a profesorilor, să învăţaţi cât mai mult. Când o să creşteţi mari o să puteţi ajunge cu toţii actori, actriţe, doctoriţe şi aşa mai departe doar dacă veţi învăţa tot ce vă spun învăţătorii şi profesorii“, le-a transmis preşedintele CJ. În aceeaşi notă, viceprimarul Chirica le-a cerut copiilor să facă performanţă, pentru a onora un oraş ce se mândreşte cu educaţia. „Nu putem să ne bazăm numai pe elite, ci trebuie să devenim un oraş al elitelor. Noi ne-am făcut treaba până pe 15 septembrie, de astăzi este treaba dumnevoastră. Vă rugăm să aveţi grijă de carte, să creaţi performanţă şi să fiţi viitorul nostru“, a menţionat Chirica. Subprefectul Bogdan Abalaşi a retrăit, alături de invitaţi, emoţiile începutului de şcoală în calitate de fost cadru didactic, dar şi de părinte care îşi lasă copilul în mâinile dascălilor. A doua deschidere oficială a avut loc la Colegiul Naţional „E. Racoviţă“. Aici, Camelia Gavrilă a felicitat întregul colectiv pentru rezultatele remarcabile obţinute la examene şi olimpiade şi le-a cerut  părinteşte elevilor să se reinventeze mereu, folosindu-se de creativitatea cu care au fost înzestraţi. „Sunt şcoli care se integrează frumos în comunitate, muncesc, contabilizează câteva reuşite la olimpiadele judeţene. Mai sunt şcoli binecuvântate de Dumnezeu, unde s-a petrecut acea întâlnire astrală între copii şi profesori foarte buni. Nimic din această ecuaţie nu poate lipsi“, a afirmat inspectorul şcolar general.

Comentarii