De Business

Punem punctul pe știi

Preţul caselor din grila notarilor scade la Iaşi cu 10%

In cazul în care apar modificări grila notarilor cu preţurile locuinţelor poate suferi modificări de mai multe ori pe parcursul anului.

joi, 25 aprilie 2013, 01:50
3 MIN
 Preţul caselor din grila notarilor scade la Iaşi cu 10%

Taxele şi imobilele percepute de notari în acest an pentru tranzacţiile cu apartamente vor urma trendul descendent pe care l-au cunoscut în ultimul timp preţurile de tranzacţionare de pe piaţa reală. Valorile date de către experţii evaluatori locuinţelor în acest an pentru grila notarilor au scăzut, în medie, cu 10% faţă de valorile estimate anul trecut.

Notarii plătesc anual evaluatori pentru conceperea grilelor care conţin valori orientative ale imobilelor, ajutându-i pe aceştia la calculul taxelor şi impozitelor minime pentru tranzacţiile imobiliare. Dacă grila de anul trecut nu a suferit modificări semnificative faţă de anul 2011, în acest an valorile au scăzut pentru toate tipurile de apartamente, în condiţiile în care în capitală au crescut cu până la 40%. Apartamentele din Iaşi sunt diferenţiate în grilă în funcţie de patru zone de impozitare, după localizarea străzilor, şi nu a cartierelor. Partea centrală a oraşului este „Zona A”, urmând ca, pe măsura ce ne apropiem de periferie, să fie delimitate şi zonele B, C şi D. Evaluatorii au aproximat valoarea apartamentelor ţinând cont de criterii ca zonă, stradă, etaj, numărul de etaje, gradul de confort şi anul construcţiei. „Ca situaţie generală, putem spune că preţurile apartamentelor au scăzut cu aproxiativ 10% din valoarea pe care o aveau anul trecut, indiferent de zonă sau suprafaţă, potrivit datelor din noua grilă. Pe piaţa reală nu ştiu dacă au scăzut. Trebuie menţionat că sumele din grilă, de cele mai mutle ori, nu reprezintă preţul unui imobil, acesta fiind stabilit de părţi. Când părţile nu au stabilit valoarea, sau mai frecvent se întâmplă în cazul moştenirilor sau al donaţiilor, folosim grila”, a declarat Andi Cheptine, preşedintele Camerei Notarilor Publici din Iaşi. Conform noii grile, în zonele centrale ca Piaţa Unirii, Independenţei sau Ştefan cel Mare, un apartament de aproximativ 40 de metri pătraţi, situat la un etaj mediu şi construit până în 1980, este evaluat la 27.000 euro, cu 4.000 euro mai puţin decât a fost evaluat anul trecut.

 
„Codul Fiscal ne permite”

 

În zona B, reprezentată de străzi ca Alexandru cel Bun, Anastasie Panu sau bulevardul Dacia, un apartament similar celui din centru costă, în medie, 23.400 euro, cu aproximativ 4.000 euro mai puţin decât anul trecut. În cazul unui apartament cu aceleaşi caracteristici din zona C – străzile Ciurchi, Nicolae Iorga sau Cantemir – preţul mediu de cumpărare este de 21.000 euro, cu peste 4.000 euro mai puţin decât în 2012. Pentru zona D, preţul unui apartament asemănător a fost estimat de evaluatori la circa 20.000 euro, cu 3.000 mai puţin decât preţul aproximat anul trecut. Şeful notarilor a declarat că, dacă notarii sau părţile implicate în tranzacţii observă modificări majore la preţurile de tranzacţionare, grila poate fi modificată şi pe parcursul anului. „În situaţia în care piaţa reală a tranzacţiilor imobiliare suferă modificări, Codul Fiscal ne permite, în trecut nu ne permitea, să facem acte adiţionale, cerându-le experţilor să reevalueze anumite valori. Dar deocamdată suntem la începutul anului, piaţa imobiliară este îngheţată şi nu avem de unde să ne dăm seama dacă valorile din grilă sunt aproape de cele reale”, a completat Andi Cheptine.

 

Comentarii