Primăria preia Muzeul de Istorie Naturală şi va demara lucrări de întreţinere

joi, 27 august 2015, 01:56
2 MIN
 Primăria preia Muzeul de Istorie Naturală şi va demara lucrări de întreţinere

Imobilul în care se află Muzeul de Istorie Naturală ar putea fi reabilitat cu fonduri europene. Primarul interimar Mihai Chirica a susţinut ieri că edificiul va fi trecut în domeniul public şi va fi inclus în portofoliul de proiecte al Primăriei pentru exerciţiul bugetar 2014 – 2020.

 

Chirica a făcut anunţul după o întâlnire pe care a avut-o cu rectorul Universităţii „Al.I. Cuza”, Vasile Işan. „Dreptul de proprietate s-a stabilit în instanţă, am primit hotărârea definitivă prin care acest muzeu aparţine municipiului Iaşi, îl vom introduce în domeniul public al municipiului, vom genera şi hotărârea de guvern pentru inventarierea lui şi vom păstra colaborarea cu universităţile ieşene în ceea ce priveşte folosinţa sa”, a declarat Chirica.
 
Dreptul de proprietate asupra imobilului a făcut obiectul unui proces de peste opt ani în care au fost implicate Societatea de Medici Naturalişti, Universitatea şi Primăria. Acţiunea a fost deschisă de către societatea academică, care îşi are sediul la parterul clădirii, după ce Universitatea a realizat un proiect tehnic pentru reabilitarea acesteia.
 
În decizia judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, publicată integral pe site-ul instanţei, se arată că „imobilul în litigiu face parte din domeniul public al municipiului Iaşi, prin efectul legii”. Primarul interimar a mai spus că, până la aprobarea unui proiect de finanţare europeană, la imobil se va interveni cu lucrări de întreţinere pe partea de siguranţă a clădirii, în contextul în care imobilul se află într-o stare avansată de degradare.
Chirica a precizat că Universitatea va preda Primăriei proiectul tehnic realizat în urmă cu aproape zece ani, iar municipalitatea îl va actualiza conform noilor standarde. Muzeul de Istorie Naturală Iaşi, cel mai vechi edificiu de acest fel din ţară, a fost închis publicului în mai 2013 în aşteptarea unei „expertize tehnice pentru consolidare” care încă nu a fost efectuată. În clădirea care datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea se află peste 300.000 de exponate. Universitatea „Al.I. Cuza” administrează clădirea din 1952.
 
 
 

 

Comentarii