N

Procuror spaniol: Hotii si proxenetii romani spala in tara banii furati din Spania

N

joi, 24 aprilie 2014, 20:52
1 MIN
 Procuror spaniol: Hotii si proxenetii romani spala in tara banii furati din Spania

\N

 

Spalarea de bani proveniti din activitati ilegale efectuate in Spania, precum furtul si prostitutia, a crescut considerabil in ultimii trei ani in Romania si a atins niveluri record, a declarat joi, la București Fernando Bermejo, sef al Procuraturii Anticoruptie in Barcelona.
„Hotii de buzunare, beneficiind de legislatia favorabila, in conditiile in care un furt de mai puțin de 400 de euro este pedepsit cu o amenda, se organizeaza in grupuri criminale organizate care trimit bani acasa, si la fel fac si proxeneți”, a spus Bermejo, la o conferinta care a avut ca tema criminalitatea organizate.
Procurorul a afirmat ca „a existat o creștere a miscarilor de bani” proveniti de la hoți de buzunare, care actioneaza in special la metroul din Madrid si Barcelona, si de la traficantii de femei.
Bermejo a declarat ca este dificil sa acuzi aceste persoanede de spalare de bani, deoarece nu prezinta antecedente penale, așa ca a apelat la intensificarea cooperarii internationale, astfel incat schimbul de informatii sa se faca mult mai rapid.
„Conform unor cercetari recente, am descoperit ca retele sunt impartite in clanuri la nivel mondial, national si local pentru impartirea beneficiilor intre membrii retelei”, a spus Bermejo.
Procurorul a adaugat ca multe dintre aceste grupari criminale „provin din corpuri speciale ale fortelor armate ale tarilor lor, pregatite pentru operatiuni clandestine”.
Un raport al Fondului Monetar International estimeaza ca spalarea de bani reprezinta intre 2% si 5% din PIB-ul mondial. (Hotnews.ro)

 

Comentarii