Răsturnare de situaţie în dosarele cu mită şi sex

Profesorii şpăgari de la UMF, soţii Dorobăţ şi Dumitru Păduraru, rămân în cătuşe

sâmbătă, 28 februarie 2015, 02:58
3 MIN
 Profesorii şpăgari de la UMF, soţii Dorobăţ şi Dumitru Păduraru, rămân în cătuşe

Curtea de Apel a întors deciziile date de Tribunal, care stabilise că atât soţii Dorobăţ, cât şi Dumitru Păduraru pot fi plasaţi în arest la domiciliu.

Cei trei profesori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr.T. Popa“ din Iaşi vor rămâne în Arestul Poliţiei Iaşi, a decis ieri Curtea de Apel. În două şedinţe distincte, magistraţii Curţii au soluţionat contestaţiile formulate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) împotriva soluţiilor date de Tribunal în cazul soţilor Doro­băţ, respectiv al lui Dumitru Pă­duraru.

În cazul celor trei, la în­ceputul acestei săptămâni, Tri­bunalul stabilise ca arestul preventiv să fie înlocuit cu arestul la domiciliu. În şedinţele de ieri la Curtea de Apel Iaşi s-a pre­zentat ca procuror de şedinţă chiar şeful DNA Iaşi, Bogdan Mun­teanu, care a susţinut în instanţă că cele trei cadre universitare prezintă pericol social şi că nu ar trebui eliberate din arest. În cazul lui Dumitru Pă­duraru, Munteanu a plusat şi a spus că demisionarul conferen­ţiar de la UMF ar putea-o ucide pe studenta care l-a denunţat pro­curorilor după ce i s-ar fi cerut să facă sex pentru a primi note de trecere.

Faptele imputate celor trei profesori

„Am luat în calcul şi o ase­menea soluţie. O luăm ca atare şi nu vom comenta decizia instanţei de control judiciar“, ne-a spus avocatul Robert A­mun­tencei, apărătorul lui Du­mitru Păduraru. Acesta din urmă şi-a dat demisia din funcţia de conferenţiar al UMF Iaşi la scurt timp după ce DNA a dispus reţinerea sa. Acuzat de tentativă de viol, şantaj şi luare de mită, Păduraru va rămâne în arest pentru încă 30 de zile. El a fost deja trimis în judecată.

În cazul soţilor Dorobăţ, instanţa a decis ca o eventuală prelungire a arestării lor preventive să se judece după 15 zile de la expirarea actualului mandat. Cei doi soţi, acuzaţi de luare şi complicitate la luare de mită au ajuns în arest la începutul acestei luni după ce DNA a desco­perit în biroul lui Carmen Dorobăţ, manager al Spitalului de Boli Infecţioase, 20 de carnete de student având fiecare introdusă câte o bancnotă de 100 de euro.

Procurorii au concluzionat că banii ar fi fost daţi pentru ca Gheorghe Dorobăţ să îşi promoveze studenţii la materia Anestezie Generală. Ulterior, în actele oficiale, DNA a precizat că ar mai fi dat mită soţilor Dorobăţ şi alţi 70 de studenţi de la UMF Iaşi. Cei doi doctori sunt încă cercetaţi de DNA, care în ultimele zile a continuat au­dierile studenţilor. Aproximativ 60 de studenţi au dat declaraţii până acum la DNA, surse juridice arătând că majoritatea au admis că au oferit mită pentru a promova la examene.

 

Comentarii