Proiectul de 85 de milioane de euro pentru informatizarea zonelor sărace, în atenția DIICOT

luni, 16 octombrie 2017, 22:20
2 MIN
 Proiectul de 85 de milioane de euro pentru informatizarea zonelor sărace, în atenția DIICOT

Procurorii DIICOT au solicitat, săptămâna trecută, Ministerului Comunicaţiilor o serie de informaţii şi documente legate de implementarea reţelei de internet de mare viteză Ro-Net, proiect în valoare de peste 85,5 milioane de euro, finanţat cu fonduri europene, scrie Libertatea.ro.

Proiectul RO-Net a fost demarat 2013 de Dan Nica, pe atunci ministru al Comunicaţiilor, care în prezent este urmărit penal în dosarul Microsoft II. Reţeaua este implementată în prezent, în urmă câştigării unei licitaţii, de către un consorţiu condus de Telekom România, din care a făcut parte până în aprilie 2015 şi Avitech Co, una dintre firmele care ar fi controlate de Sebastian Ghiţă, şi el urmărit penal.

Ro-Net este un proiect major în valoare de peste 377,8 milioane lei (TVA inclus) – peste 85,5 milioane euro – finanţat prin fonduri structurale europene, prin care ar trebui creată o infrastrutura de internet de mare viteză în 783 de localităţi rurale din zone dezavantajate din ţară, unde nu a existat până acum un interes comercial de introducere a comunicaţiilor electronice.

O astfel de ”autostrada virtuală” a fost lansată şi la Vaslui, judeţul cu cea mai mare infrastructură RO-NET. Locuitorii din satul Chiţcani, de exemplu, un loc care pare rupt de lume, cu o populaţie îmbătrânită şi cu case care se dărâmă din cauza trecerii timpului, nu prea par încântaţi de investiţiile în ”autostrăzile virtuale”.

Un consorţiu condus de Telekom România, din care a făcut parte până în aprilie 2015 şi Avitech Co, o firma care ar fi controlată de Sebastian Ghiţă implementează reţeaua RO-NET.

Comentarii