PULSUL admiterii la facultate. Cozi la înscriere la FEEA, Litere, UMF şi Automatică şi Calculatoare

joi, 16 iulie 2015, 01:55
3 MIN
 PULSUL admiterii la facultate. Cozi la înscriere la FEEA, Litere, UMF şi Automatică şi Calculatoare

Săptămâna aceasta au loc înscrierile la facultăţile din Iaşi, unde, din primele zile, absolvenţii de liceu se prezintă cu dosarele pentru a-şi lua de-o grijă. Într-o scurtă plimbare pe la câteva din facultăţile de pe Copou, am luat pulsul şi am stat de vorbă cu cei care tocmai au luat examenul maturităţii.

Am găsit cozi la Facultatea de Litere şi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza”, dar şi la facultăţile din cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi”, în special la Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Destul de mulţi viitori studenţi am găsit şi în sala în care se făceau înscrieri la Facultatea de Biologie. „Eu mă înscriu la două facultăţi, Biologie şi Filosofie, însă aş vrea să rămân la Biologie deoarece îmi place mai mult”, a spus Bianca, grăbită în timp ce fugea să se înscrie la cea de-a doua facultate.

 
„Vreau să studiez în acest domeniu”
 
Nicoleta tocmai a ieşit din sala unde s-a înscris şi respiră uşurată. „Eu am venit din Târgu Frumos, am termiant Liceul Ion Neculce, specializarea Ştiinţe ale Naturii. M-am înscris la biochimie deoarece asta este ce am studiat”. La Universitatea Tehnică, sediul din corpul A de pe Copou, înscrierile se fac pe hol. Şi aici, tinerii aşteaptă să-şi achite taxele mai întâi, apoi să-şi depună dosarul. „Am ales Telecomunicaţii şi AC, deoarece am vrut ceva care să aibă legătură cu fizica, matematica şi informatica. Eu am terminat profilul mate-info la Colegiul Eminescu şi vreau să studiez în acest domeniu pentru că vreau să-mi îndeplinesc visul, acela de a lucra în Criminalistică”, spune Cecilia.
 
 
La Facultatea de Litere, Andreea aşteaptă cuminte la coadă. În sală e plin de lume, aşa că cei care ajung pe parcurs trebuie să aştepte pe holul mare de la etajul II. „Îmi doresc să studiez limbi străine şi să plec mai apoi în Anglia. Vreau să fiu cât de cât pregătită şi să nu o iau chiar de la 0, cum se întâmplă cu mulţi dintre cei care ajung acolo. Când mă voi întoarce, aş vrea să lucrez în învăţământ, să-mi dau titularizarea”, spune aceasta.
 
 
Până ieri, la ora închiderii intervalului orar de înscrieri, s-au înregistrat la Universitatea „Cuza” 4.745 de dosare. Astfel, la Facultatea de Biologie s-au înscris 213 candidaţi, la Chimie 108, la Drept 380, la FEEA 1.110, la Facultatea de Educaţie Fizică, un număr de 113 candidaţi, la Filosofie şi Ştiinţe Politice 432, la Facultatea de Fizică, doar 33 de candidaţi, la Geografie 289, la Informatică 547, la Istorie 75, la Facultatea de Litere s-au înregistrat 603 dosare, la cea de Matematică 174 de dosare, la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei 555, la Teologie Ortodoxă 96, iar la Facultatea de Teologie Romano-Catolică 17 candidaţi.
 
Înscrieri masive la Medicină
 
La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară s-au înscris încă din prima zi 431 de tineri absolvenţi de liceu. La Agricultură au fost 188 candidaţi, la Horticultură 45, la Zootehnie 97, iar la Medicină Veterinară 101.
 
 
La Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” s-au înregistrat în primele trei zile de înscrieri 1.313 candidaţi la cele 2.555 de locuri la buget pe care le are universitatea. De remarcat că aici s-au înscris foarte puţini absolvenţi de liceu până în prezent, inclusiv la studiile de master, unde pe cele 1.815 locuri s-au înscris doar 486 de licenţiaţi.
 
 
La Universitatea de Medicină „G.T. Popa” din Iaşi avem deja 1.315 candidaţi înscrişi.  În ordinea facultăţilor, sunt 605, cei mai mulţi, înscrişi la Facultatea de Medicină Generală, 174 de tineri s-au înscris la Medicină Dentară, 153 la Farmacie, 99 la Bioinginerie Medicală, 122 la Asistenţă Medicală Generală, 71 la Balneofiziokinetoterapie, 76 la Tehnică Dentară şi doar 15 absolvenţi de liceu la Facultatea de Nutriţie şi Dietetică.
La Universitatea de Arte „G. Enescu” din Iaşi, înscrierile încep abia pe data de 20 iulie şi se vor încheia pe 22 iulie.
 
 
 
 

 

Comentarii