Facultăţile unde se organizează testare scrisă au cea mai mare căutare

Pulsul admiterii la universităţile ieşene

marți, 16 iulie 2013, 01:50
3 MIN
 Pulsul admiterii la universităţile ieşene

De ieri, la universităţile ieşene au început înscrierele pentru facultate. La unele specializări, cum este Medicina, în prima zi s-au înscris candidaţi pe jumătate din locuri. Si la Universitatea Tehnică se anunţă competiţie la multe facultăţi.

 

Absolvenţii de liceu au intrat de ieri în focurile admiterii la facultate. Încă de la primele ore, tinerii s-au prezentat în faţa comisiilor pentru a depune dosarele de candidatură. Alţii, uşor nehotărâţi, doar au testat terenul şi s-au informat cu privire la numărul de locuri şi specializările de la fiecare facultate în parte.
 
Sfaturile seniorilor de la UTI: "După criză se caută inginerii"
 
La Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” s-au depus în cursul zilei de ieri 222 de dosare. Cele mai multe înscrieri s-au înregistrat la Automatică şi Calculatoare (49) şi la Arhitectură (46), facultăţi unde se susţine şi un examen de admitere. În topul preferinţelor viitorilor studenţilor au urmat Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (22 dosare) şi Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată (23). Cele mai puţine cereri au fost, în prima zi, pentru Ştiinţa şi Ingineria Materialelor (2 dosare), Textile – Pielărie (7) şi Inginerie Chimică (8). „Totul a decurs normal, ca şi în ceilalţi anii. Suntem mulţumiţi de numărul de candidaţi şi aşteptăm evoluţia din zilele următoare pentru a creiona situaţia generală a admiterii”, a precizat Eugen Seghedin, prorector UTI. Sesiunea de vară a admiterii la Universitatea Tehnică este programată în perioada 15 – 31 iulie (data limită de înscriere diferă în funcţie de facultate), urmând ca în perioada 9 – 20 septembrie să se organizeze un nou concurs pentru eventualele locuri rămase libere. Instituţia a scos la concurs 2.945 de locuri subvenţionate de stat şi 555 cu taxă. Pentru a atrage cât mai mulţi candidaţi, colegii mai mari din universitate le-au venit în întâmpinare cu sfaturi şi poveşti, postate pe pagina UTI. „După cum ne arată istoria, la finalul fiecărei crize financiare au fost căutaţi inginerii, fiindcă o economie nu poate funcţiona fără oameni capabili să producă lucruri utile şi măreţe. În zilele noastre, când deficitul de ingineri pe piaţa muncii este imens, Universitatea Tehnică vă oferă programe de studii care vă ajută să vă găsiţi cu uşurinţă un loc de muncă”, spune Cosmin Andronachi, masterand.
 
Interes mare pentru medicină, atât umană cât şi veterinară
 
La Universitatea „Al. I. Cuza” s-au depus luni aproximativ 920 de dosare. Raportând la numărul de locuri scoase la concurs, UAIC a ocupat deja 27% din locurile finanţate de stat şi 14,74 % din numărul total de locuri. În topul preferinţelor, lider detaşat este, ca în fiecare an, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (180). Mult interes a stârnit şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei (129), precum şi Literele (114). La Drept s-au depus 90 de dosare, iar la Informatică – 72, aceşti candidaţi urmând să susţină şi un examen scris de admitere. Cele mai puţine înscrieri s-au înregistrat la Teologie Catolică, unde doar un tânăr a depus dosar, şi la Fizică (7). Înscrierile la „Cuza” continuă până pe 19 iulie, iar rezultatele se vor afişa în perioada 20 – 23 iulie. La Universitatea de Medicină şi Farmacie, în prima zi de înscriere s-au prezentat în faţa comisiilor 295 de potenţiali studenţi, care vor susţine şi test grilă pe data de 24. Cele mai multe cereri sunt pentru Medicină, 148 la număr, gradul de ocupare pentru locurile bugetate ajungând deja la 50%. În topul preferinţelor urmează Medicina Dentară – 43, şi Farmacia – 28 de cereri.
Şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole s-au depus în cursul zilei de ieri 124 de dosare, un număr remarcabil raportat la numărul locurilor disponibile pentru acest an, mai mic decât la celelalte unioversităţi. Cele mai multe cereri sunt pentru Facultatea de Medicină Veterinară şi cea de Zootehnie: 45, respectiv 41. Conducerea USAMV îi aşteaptă pe tinerii dornici să devină studenţi până pe 25 iulie la înscrieri.

 

 

Comentarii