Raid prin florării în prag de Florii

vineri, 07 aprilie 2017, 07:00
3 MIN

* Poimâine sunt Floriile, apoi mai e o săptămână până la Paşti: pregătirile au intrat pe ultima linie dreaptă, deci ar fi cazul să ne interesăm dacă şi cum va putea fi asigurat necesarul de produse specifice. Inaugurăm o serie de articole tematice despre flori şi carne de miel, ouă şi vopsea, cozonaci şi vin de Paşti.

* Am intrat azi într-o florărie, pentru a afla dacă există suficiente flori pentru Florii, şi stăm de vorbă cu patronul, domnul Botanicu… Botanicu şi mai cum?

– Dom’ le, îs sătul de jocuri de cuvinte! Mă numesc Nicu Bota şi atât, fără comentarii!

– Aha! Aveţi flori acum, cu două zile înainte de Florii?

– Matale, când ai intrat aici, ai văzut ce scrie deasupra uşii?

– Florărie! Dar în urmă cu vreo 30 de ani, în magazinele pe care scria "Carne" nu era carne, iar în cele de pâine nu era pâine. Recent, pe când duduia economia în capul lui Tăriceanu, nu se găsea ciment în magazinele de ciment, că era cerere mare…

– N-avem probleme cu florile, lumea s-a mai adaptat. Florile se cumpără doar când şi când, de-aia ne-am reprofilat pe alte vegetale.

– Cum adică? Fiţi mai explicit, vă rog!

– Floarea azi e, mâine se pleoşteşte şi se aruncă. Avem buchete speciale, cum ar fi, de exemplu, "Buchet dirigintă tip A": conţine frunze de salată, fire de ceapă verde, o legătură de mărar şi zece ridichi roşii, pentru contrast.

– Profesoarele ar primi aşa ceva?

– Cu mare bucurie! La ce salarii sunt în învăţământ, ce să facă ele cu florile? Tocană de zambile sau iahnie de garoafe? Din ce să trăiască?

– "Buchetul dirigintă tip B" ce conţine, dacă există?

– E un aranjament gen ikebana, dar fără minimalismul tipic japonez. Verticalitatea este susţinută de un praz lung, apoi în zona mediană avem urzici, care fac trecerea de la cer la pământul figurat prin ştevie, lobodă şi spanac.

– Alte buchete speciale?

– Aş aminti, în context, "Buchet soacră tip A", cu păstârnac, pătrunjel rădăcină, ţelină, morcovi şi ceapă, mărar şi pătrunjel verde, toate înfipte într-un coş cu fasole boabe. Pe panglică scrie "Eu ciorbiţă bună fac pentru ginerele drag".

– Dacă există, "Buchetul soacră tip B" din ce e?

– Există, există! Mai scump, ce-i drept, că e cu plante exotice. Carnivore! Fără aluzie: sunt plante folositoare, o ajută pe doamna soacră, prind muşte, ţânţari, molii!

– Practic, nu vindeţi flori, ci vegetale pentru mâncare! Dar dacă are cineva nevoie de un buchet pentru un doctor, de exemplu, ce-i propuneţi?

– Ce-i floarea? Un vector prin care se transmit sentimente! Noi transmitem şi materie; nu neapărat prin flori, ci prin coşul lor. Pe panglică scrie "Căutaţi în coşuleţ şi găsiţi un pliculeţ!". De ce se bucură mai tare destinatarul: de soiul şi culoarea florilor sau de soiul şi culoarea din plic?

– Aha, deci vindeţi accesorii de dat şpagă!

– De arătat recunoştinţa! Pentru şpăgi cum se dau la nivel înalt ar trebui ghivece mari, ca alea pentru baobabi, de la Grădina Botanică! Nici n-ar încăpea la noi!

– Ce flori cer clienţii acum, înainte de petrecerile de Florii?

– N-au pretenţii. Cei mai tineri nici nu se interesează de flori, vor gazon, mai ales.

– Ce să facă ei cu gazonul? Să pună în faţa blocului?

– Habar n-am, dar când intră mă întreabă în şoaptă, cred că de ruşine că n-au bani, dacă n-avem iarbă!

 

Comentarii