Rata de promovabilitate la definitivat a sărit peste 50% după contestaţii

luni, 29 iulie 2013, 01:50
3 MIN
 Rata de promovabilitate la definitivat a sărit peste 50% după contestaţii

Procentul rămâne însă unul mic, datorită ridicării notei minime de promovabilitate de la 7 la 8.

Din cele 76 de cadre didactice care au contestat nota de la examenul de definitivare în învăţământ, 12 au reuşit să promoveze în urma recorectării tezelor. Astfel, rata de promovare din judeţul Iaşi a crescut cu peste 3 procente, de la 49,19% la 53,05%. Din cei 369 de candidaţi înscrişi la examenul din acest an, doar 311 au mai susţinut proba scrisă, pentru că 37 au fost absenţi, iar 21 s-au retras. Printre cei care au promovat definitivatul după contestaţii se numără şi un cadru didactic de la Şcoala Slobozia (Voineşti), care picase examenul în două sesiuni anterioare, din 2010 şi 2012. Dacă după etapa contestaţiilor nu ar fi obţinut nota de promovare, profesorul ar fi rămas în sistem doar cu statutul de suplinitor, în condiţiile în care metodologia prevede că examenul de definitivat poate fi susţinut de cel mult trei ori.

Candidaţii au avut de susţinut două probe de-a lungul acestui an. Prima, care s-a desfăşurat în perioada ianuarie – iunie, a constat în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă şi a avut caracter eliminatoriu. Sesiunea din acest an a adus câteva noutăţi pentru cadrele didactice: nota minimă de promovare a testului scris a crescut de la 7 la 8, iar debutanţii cu un an vechime la catedră au avut dreptul de a participa la acest examen. Pragul de 8 se pare că le-a pus piedici profesorilor, întrucât, spre deosebire de anul trecut, rata finală de promovare a scăzut cu aproape 20 de procente, de la peste 71% la 53%. Ridicarea acestui prag de promovare a examenului, care dă dreptul cadrelor didactice să devină titulari, are mulţi critici în rândul profesorilor ieşeni şi nu numai. „Era greu de luat şi 7, în condiţiile în care metodica se predă în facultate aşa cum se predă. Acum, ca să iei 8, ca proaspăt absolvent de facultate, mi se pare o utopie. Oare ministrul nu se gândeşte şi la aceste aspecte?“, spune o absolventă a Facultăţii de Litere, participantă la acest exament.

Chiar şi şefa Inspectoratului Şcolar Iaşi, Camelia Gavrilă, crede că momentul ales pentru ridicarea acestui prag nu este unul oportun. „E un examen complicat, un examen serios. Cred că nota 7 ar fi fost suficientă, în condiţiile în care avem două probleme în sistem. Nu putem spune că sunt nişte salarii foarte motivante, care sigur ar fi justificat şi moral o atitudine de a emite pretenţii calitative foarte ridicate. Pe de altă parte, ne putem trezi că rămân nişte hiatusuri pe zona profesorilor tineri, care ar trebui să intre într-un proces de mentorat, adică să ucenicească pe lângă cei în vârstă, care se apropie de pensie şi au multă experienţă. Or, dacă nu-ţi securizezi şi intrările în sistem şi nu atragi generaţie tânără care să dorească să rămână în educaţie şi care să fie formată pentru o carieră în educaţie, ai o problemă“, a declarat Camelia Gavrilă.

Comentarii