Sărbătorile Iaşului: Aflaţi ce vi se oferă în weekend

sâmbătă, 10 octombrie 2015, 08:46
9 MIN
 Sărbătorile Iaşului: Aflaţi ce vi se oferă în weekend

Partea principală a programului celei de-a XXIV-a ediţii a Sărbătorilor Iaşului, organizate anual în luna octombrie de Primăria Municipiului Iaşi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi alţi parteneri instituţionali, debutează în weekendul 10 – 11 octombrie 2015 cu o serie consistentă și variată de evenimente religioase și laice. 

Ziua de sâmbătă, 10 octombrie 2015, aduce deschiderea oficială a celor două târguri tradiționale susținute anual în cadrul Sărbătorilor Iașului de Primăria Municipiului Iași: Târgul de Toamnă și Sărbătoarea Vinului. În premieră, organizarea acestora va corespunde dorinței ieșenilor, așa cum aceasta a fost exprimată în cadrul campaniei de consultare publică inițiate de municipalitate, opinie potrivit căreia centrul orașului trebuie degrevat de unele manifestări zgomotoase, iar evenimentele laice și cele religioase să fie delimitate.
 
Ca urmare, în cadrul Târgului de Toamnă, desfăşurat în perioada 10 – 15 octombrie 2015, confecţiile din piele şi blană vor fi comercializate tot pe esplanada Costache Negri şi în zona Halei Centrale, dar într-un spațiu restrâns față de anii trecuți și cu o selecție mai riguroasă a comercianților. Pe strada Palat vor fi expuse şi comercializate doar produse de artizanat, corturile puse la dispoziția întreprinzătorilor acoperind o suprafață mai redusă a trotuarului. Pe strada Sarmisegetuza, care va închisă circulației rutiere, ca şi în anii trecuţi, vor fi vândute produse alimentare şi va fi amenajat un parc de distracţii. De asemenea, în perioada 10 – 15 octombrie 2015, la Hala Centrală va fi organizată Sărbătoarea Vinului, întreprinzătorii selectați angajându-se să comercializeze doar produse de sezon și tradiționale românești.
 
Tot începând de sâmbătă, 10 octombrie 2015, dar până pe 14 octombrie 2015, între orele 10.00 și 18.00, Asociația „Centrul de Promovare Turistică” Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Consiliului Județean Iași organizează cea de-a cincea ediție a târgului cu produse de toamnă „Sărbătoarea Dulceții la Golia”. Târgul este organizat în parcarea din fața Mănăstirii Golia – zona Tg.Cucu, unde peste 20 de producători, atât din zona Moldovei, cât și din județele Brăila, Constanța, Sibiu și Cluj vor expune și comercializa dulceață, zacuscă, miere de albine, șerbet, gemuri, fructe proaspete, suc de fructe, dar și preparate din carne și brânză, cașcaval, produse de patiserie, precum și obiecte confecționate din piele naturală. 
 
Festivalul folcloric internaţional „Trandafir de la Moldova”, organizat de Primăria Municipiului Iași și Consiliul Judeţean Iaşi, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, se încheie sâmbătă, 10 octombrie 2015, cu două manifestări mult apreciate de public. De la ora 10.00 este programată parada ansamblurilor participante, pe traseul Palatul Culturii – Bd. Ştefan cel Mare și Sfânt – Piaţa Unirii – Str. Lăpușneanu – Casa de Cultură a Studenţilor, pentru ca, de la ora 11.00, la Casa de Cultură a Studenților, să aibă loc spectacolul de gală.
 
În aceeași zonă de interes, Festivalul de Muzică Populară „Sărbătoare în cartierul tău”, organizat de Primăria Municipiului Iași, continuă și în acest weekend. Sâmbătă, 10 octombrie 2015, de la ora 17.00, în Piața Voievozilor din cartierul Alexandru cel Bun, ieșenii și vizitatorii orașului sunt așteptați la un concert de muzică populară susținut de Asociaţia folclorică „Doina Iașului” (Ştefan Pintilie, Nina Cuciuc, Ştefan Deaconiţa, Claudia Martinică, Cristi Iordăchioaia, Olimpia Iacob Nistor, Constantin Bahrin, Beatrice Duca și Gabriela Puiu), Fanfara de la Chetriş şi Vasilica Tătaru. Aceiași artiști vor oferi un spectacol similar duminică, 11 octombrie 2015, de la aceeași oră, în Parcul Nicolina 1 din cartierul cu același nume.
 
Sâmbătă, 10 octombrie 2015, se va încheia și prima ediție a Festivalului Internaţional de Muzică şi Dans pentru Tineret „Iaşi Junior Fest”, organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Susţinerea Iniţiativelor de Dezvoltare Economică şi Socială și Primăria Municipiului Iași și la care participă peste 100 de copii din Iaşi, Chişinău şi Cernăuţi. Pe scena din fața Halei Centrale, de la ora 16.00, sunt programate un show de karaoke, un concert Nicole Cherry, premierea participanţilor şi un spectaculos foc de artificii.
 
Pe de altă parte, manifestările religioase continuă și capătă amploare și încărcătură spirituală. După aducerea în Capitala Moldovei a moaștelor Sfintei Mironosiţe şi Întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, duminică, 11 octombrie 2015, vor fi aduse de la București la Catedrala Mitropolitană din Iași, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur. Duminică seara, de la ora 19.00, Mitropolia Moldovei și Bucovinei îi cheamă pe credincioși la pelerinajul „Calea Sfinţilor”, o procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva și moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena pe traseul: Catedrala Mitropolitană – Str. I. C. Brătianu  –  Str. Cuza Vodă – Str. Armeană – Str. Costache Negri –  Pietonalul Ştefan cel Mare și Sfânt – Catedrala Mitropolitană.
 
Cea de-a XXIV-a ediţie a Sărbătorilor Iașului continuă în weekend și cu „Student Bazaar Coolture” (în Piața Națiunilor – UMF Iași) precum și cu zeci de alte activități turistice și culturale, competiții sportive, concerte și piese de teatru.
 
Accesul la majoritatea evenimentelor din cadrul Sărbătorilor Iaşului este gratuit, iar Primăria Municipiului Iaşi, alături de partenerii săi, aşteaptă ca ieşenii şi toţi cei care vizitează în această perioadă Capitala Moldovei să participe într-un număr cât mai mare la manifestări!
 
Programul complet al celei de-a XXIV-a ediţii a Sărbătorilor Iaşului a fost publicat şi este actualizat pe site-ul dedicat: www.sarbatorileiasului.ro, precum şi pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/sarbatorileiasului. 
 
Sărbătorile Iașului 2015, ediția a XXIV-a. Programul zilei de sâmbătă, 10 octombrie 2015
 
Sfinţirea apei și Sf. Maslu
ora 7.00, curtea Catedralei Mitropolitane
Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
 
Utrenia şi Sf. Liturghie arhierească
orele 7.30 – 11.30, Catedrala Mitropolitană
Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
 
Târgul de Toamnă
orele 8.00 – 22.00, Esplanada Costache Negri, Hala Centrală, Str. Palat, Esplanada Cub, Str. Sarmisegetuza
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi
 
Sărbătoarea Vinului
orele 8.00 – 22.00, Hala Centrală
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi
 
„(Re)cunoaşteţi Iaşul” – concurs de recunoaştere a unor monumente istorice din Iaşi
ora 9.00 – 12.00, Biroul de Promovare Turistică
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi
 
Parada ansamblurilor participante la Festivalul folcloric „Trandafir de la Moldova”
ora 10.00, Palatul Culturii – Bd. Ştefan cel Mare și Sfânt – Piaţa Unirii – Str. Lăpușneanu – Casa de Cultură a Studenţilor
Organizatori: Primăria Municipiului Iași, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi 
 
Târgul „Sărbătoarea Dulceții la Golia”, ediția 2015
orele 10.00 – 18.00, Parcarea din fața Mănăstirii Golia – Zona Tg.Cucu
Organizator: Asociația Centrul de Promovare Turistică Iași
 
Crosul „Sărbătorile Iaşului” 
ora 10.00, Stadionul „Emil Alexandrescu” 
Organizatori: DJST Iaşi, AJ de Atletism Iaşi, AJ SPT Iaşi
 
Spectacolul de gală al Festivalului folcloric „Trandafir de la Moldova”
orele 11.00 – 14.00, Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi
Organizatori: Primăria Municipiului Iași, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi
 
„Student Bazaar Coolture”
ora 12.00 – 23.00, Piaţa Naţiunilor
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi
 
Premierea scriitorilor cu vârste de peste 70 ani
ora 12.00, Casa de Cultură a Municipiului Iași  „Mihai Ursachi”
Organizatori: Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, Primăria Municipiului Iași, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași
 
Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans pentru Copii şi Tineret „Iaşi Junior Fest”
orele 16.00 – 20.00, Esplanada Halei Centrale
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi
 
„Descoperă Iașul devenirii tale!” – prezentarea obiectivelor cultural-istorice ale Iașului elevilor  de clasa a IX-a din R. Moldova, bursieri ai statului român
ora 16.00, Palatul Culturii – Copou
Organizatori: Consiliul Județean al Elevilor Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Agenţia Icar Tours
 
Ceasul al IX-lea și Vecernia
orele 16.00 – 17.00, Catedrala Mitropolitană
Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
 
Festivalul de Muzică Populară „Sărbătoare în cartierul tău” – Alexandru cel Bun
Participă Asociaţia folclorică „Doina Iașului” (Ştefan Pintilie, Nina Cuciuc, Ştefan Deaconiţa, Claudia Martinică, Cristi Iordăchioaia, Olimpia Iacob Nistor, Constantin Bahrin, Beatrice Duca, Gabriela Puiu), Fanfara de la Chetriş şi Vasilica Tătaru
ora 17.00, Piaţa Voievozilor
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi şi Asociaţia folclorică „Doina Iaşului”
 
Spectacol „Vă rog s-aveți o viaţă frumoasă!” – Mike Godoroja & Blue Spirit
ora 19.00, Sala mare a Ateneului Tătărași
Organizator: Ateneul Tătăraşi
 
„Cabaretul cuvintelor” de Matei Vişniec – Premieră
ora 19.00, Teatrul Naţional „Vasile Alecsndri” Iaşi – Sala Mare
Organizator: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi
 
Slujba de priveghere (Vecernia, Litia și Utrenia)
orele 21.00 – 1.00, Catedrala Mitropolitană
Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
 
„Sărbătorile Iaşului, prin ochi de copil” – proiect ce are ca finalitate  organizarea unei expoziţii cu lucrări artistico-plastice şi practice, realizate de către copiii preşcolari din grădinițele județului Iaşi
Iulius Mall, etajul II
Organizatori: Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iaşi, Iulius Mall
 
 
Sărbătorile Iașului 2015, ediția a XXIV-a
Programul zilei de duminică, 11 octombrie 2015
 
Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie  
orele 7.00 – 12.00, Catedrala Mitropolitană
Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
 
Resfințirea Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Roşca din Iași
ora 8.15, Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Roşca
Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei – Arhiepiscopia Iașilor
 
Târgul de Toamnă
orele 8.00 – 22.00, Esplanada Costache Negri, Hala Centrală, Str. Palat, Esplanada Cub, Str. Sarmisegetuza
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi
 
Sărbătoarea Vinului
orele 8.00 – 22.00, Hala Centrală
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi
 
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie
ora 9.00, Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Roşca din Iași
Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei – Arhiepiscopia Iașilor
 
Târgul „Sărbătoarea Dulceții la Golia”, ediția 2015
orele 10.00 – 18.00, parcarea din fața Mănăstirii Golia-zona Tg.Cucu
Organizator: Asociația Centrul de Promovare Turistică Iași
 
Teatru de Păpuşi
ora 11.00, Palas Mall – Zona Intersport
Organizator: Teatrul „Aşchiuţă”
 
„Student Bazaar Coolture”
orele 12.00 – 23.00, Piaţa Naţiunilor
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi
 
Omilie a Stareţului Elisei
16.00, Aula „Mihai Eminescu” – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”
Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
 
Teatru de Păpuşi
ora 17.00, Palas Mall – Zona Intersport
Organizator: Teatrul „Aşchiuţă”
 
Festivalul de Muzică Populară „Sărbătoare în cartierul tău” – Nicolina
Participă Asociaţia folclorică „Doina Iașului” (Ştefan Pintilie, Nina Cuciuc, Ştefan Deaconiţa, Claudia Martinică, Cristi Iordăchioaia, Olimpia Iacob Nistor, Constantin Bahrin, Beatrice Duca, Gabriela Puiu), Fanfara de la Chetriş şi Vasilica Tătaru
orele 17.00 – 19.30, Parcul Nicolina 1
Organizatori: Primăria Municipiului Iaşi şi Asociaţia folclorică „Doina Iaşului”
 
Întâmpinarea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur
ora 18.30, Aeroportul Internațional Iași.
Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei – Arhiepiscopia Iașilor
 
Pelerinajul „Calea Sfinţilor”
orele 19.00 – 20.30, Procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva și moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena pe traseul: Catedrala Mitropolitană – Str. I. C. Brătianu  –  Str. Cuza Vodă – Str. Armeană – Str. Costache Negri –  Pietonalul Ştefan cel Mare și Sfânt – Catedrala Mitropolitană
Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei – Arhiepiscopia Iașilor
 
Slujba de priveghere (Vecernia, Litia și Utrenia)
orele 21.00 – 1.00, Catedrala Mitropolitană
Organizator: Mitropolia Moldovei şi Bucovinei
 
Ceaiul Pelerinilor
orele 22.00 – 4.00, Str. Mitropoliei
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi
 
Cazare pentru pelerini
Parcarea Facultăţii de Teologie
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi
 
 

Comentarii