De Business

Punem punctul pe știi

Căpuşele au supt până în ultima clipă Fortus

Se cântă prohodul la Fortus? Eşec în reorganizarea societății falimentate

miercuri, 12 iulie 2017, 01:58
4 MIN
 Se cântă prohodul la Fortus? Eşec în reorganizarea societății falimentate

O situaţie atipică se găseşte la fostul colos al Iaşului, SC. Fortus SA, unde în această noapte se finalizează oficial planul de reorganizare al societăţii. Acesta este punctul în care, atât cei din conducere, administratorul judiciar cât şi angajaţii, ar trebui să ştie ce se întâmplă de mâine şi care este viitorul combinatului. Însă misterul continuă să planeze deasupra celei mai lungi insolvenţe din Moldova.

După 10 ani de zile, după trei falimente declarate, societatea nu a reuşit să se pună pe picioare, ci dimpotrivă, s-a transformat într-o gaură neagră. Deşi, conform planului de reorganizare, prelungit cu un an, pe data de 12 iulie 2017 se încheie reorganizarea, din Buletinele Procedurilor de Insolvenţă publicate în ultimul timp, observăm că raportul pe trimestrul III din anul 4 de reorganizare, nici nu a fost aprobat de comitetul creditorilor. De trimestrul IV, anul 4 nici nu mai vorbim.

Unul dintre micii acţionari ai Fortus, inginerul Florin Rugină spune că situaţia este inacceptabilă şi că atât administratorul judiciar cât şi judecătorul sindic de la Tg. Mureş nu şi-au făcut treaba pe care o aveau în acest dosar.

„Ce se întâmplă după data de 12 iulie, ora 24? Geneza primară, cine ştie? Raportul III din anul 4 nu s-a aprobat conform sentinţei 977. Trebuiau să convoace adunarea creditorilor în termen de 5 zile pentru a lua o decizie. Pe trimstrul III este înregistrată o pierdere de 871 de mii de lei. La trimestrul IV era prevăzută din activitatea de producţie o pierdere de 196,5 milioane de lei. Ei spun că trebuia să se termine cu darea în plată. Admi­nistratorul special ar trebui să intervină şi să-şi pună întrebarea, ce se întâmplă după data de 12? Ar trebui să o reinventăm pe Agatha Christie cu «Insolvenţa din Orient Express»“, a precizat reprezentantul angajaţilor disponibilizaţi din Fortus.

În acest context, judecătorul sindic a stabilit pe 8 iunie termene în acest dosar care se duc până în luna octombrie. Spre exemplu, noul termen în dosarul prin care sindicatul cere banii restanţi a fost stabilit în septembrie, şi tot atunci a fost stabilit şi un alt termen în dosarul prin care Gheor­ghe Chişcă, acţionar şi director, cheamă AAAS-ul (creditor majoritar) în instanţă pentru explicaţii.

Conform BPI din 5 iulie, adminstratorul judiciar convoacă comitetul creditorilor astăzi, de la ora 13 şi mâine, de la aceeaşi oră, pentru a discuta despre raportul de evaluare a Căii Ferate Uzinale, aprobarea reducerii unor preţuri de pornire la licitaţii, prezentarea regulamentului  privind valorificarea unui teren, etc.

„Planul a fost prelungit cu un an, s-a dat un memorandum, două Hotărâri de Consiliu Local care nu au fost aplicate, o decizie a Curţii de Conturi… Oamenii la combinat stau şi aşteaptă iar instituţiile statului îşi fac grade pe umăr. S-au mărit salariile!“, încheie inginerul Rugină.

Aproape 50% din veniturile pe anul 2016 s-au dus la administrator şi pază

În prezent, societatea se află în trimestrul IV al anului 4 de reorganizare iar într-un raport înregistrat la Registul Comerţului, găsim încasările şi cheltuielile pe trimestrul III din anul 4 de reorganizare şi o serie de informaţii cu privire la situaţia financiară a averii debitorului. În perioada respectivă s-au realizat încasări de peste 16 milioane de lei, bani proveniţi din vân­zarea bunurilor imobile, din vânzarea fierului vechi, a deşeurilor de nisip, etc. Tot în aceeaşi perioadă s-au realizat şi plăţi în valoare de 2,7 milioane de lei, printre aceste numă­rându-se şi remuneraţia administratorului judiciar, Todor Ignaţie. Acesta a primit până pe 6 iunie suma de 107.194 de lei, adică 10% din veniturile realizate de societate în anul 2016. Anul trecut, veniturile au fost de doar 915.700 de lei. Tot în aceste plăţi este trecută şi suma de 1,7 milioane de lei, salarii restante şi servicii de pază în cuantum de 346.300 de lei, adică aproape 40% din veniturile pe anul trecut. Cumulat cu onorariul administratorului judiciar, ar veni că doar firma de pază SC Polaris SRL şi Todor Ignaţie au luat de la Fortus în trimestrul III, anul 4 de reorganizare jumătate din veniturile societăţii înregistrate anul trecut.

„Veniturile realizate în anul 2016 sunt în valoare de 915.729 de lei, cu cheltuielile aferente în sumă totală de 36.654.652 lei, rezultatul brut al exerciţiului fiind o pierdere în va­loare de 35.738.923 de lei“, se arată în raportul din 7 iunie.

Menţionăm faptul că aceasta este o pierdere curentă, pierderea neacoperită totală fiind în valoare de peste 458,8 milioane de lei, după cum se arată în acelaşi document.

Comentarii