Fotbal SA: 23 de ani de dezmăţ pe bani publici

Se desființează după 23 de ani firma care asigură fondurile echipei de fotbal din Copou

vineri, 21 aprilie 2017, 02:03
4 MIN
 Se desființează după 23 de ani firma care asigură fondurile echipei de fotbal din Copou

Consiliul Local este aşteptat luni să pună capăt unui dezmăţ pe bani publici vechi de aproape un sfert de secol. Un număr de 41 de spaţii comerciale, multe centrale, vor reveni în administrarea municipalităţii de la Fotbal SA, societatea Primăriei prin care era alimentat cu bani în mod total netransparent clubul de fotbal din Copou. Multe dintre aceste bunuri sunt gestionate de către societate încă din anul 1995, şi au fost închiriate către diverse companii, iar unele contracte au ridicat, de-a lungul timpului, mari controverse. „Ziarul de Iaşi“ a cerut insistent, ani la rând, fără rezultat, informaţii despre contracte. Cu banii obţinuţi, Fotbal SA achita salariile angajaţilor, multe uriaşe, a căror singură responsabilitate era de a tăia facturi, şi finanţa anual echipa de fotbal a Iaşului (720.000 lei/an). De remarcat este însă un alt aspect: Primăria va prelua actualele contracte de închiriere, dar nu şi obligaţia Fotbal SA de a aloca fonduri către echipa de fotbal. Ca urmare, se anunţă un scandal uriaş în Copou.

Motivul pentru care primarul nu mai vrea să finanţeze fotbalul prin Fotbal SA? „E o dublă finanţare“, a spus ieri Mihai Chirica, amintind că echipa beneficiază de fonduri şi prin Fundaţia Sportului Ieşean.

Până la mijlocul anului trecut, societatea, condusă în trecut de actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Romeo Olteanu, a refuzat în mod constant să pună la dispoziţie informaţii despre contractele de închiriere. Olteanu a oferit public date abia în septembrie 2016, la insistenţele „Ziarului de Iaşi“, şi după ce cotidianul nostru a scris despre faptul că Primăria pregăteşte retragerea din societate.

În ultimii 11 ani, Fotbal SA a avut venituri de peste trei milioane de euro. Cu aceşti bani, dacă ar fi fost viraţi la bugetul local, Primăria ar fi putut reabilita o clădire de patrimoniu. Dar, aşa cum „Ziarul de Iaşi“ a arătat anul trecut, nivelul mediu al chiriei percepute de către Fotbal SA este de 15 lei/mp, în contextul în care, dintre cele 30 de spaţii care sunt acum închiriate, 12 spaţii sunt în Piaţa Unirii, 3 în Independenţei, 9 în Primăverii, iar celelalte în alte zone (Socola, Păcurari, Nicolina).

Astfel, veniturile de pe aceste spaţii ar fi putut fi mult mai mari, dacă nu ar fi existat contracte preferenţiale. Unul dintre beneficiari este chiar fiul lui Romeo Olteanu, a cărui firmă are închiriat un teren de tenis din Păcurari, situaţie cunoscută la nivel public încă de acum şase ani. Valoarea de inventar a spaţiilor şi terenurilor care vor reveni la municipalitate ajunge la 5,8 milioane lei.

Scurt istoric al transferului spaţiilor către Fotbal SA

CL a aprobat, în ianuarie 1995, participarea la constituirea SC Iaşul, având ca scop „realizarea activităţilor productive, activităţi de comerţ, organizarea instruirii sportivilor şi a altor tineri pentru obţinerea performanţelor în sport, organizarea întrunirilor sportive, organizarea unor manifestări social-cultural“.

Ulterior, societatea a devenit SC Iaşi XXI SCA, şi, mai recent, Fotbal SA. În perioada 1995 – 2003 situaţia bunurilor cedate de Primărie a suferit mai multe modificări, în sensul retragerii sau atribuirii altor spaţii.

„Toate bunurile care au fost date în administrarea Fotbal SA vor trece la municipiul Iaşi, contractele vor continua până la expirarea lor şi banii vor intra toţi în vistieria municipiului Iaşi“, a declarat primarul Iaşului.

Fiecare contract de închiriere are o valabilitate de un an şi se prelungeşte anual dacă nu este denunţat de către părţi. Cele 41 de spaţii şi terenuri vor intra în administrarea Direcţiei Exploatare Patrimoniu, compartiment nou-înfiinţat conform noii organigrame a Primărie, document care nu a intrat încă efectiv în vigoare în lipsa unui regulament de organizare şi stat de funcţii. Astfel, direcţia nu are acum un director, dar primarul Mihai Chirica are libertatea oricând de a numi un interimar pe o perioadă de şase luni. 

Chirica retrage patrimoniul de la Ecopiaţa

O altă decizie a primarului vizează retragerea patrimoniului acordat în 2010 societăţii Ecopiaţa, din subordinea Consiliului Local. Este vorba despre Hotelul Municipal, spaţiile aferente pieţei agroalimentare din Independenţei, hala de legume-fructe şi terenul aferent pieţei agroalimentare din Podul de Piatră. Odată cu retragerea patrimoniului, Ecopiaţa va rămâne fără obiect de activitate.

Primarul a susţinut ieri că toţi cei aproape 100 de salariaţi vor fi preluaţi de către municipalitate, iar spaţiile vor reveni tot la Direcţia Exploatare Patrimoniu.

„Intenţionăm să aducem din nou patrimoniul pieţelor în administrarea municipiului. Nu este normal ca toate pieţele din Iaşi să aducă venituri doar de 36.000 lei pe an. Nu se poate aşa ceva, este un jaf la drumul mare. Nu uităm faptul că avem hotel, avem pieţe în zona centrală, pieţe agroalimentare permanent ocupate, deservim peste 400.000 locuitori, se încasează volume de marfă de mii de tone pe sezon, iar noi aducem 36.000 lei. Nu este nevoie să plătim consilii de administraţie nesfârşite, nu este nevoie să încercăm să susţinem structuri gigant care să consume bani în loc să aducă bani la buget“, a explicat primarul Chirica.

Edilul şef a făcut referire şi la un actual contract de închiriere încheiat de Ecopiaţa cu un lanţ de supermarketuri, la spaţiul de pe Independenţei, despre care a spus că va fi supus unei verificări.

„Am să văd condiţiile în care s-a încheiat acel contract, dar, din punctul meu de vedere, iarăşi este o încălcare a clauzelor contractului de concesiune, pentru că Ecopiaţa s-a înfiinţat pentru a administra spaţiile puse la dispoziţie în regim de pieţe“, a mai spus Mihai Chirica.

Retragerea patrimoniului de la Ecopiaţa a venit în contextul în care între primar şi şeful societăţii, Cristi Stărică, există un conflict încă de la momentul în care edilul a devenit primar interimar (mai 2015). Chirica l-a criticat în mai multe rânduri pe Stărică şi a acuzat un management defectuos. Contactat telefonic, acesta din urmă nu a vrut să comenteze decizia primarului, dar a susţinut că este „surprins“.

Comentarii