Se va schimba intrarea în rezidenţiat

luni, 18 ianuarie 2016, 09:10
2 MIN
 Se va schimba intrarea în rezidenţiat
Se doreşte ca toţi candidaţii să poată alege un post în sistemul medical românesc
 
Concursul de intrare în rezidenţiat ar urma să fie schimbat. Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat că ministerul pe care îl conduce intenţionează să modifice examenul de rezidenţiat astfel încât toţi candidaţii să poată alege un post în sistemul medical românesc.
 

Schimbarea va fi posibilă, după cum argumentează ministrul, prin organizarea unui concurs de intrare în rezidenţiat la nivel naţional ale cărui rezultate să ilustreze un clasament valabil pe toată ţara. 

Schimbarea modului de organizare a rezidenţiatului ar urma să contribuie la corectarea deficitului de personal medical din spitale, clinici şi centre specializate. „Ultimul concurs s-a desfăşurat în anumite condiţii, după anumite reguli pe care nu le putem schimba retroactiv.
 
Am început discuţiile legat de rezidenţiat, şi ceea ce ne dorim este ca medicii noştri, sigur, să poată profesa, să poată rămâne în România şi să aibă şi condiţiile în care să rămână. Ştiu că sunt deziderate frumoase şi pot să sune doar frumos.
 
Ce ne gândim este varianta unui rezidenţiat naţional care să se desfăşoare, sigur, în mai multe centre, dar care să ofere un clasament în funcţie de care cât mai mulţi, dacă nu toţi cei care participa, să poată să-şi aleagă un post. Sigur, ne dorim în acelaşi timp medici de bună calitate.
 
Examenul acesta sigur că va avea şi logica unui filtru”, a precizat ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu. În prezent, concursul de intrare în rezidenţiat se organizează la nivelul celor şase centre medicale universitare, Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
 
Candidaţii care obţin punctaje de promovare îşi pot alege dintre posturile regionale centralizate de centrul în care îşi dau examenul. Ministrul a adăugat că modificarea concursului ar viza inclusiv asigurarea personalului specializat în centrele medicale de la sate, acolo unde, în ultimii ani, numărul medicilor a scăzut considerabil.
 
Avertismentul privind lipsa de medici în mediul rural a fost lansat de aproape doi ani de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care a încercat, fără succes, să atragă cadre medicale în cabinetele comunale. 
 

Comentarii