Sfatul medicului, pentru a evita problemele digestive: salatele şi cerealele, obligatorii în meniu

marți, 24 decembrie 2013, 02:50
2 MIN
 Sfatul medicului, pentru a evita problemele digestive: salatele şi cerealele, obligatorii în meniu

În perioada sărbătorilor, tot mai multe persoane necesită îngrijiri medicale după ce consumă mâncare şi alcool în exces. Puţini sunt cei care se pot abţine de la toate bunătăţile pregătite pentru masa de Crăciun, chiar dacă în următoarele zile se simt rău. Pentru ca bucatele alese să nu-i trimită pe patul de spital, medicii oferă câteva sfaturi de care ieşenii pot ţine cont atunci când vin sărbătorile.

Foarte atente la ce consumă trebuie să fie mamele care alăptează, pentru ca laptele să nu-i afecteze pe sugari. Acestea trebuie să fie reţinute în a mânca diferite alimente, să evite consumul de băuturi alcoolice de tip distilate, întrucât în laptele mamar concentraţia de alcool este periculoasă şi poate duce la hipo­glicemie sau chiar stop cardiorespirator în rândul sugarilor.

Şi copiii mici, şcolarii şi preşcolarii trebuie să mănânce cu grijă, pentru a nu ajunge la spital. „Sunt recomandate cinci mese pe zi. Trei principale, iar două să fie gustări uşoa­re, În general, mâncarea trebuie consumată în cantităţi mici, trebuie evitată carnea de porc în exces, grăsime, slănina, de preferat fiind carnea de vită sau de pasăre. De asemenea, carnea trebuie fiartă sau făcută la grătar, şi nu prăjită. Salatele, legumele, fructele şi cerealele sunt obligatorii, deoarece aduc un aport de fibre alimentare organismului, pentru un tranzit intestinal echilibrat“, a precizat prof. dr. Marin Burlea, medic gastroenterolog şi nutriţionist în cadrul Spitalului Clinic de Copii „Sfânta Maria“.

Potrivit acestuia, se recomandă apă plată sau sucuri naturale din fructe, neacidulate. „Alimentaţia în exces duce la disconfort digestiv, dureri, balonare şi chiar vărsături“, a adugat prof. dr. Burlea.

Întotdeauna, după sărbători sau în timpul acestora, numărul copiilor care necesită în­grijiri medicale în Clinica de Gastro­ente­ro­logie creşte. Dacă de obicei la spital ajung 20 de copii cu probleme ale metabolismului şi de nutriţie, în preajma sărbătorilor ajung pâ­nă la 60 de minori. Şi adulţii trebuie să mă­nânce moderat, la fel ca minorii. Aceştia sunt sfătuiţi să excludă din alimentaţie sosurile, tocăturile şi prăjelile, să aibă un consum li­mitat de brânzeturi fermentate şi prăjituri prin aluat dospit.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii