Sindicatele din Aparare contesta achizitia de avioane F 16 din Portugalia

vineri, 31 mai 2013, 16:49
2 MIN
 Sindicatele din Aparare contesta achizitia de avioane F 16 din Portugalia

 

Sindicatului Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere a contestat recent printr-o scrisoare deschisa achizitia de avioane de lupta F 16 din Portugalia aratand ca:  „in locul cumpararii unor avioane F16A/B la mana a treia din Portugalia, propunem o strategie de inzestrare cu produse fabricate majoritar in Romania, cu un minim de resurse financiare pentru urmatorii 4 ani. In contrapartida, este necesara o achizitie de avioane noi cu offset (24-48 avioane multirol) semnata in cursul anului 2013 si finantata cu un credit furnizor cu perioada de gratie de 3 ani, urmand ca abia in 2016  sa incepem sa platim prima rata. In perioada de gratie de 3 ani, sumele minime de la buget vor fi alocate numai pentru achizitiile interne, deoarece altfel achizitia de avioane ar fi inghitit toate resursele pentru dotarea fortelor armate. Achizitia de avioane trebuie facuta numai cu clauza de offset, care sa opereze din momentul achizitiei avioanelor, astfel incat, din primul, an compensarea sa furnizeze bani catre buget, bani care vor fi folositi ulterior la achitarea ratelor creditului furnizor/de stat.” Sindicalistii mai sustin ca banii pe care tara noastra de pe urma unui contract de offset pot fi folositi pentrrepornirea industriei de aparare si pentru alte achizitii de echipamente si tehnica militara pentru Armata Romana.
 
In acest context suedezii de la Saab propun din nou avioane noi Gripen in loc de F-16 second hand. Pentru a-si maximiza sansele ei vin cu o oferta tentanta: Linie de credit pe termen lung, offset si reinvestirea intregii sume in Romania.
 
Saab recunoaste constrangerile financiare cu care se confrunta Romania in acest moment, cand trebuie sa isi inlocuiasca flota de avioane MiG 21, iar Suedia, prin intermediul FXM – Agentia Suedeza pentru Exporturile de Aparare si Securitate – si Saab doresc sa lucreze impreuna cu Romania pentru a identifica o solutie de avion modern cu noul avion Gripen”, afirma Richard Smith, director de marketing al Saab pentru Europa, intr-un comunicat de presa al companiei.

 

Comentarii