Smiley, Moga, Loredana, în concert pe 15 octombrie la Iaşi UPDATE

marți, 07 octombrie 2014, 11:36
5 MIN
 Smiley, Moga, Loredana, în concert pe 15 octombrie la Iaşi UPDATE

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a publicat zilele trecute programul complet al evenimentelor religioase din perioada 9-19 octombrie. Oficialii vor aduce anul acesta la Iaşi moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou“ din Bucureşti.

UPDATE

Concertul şi focul de artificii din acest an din cadrul evenimentelor dedicate Sărbătorilor Iaşului vor avea loc pe data de 15 octombrie, miercuri, după Sfânta Parascheva.

Smiley, Marius Moga, Loredana Groza vor fi artiştii ce vor urca pe scena din faţa Palatului Culturii. Spectacolul prezentat de Pavel Bartoş se va încheia cu un foc de artificii.

Vor avea loc cinci concerte în faţa Palatului Culturii începând de pe 11 până pe 15 octombrie, în fiecare seară, de la ora 19:00.

Pe 11 octombrie va fi seara şlagărelor româneşti cu Marcel Pavel, Cătălin Crişan, Gabriel Dorobanţu, Adrian Daminescu, Mihai Constantinescu, Corina Chiriac.

Pe 12 octombrie va fi seara rock cu Voltaj, Cristi Minculescu şi Cargo.

Pe 13 octombrie va fi seara de folclor cu Nicolae Furdui Iancu, Irina Loghin, Maria Ciobanu, Maria Dragomiroiu, formaţia "Lăutarii".

Pe 14 octombrie va concerta corul Filarmonicii.

Programul de Sărbători va fi mai diversificat în acest an, cu accent pe evenimentele de masă, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

UPDATE

Programul complet al Sărbătorilor Iaşului îl găsiţi AICI.

UPDATE

Moaştele Sfintei Parascheva vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană vineri, 10 octombrie, la ora 6.30. Ca şi în anii trecuţi, soborul de preoţi şi credincioşii vor merge în procesiune cu moaştele, vor înconjura catedrala, urmând ca moaştele să fie depuse pe platoul din faţa Căminului Preoţesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ pentru închinare. După această ceremonie, preoţii vor face începând cu ora 7 slujbe de sfinţire a apei şi Sfântul Maslu, care vor avea loc în Curtea Catedralei Mitropolitane, lângă Catedrala Veche. Credincioşii vor putea să participe şi la slujba de Utrenie şi Sfânta Liturgie Arhierească, care vor avea loc între 7.30 şi 11.30, în interiorul Catedralei, precum şi la slujba de Vecernie, de la 16-17. Seara de vineri se va încheia cu tradiţionalul pelerinaj „Calea Sfinţilor“, în care preoţii şi creştinii merg în procesiune cu moaştele Sfintei Parascheva pe un traseu din centrul oraşului. Procesiunea, cu tot cu opriri şi rugăciuni, va dura aproximativ o oră şi jumătate.

„Ieşirea cu sfintele moaştele ale Cuvioasei Parascheva se va face prin poarta de lângă Casa Nicodim. Se va merge pe strada I. C. Brătianu până la intersecţia cu strada Cuza Vodă (Clădirea Operei). Pelerinajul continuă pe strada Cuza Vodă până la intersecţia cu strada Armeană. Apoi se va coborî pe aceeaşi stradă spre Biserica Sf. Sava, unde se va face prima oprire. În continuare, se va merge pe strada Costache Negri până în dreptul Mănăstirii Sf. Trei Ierarhi, unde va avea loc ultima oprire. Se va rosti şi aici o ectenie întreit scurtă şi se va continua pelerinajul spre Catedrala Mitropolitană prin bulevardul Ştefan cel Mare“, au detaliat reprezentanţii Mitropoliei.

La finalul procesiunii, sfintele moaşte vor fi puse înapoi pe baldachinul din faţa căminului preoţesc, iar seara va continua cu Slujba de Priveghere. În ziua de sâmbătă, vor fi organizate începând cu ora 7.30 slujbele de Miezonoptică, Utrenia şi Sfânta Liturgie în Catedrala Mitropolitană, iar la ora 11.30, se va deschide expoziţia „Constantin Brânconeanu 300. Documente de Arhivă“ în turnul de la Golia. Duminică, a fost programată resfinţirea Bisericii „Tăierea Capului Sfântul Ioan Botezătorul“, de la ora 8.15, la aceeaşi biserică urmând să fie ţinută şi Slujba de Liturghie, începând cu ora 9. Un eveniment asemănător va avea loc şi luni, 13 octombrie, atunci când va fi sfinţită Biserica „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare“, situată pe aleea Rozelor.

Slujba de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de pe 14 octombrie va începe la ora 9, însă până atunci pelerinii vor putea asculta Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva şi Ceasurile. Sfânta Liturghie va fi oficiată, la fel ca anul trecut, pe o scenă montată pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul Mitropoliei, slujba fiind estimată a dura până la ora 13. În aceeaşi zi, va fi organizat în Catedrala Mitropolitană un concert al Grupului Vocal Acapella din Bucureşti, care va începe la ora 18.

Vineri încep târgurile

Şi Primăria se află pe ultima sută de metri cu organizarea evenimentelor pe partea laică. Primele căsuţe au fost aduse începând de ieri pe strada Palat, unde va fi organizat târgul cu produse de artizanat. Primăria a mai diversificat lucrurile faţă de anul trecut şi va monta 15 căsuţe de lemn, restul fiind tradiţionalele corturi albe. „Noi am avut mai multe tranşe de achiziţie la căsuţe de lemn, avem din 2007, 2008, anul trecut şi din 2014, am luat în tranşe de 10-15 căsuţe. În total, acum cred că avem în jur de 50 de căsuţe. Vrem să mai diversificăm un pic, să nu apară ca o înşiruire continuă, de aceea şi între coturi vor mai fi puncte de alimentaţie publică care să mai rupă din monotonia unei înşiruiri continue, de la un capăt la altul“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Târgurile vor debuta vineri, 10 octombrie, la ora 10, şi vor ţine până pe 15 octombrie. Târgurile vor fi organizate pe strada Palat, unde se vor comercializa produse alimentare şi de artizanat, în spate la Hala Centrală, pentru articolele de blană, piele şi încălţăminte şi parcul de distracţii de pe strada Sarmisegetuza. Conducerea Primăriei va anunţa zilele acestea şi trupele care vor concerta în faţa Palatului Culturii. Pentru Seara Valorilor şi celelalte evenimente, conducerea Primăriei a trimis deja peste 900 de invitaţii către toţi membrii Guvernului, parlamentari, primari din toată ţara, ambasadori, directori generali din cadrul autorităţilor naţionale, oameni de afaceri şi oameni de cultură. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii