Şpagă pentru a deveni militari: trei persoane au fost reţinute!

vineri, 07 aprilie 2017, 01:50
2 MIN
 Şpagă pentru  a deveni militari: trei persoane au fost reţinute!

Procurorii Parchetului Militar Iaşi au reţinut trei militari din judeţul Suceava şi un civil pe care îi acuză de fapte de corupţie cu privire la angajarea în sistem a unui tânăr. Căpitanul Florin Pandelea şi plutonierul Constantin Mihaiu sunt acuzaţi de trafic de influenţă în timp ce soldatul Valerică Iulian Vizitiu şi tatăl său sunt acuzaţi de cumpărare de influenţă. După ce au fost duşi la instanţă, judecătorii au decis ca primul să fie arestat la domiciliu în timp ce ceilalţi trei cercetaţi sub control judiciar.

Procurorii susţin că în intervalul martie – aprilie 2016, Florin Pandelea a cerut de la un denunţător suma de 1.000 de euro, primind echivalentul a aproximativ 500 de euro, pentru a-l ajuta să fie încadrat ca militar profesionist în judeţul Suceava sau Bistriţa-Năsăud. Ulterior, de la aceeaşi persoană, Pandelea ar fi primit suma de 400 de lei pentru „intervenţii vizând facilitarea vizitei medicale efectuate la Spitalul Militar Iaşi, în luna aprilie 2016”.  În septembrie 2016, acelaşi Pandelea, originar din Suceava, a pretins şi de la Valerică Iulian Vizitiu bani şi foloase materiale pentru a-l ajuta să devină militar profesionist.

„De asemenea, inculpatul Vizitiu Iulian Valerică a oferit, în cursul lunii decembrie 2016, sume de bani şi inculpatului Mihaiu Constantin (subofiţer) pentru a realiza intervenţii în vederea încadrării sale ca soldat gradat profesionist şi, ulterior, pentru ca acesta să intervină în vederea obţinerii unei repartiţii, conform opţiunilor făcute la înscriere, ceea ce subofiţerul a acceptat, implicându-se în efectuarea acestor intervenţii”, au precizat procurorii ieşeni. Întreaga operaţiune s-ar fi desfăşurat sub supravegherea tatălui lui Valerică Vizitiu, care, spun anchetatorii, la un moment dat, ar fi venit chiar şi cu o contraofertă atunci când a aflat câtă mită trebuie plătită. Înainte de reţinere, trei procurori militari de la Iaşi au mers la Suceava, unde au efectuat cinci percheziţii domiciliare. Anchetatorii vor continua investigaţia pentru a afla dacă mai pot fi reţinute şi alte infracţiuni în acest caz. 

 

 

Comentarii