N

Sugar de patru luni mort după externarea la cerere

N

marți, 08 aprilie 2014, 01:50
2 MIN
 Sugar de patru luni mort după externarea la cerere

\N

Un sugar de patru luni din Bo­toşani, diagnosticat cu mai multe afecţiuni, a murit sâmbătă la Spi­talul de Copii „Sfânta Maria“. Bebeluşul, aflat în asistenţă maternală la un angajat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie Copilului (DGASPC) din judeţul Botoşani, a fost adus pe 4 aprilie în spitalul ieşean de către persoana în grija căreia se afla. Cu o zi înainte, asistentul maternal ob­ţinuse externarea la cerere din Spi­talul de Urgenţă „Mavromati“ din Botoşani. Peste nici 24 de ore, asistentul maternal al fetiţei acum decedate a hotărât să se adreseze pediatrilor ieşeni, şi astfel a venit cu micuţa la Spitalul „Sfânta Maria“. „Pacienta a fost externată pe 3 aprilie de pe secţia ATI a Spitalului din Botoşani la cererea asistentului maternal desemnat să o îngrijească. Când a fost internată în spitalul nostru, fetiţa se afla în stare gravă, cu toate acestea, ea a fost transportată până la Iaşi cu autobuzul. Pacienta avea o distrofie pre­coce, probleme cu ficatul, res­pec­tiv transaminazele mărite şi pne­umonie. Starea ei s-a agravat în cursul internării, pentru că avea un sindrom de deshidratare şi o afecţiune respiratorie. Toate la un loc au determinat ca evoluţia să fie imprevizibilă“, a explicat dr. Lu­cian Cernahoschi, purtător de cuvânt al spitalului din Iaşi.

Un asistent cu vechime, fără probleme

Fetiţa a fost în atenţia medicilor de pe 25 martie. Atunci, asistentul maternal s-a prezentat cu micuţa la Spitalul de Urgenţă „Mavromati“ din Botoşani, copila fiind diagnosticată iniţial cu citoliză hepatică. Potrivit reprezentanţilor spitalului botoşănean, pacienta a fost internată în secţia de boli contagioase, pe fondul unei viroze în familia în care se afla. „Citoliza hepatică era gravă, s-a infirmat faptul că ar fi vorba despre hepatită, apoi pacienta a fost transferată pe Secţia de Pediatrie pentru continuarea in­vestigaţiilor. Însă asistenta maternală a solicitat, pe propria răspundere, externarea copilului, deşi i s-au explicat riscurile la care este expus acestuia. După ce a dus-o acasă, cine ştie ce s-a întâmplat. Ea trebuia să stea aici până când îi dădea medicul avizul să stea acasă“, a declarat dr. Aurel Tinca, medic primar pe Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean din Botoşani. Potrivit reprezentanţilor DGASPC Botoşani, fetiţa s-a născut prematur, într-o familie săracă care mai avea un copil minor, diagnosticat cu han­dicap de gradul al III-lea.

Bebeluşul a fost încredinţat Sil­viei Curelaru, asistent maternal cu o vechime de zece ani, care nu a avut niciodată probleme cu copii aflaţi în grijă.

Comentarii