Surpriză de proporţii în dosarul licenţelor Microsoft: Victor Ponta, acuzat de trafic de influenţă

miercuri, 01 octombrie 2014, 01:49
3 MIN
 Surpriză de proporţii în dosarul licenţelor Microsoft: Victor Ponta, acuzat de trafic de influenţă

Pe vremea când conducea Corpul de Control al Guvernului, actualul premier ar fi fost contactat de Claudiu Florică pentru a reintroduce în contract firmele protejate de acesta. Ulterior, sediul TSD, organizaţie condusă de Ponta, a primit donaţii în calculatoare de la firma lui Florică. Acuzaţiile sunt formulate de un martor în dosar, care vorbeşte şi despre mită de milioane de euro primită de apropiaţii lui Adrian Năstase, dar şi de Dorin Cocoş sau Gheorghe Ştefan.

Un martor audiat de procurorii DNA în dosarul licenţelor Microsoft a descris în declaraţia dată anchetatorilor presupusa filieră care ar fi comis fapte de corupţie la cumpărarea licenţelor. El leagă numele lui Adrian Năstase şi Victor Ponta de acest caz. Delaraţiile sale apar într-un document al anchetatorilor trimis Parlamentului. Printre altele, martorul susţine că, în 2004, Claudiu Florică, unul dintre personajele cheie ale afacerii, la acea dată şeful Fujitsu Siemens Computers, "a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei şi prin această presiune să oblige practic, firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD". Potrivit declaraţiei martorului, "în schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donaţii făcută prin partenerii Fujitsu Siemens Computers". Martorul le-a mai declarat anchetatorilor că omul de afaceri Dorin Cocoş – fostul soţ al Elenei Udrea – şi primarul PDL al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, au primit "opt-nouă" milioane de euro, respectiv "circa trei milioane de euro", pe durata derulării contractelor.

Liceenii vindeau programe pentru liceeni Ministerului Educaţiei

Martorul, căruia anchetatorii nu îi dau numele, relevă pe parcursul declaraţiei sale comiterea în cadrul procedurilor de selectare a firmelor şi de achiziţiei a mai multor fapte de trafic de influenţă şi luare de mită. Acelaşi martor leagă şi numele fostului prim-ministru Adrian Năstase, precum şi ale altor demnitari apropiaţi acestuia de afacerea licenţelor Microsoft. Aceştia ar fi primit banii din adaosurile impuse de firmele contractante, bani care ajungeau întâi în off-shoruri, iar apoi se întorceau în numerar în România. Astfel, fostul tenismen, "Dinu Pescariu, vechi prieten al lui Claudiu Florică, aducea sumele de bani în numerar în ţară ce urmau să fie plătite ca mită".

"Contractul s-a derulat până în anul 2009, a ajuns în total la o valoare de 124 milioane dolari, iar valoarea reală a echipamentelor hardware cumpărate de Ministerul Educaţiei, a fost de aproximativ 50% din preţul contractual şi în cazul aplicaţiilor software şi serviciilor valoarea reală fiind aproximativ 10% din preţul achiziţiei. Nu exista absolut nici un motiv real pentru care nu ar fi fost necesară organizarea unei licitaţii publice, toate produsele hardware şi software putând fi procurate de la nenumăraţi producători de pe piaţa locală", mai arată martorul. "Pot exemplifica în acest sens că o imprimantă care se găsea pe piaţă la preţul de 300 euro era vândută de Siveco, Ministerului Educaţiei la un preţ de 1.500 euro, iar lecţiile informatice care era cumpărate de Siveco la preţul de 1.000 – 2.000 euro bucata, erau vândute Ministerului Educaţiei la preţuri de 9, 10 şi chiar 11.000 euro", explică acesta. Martorul mai susţine că o parte din soft-urile achiziţionate de Siveco şi vândute Ministerului Educaţiei erau elaborate chiar de liceeni, adică de la beneficiari finali ai proiectului.

 

 

Comentarii