Topul celor mai căutate şcoli pentru clasa zero

La nivelul municipiului, cele mai solicitate sunt Şcolile „O. Cazimir” (Podu Roş), „T. Maiorescu” (Cantemir), „B.P. Hasdeu” (Tătăraşi) şi „Şt. Bârsănescu” (zona Gării).

joi, 11 aprilie 2013, 01:50
4 MIN
 Topul celor mai căutate şcoli pentru clasa zero

Aproape jumătate dintre copiii aşteptaţi în clasa pregătitoare au fost deja înscrişi în prima săptămână destinată depunerii cererilor. Potrivit informaţiilor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), până ieri au fost validate 3.728 de cereri de înscriere pentru anul 2013-2014.

 

„Din totalul acestora, 3.236 sunt solicitări pentru unitatea de învăţământ de circumscripţieşi 492 pentru unităţi din afara circumscripţiei. Distribuţia cererilor de înscriere pe medii de rezidenţă evidenţiază diferenţe nesemnificative între rural şi urban: 1910 cereri în urban şi 1818 în rural”, a precizat inspectorul şcolar Mihaela Apetroae, desemnat temporar purtător de cuvânt al IŞJ. La nivelul municipiului, cele mai solicitate sunt Şcolile „O. Cazimir” (Podu Roş), „T. Maiorescu” (Cantemir), „B.P. Hasdeu” (Tătăraşi) şi „Şt. Bârsănescu” (zona Gării).
 
Părinţii au recurs la mutaţii
 
De exemplu, la Şcoala „O. Cazimir” se înregistrează deja o concurenţă de 2 copii/loc. Pentru cele 75 de locuri disponibile în 3 clase sunt 152 de solicitări. „În primul rând ne onorează acest lucru; dovedeşte într-adevăr că şcoala noastră îşi păstrează renumele”, a comentat scurt Cătălina Holic, director al Şcolii „O. Cazimir”. La Şcolile „T. Maiorescu” şi „Şt. Bârsănescu”, numărul cererilor înregistrate într-o săptămână îl depăşeşte pe cel al locurilor disponibile. La „T. Maiorescu”, sunt 129 de cereri pentru 100 de locuri, în timp ce la „Şt. Bârsănescu” sunt 105 cereri pentru 100 de locuri. „În acest context, pentru înscrierea copiilor la unitatea dorită, părinţii au recurs la mutaţii de domiciliu în circumscripţiile şcolilor amintite, determinând astfel depăşirea numerică a locurilor alocate. Pentru rezolvarea acestei situaţii, Inspectoratul Şcolar va analiza varianta suplimentării numărului de locuri, cu precizarea că acele clase nou create ar putea funcţiona în alte locaţii”, a explicat Mihaela Apetroae.
 
Nu vor mai rămâne locuri pentru etapa a II-a
 
Pentru înscrierea micuţilor în clasa pregătitoare, părinţii s-au adresat în număr mare şi Şcolii „B.P. Haşdeu”. „Până astăzi (ieri – n.r.) la ora 13, au fost înscrişi 146 de copii pe cele 150 de locuri disponibile şi probabil se vor mai înscrie. E normal ca părinţii să vină unde se face treabă, se obţin rezultate foarte bune, se desfăşoară activităţi extracurriculare care îi încântă pe copii – de exemplu cenaclul literar «Iulia Haşdeu» sau cursurile de şah – şi unde există un climat sănătos şi sigur pentru aceştia. La şcoala noastră nu sunt probleme de disciplină, iar primul nostru colaborator e părintele. Cred că sunt şi la noi părinţi care şi-au făcut mutaţii pentru a-i putea înscrie, dar nu vă pot spune cu certitudine, nu am semnale în acest sens. E puţin probabil să rămână locuri pentru etapa a II-a de înscrieri, când pot depune cereri părinţii cu domiciliul în afara circumscripţiei şcolare”, a subliniat Ionel Nechifor, director al Şcolii „B.P. Hasdeu”.
 
Cum să evitaţi supraaglomerarea
 
Situaţii care necesită reconfigurarea alocării numărului de locuri pentru clasa pregătitoare se înregistrează şi în mediul rural, ca urmare a întoarcerii în ţară a părinţilor plecaţi în străinătate. De exemplu, la Şcoala gimnazială Larga Jijia (comuna Movileni), au fost alocate iniţial 13 locuri pentru învăţământ simultan, dar în acest moment există 26 de cereri de înscriere, ceea ce permite înfiinţarea unei clase compacte.IŞJ dă asigurări că are în vedere rezolvarea tuturor situaţiilor, cu prioritate a celor speciale, în acord cu metodologia şi legislaţia în vigoare. Totodată, le recomandă părinţilor să-i înscrie pe copii în timp util în prima etapă, ce se va încheia pe 22 aprilie, pentru a evita supraaglomerarea din ultimele două zile, având în vedere că cererile trebuie să fie şi centralizate în aplicaţia electronică. Cea de-a doua etapă de înscriere, care se adresează părinţilor ai căror copii n-au fost cuprinşi într-o şcoală în prima etapă, este programată între 8 şi 17 mai.
 
 

 

 

Comentarii