Topul furturilor de la raft în Iaşi. Regina hoţilor din supermarketuri are doar 16 ani

duminică, 09 martie 2014, 13:14
6 MIN
 Topul furturilor de la raft în Iaşi. Regina hoţilor din supermarketuri are doar 16 ani

Hoţii din Iaşi au dat iama în supermarketuri. Lanţurile de magazine din municipiu se confruntă cu un val de furturi de pe rafturi, ridicând rata infracţionalităţii municipiului Iaşi. Numai anul trecut, Carrefour, Kaufland, Auchan, Billa şi celelalte magazine mari de profil s-au confruntat cu sute de furturi. Hoţii preferă lanţul de magazine Kaufland şi complexul Palas: din primul se fură alimente, iar din al doilea, obiecte vestimentare. Faţă de 2012, poliţiştii au înregistrat anul trecut o creştere cu peste 10% a furturilor din societăţi comerciale. O puştoaică în vârstă de 16 ani a devenit „regina“ hoţilor din supermarketurile din municipiu. Aceasta se îmbrăca numai cu haine de firmă, furate de la Zara şi Bershka, iar ca să trăiască pe picior mare, fura alimente din Carrefour Felicia şi Kaufland. Firmele respective au făcut anul trecut plângere penală împotriva ei, iar judecătorii au condamnat-o în ianuarie 2014 la un an jumătate de închisoare. Luna trecută, poliţiştii au trimis la Parchet un alt dosar pe numele hoaţei, cu alte zece furturi din supermarketuri. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă în rândurile de mai jos topul furturilor din supermarketuri, pe baza datelor furnizate de Poliţie.

Lanţurile de supermarketuri au devenit raiul hoţilor: aceştia se îmbracă numai cu hai­ne de firmă furate de la marile branduri şi mănâncă regeşte produse luate direct de pe rafturi. Anul trecut, guarzii din Palas, Kaufland, Lild, Billa, Hala Centrală şi Iulius Mall au dat pe mâna poliţiştrilor zeci de hoţi care au fost surprinşi la furat, cu bunuri ascunse sub haine sau prin genţi. În cursul anului 2013, în municipiul Iaşi au fost reclamate peste 700 de furturi din su­permarketuri. Pentru a fi siguri că poliţiştii îi vor trimite în judecată, gardienii din marile lanţuri îi lasă pe hoţi să fure, şi îi prind după ce trec de casele de marcat. Poliţiştii spun că în anul 2013, furturile de pe raftu­rile supermarketurilor au cunoscut un ritm recrudescent. „Pe linia furturilor din societăţi comerciale, anul trecut, acest indicator a înregistrat o creştere cu 10%, adică 898 de infracţiuni sesizate. În proporţie de 78% din totalul infracţiunilor de furturi din societăţile comerciale comise pe raza municipiului Iaşi au ca mod de operare sustragerea diverselor bunuri de pe raft în timpul orelor de program, şi aici vorbim de 706 fapte, cu un plus de 197 faţă de anul 2012. Ţinem să precizăm că aceste furturi au fost sesizate ca urmare a constatărilor făcute de lucrătorii firmelor de pază care au în supraveghere complexele comerciale şi care acţioneză în principiu pe constatare şi nu pe prevenire“, a precizat comisarul Doru Panţâru, şeful Poliţiei Municipiului Iaşi. Comisarul a completat spunând că au scăzut totodată infracţiunile de furturi prin efracţie din interiorul societăţilor, de la 170 câte au fost în urmă cu doi ani, la 113 fapte.

Pe primul loc, Secţia 3 Poliţie

Într-un top alcătuit de conducerea Ins­pec­toratului Judeţean de Poliţie (IJP), cele mai multe furturi din societăţi comerciale s-au înregistrat pe raza Secţiei 3 Poliţie. Aici, în 2013 au fost reclamate 206 furturi din societăţi comerciale. Pe raza secţiei se află însă „butoiul cu miere“ care atrage ca un magnet mai toţi hoţii din oraş şi din judeţ: Palas-ul şi Kaufland „Pavlov“ din Podul de Piatră. Drept „bonus“, poliţiştii de la „Furturi“ mai au de rezolvat şi furturile din Mall Moldova, Hala Centrală şi Baumax, din zona Industrială. „Cele mai multe furturi se produc la Palas, din Auchan, dar şi celelalte magazine din interior. Practic, se fură din toate magazinele existente în complex. Este zona din Iaşi preferată de toţi hoţii deoarece este mereu aglomeraţie, fapt care favorizează fenomenul“, a spus un poliţist de la Secţia 3. Cele mai puţine furturi au fost înregistrate la Hala Centrală, da­to­rită numărului mic de clienţi. „Şi în Bau­max au fost câteva furturi anul trecut, vreo trei sau patru“, a completat acelaşi poliţist. Multe plângeri privind furturi sunt înregistrate şi la Kaufland-urile aflate în municipiu, care dau bătăi de cap poliţiştilor secţiilor aron­date. „Cele mai multe furturi de pe rafturi au fost înregistrate la magazinele Kauf­land“, a spus şi chestorul Ioan Scrip­ni­ciuc, şeful IJP Iaşi.

Pe locul 2, Secţia 5

Supermarketurile de pe raza Secţiei 5 Poliţie sunt pe locul doi în privinţa numă­ru­lui de furturi, cu Carrefour Felicia în to­pul „preferinţelor“ hoţilor. Alte magazine mai sunt eGROS, Kaufland Nicolina, Brico­lage, Siraj şi Dedeman Manta Roşie. Anul tre­cut, poliţiştii de la această secţie au pri­mit 154 de reclamaţii privind furturi, evident, cele mai multe venind de la agenţii de pază din Carrefour Felicia şi apoi de la Kaufland. Cu 142 de furturi s-au „luptat“ şi poliţiştii de la Secţia 2, unde preferatul hoţilor este Kaufland Păcurari, dar şi Billa Gară, şi Lidl din Canta. La Secţia 4 Tătăraşi au fost înregistrate 121 de furturi, iar aici tot Kaufland este în prim-plan, urmat de cele două magazine Lidl şi Praktiker. La Secţia 1 Dacia au fost 55 de infracţiuni de acelaşi gen, cu numai un magazin Lidl, Bi­lla Alexandru şi Complexul Era Park. La Secţia 6 CUG au fost numai 21 de furturi, aici regăsindu-se unităţile Lidl din apro­pierea Spitalului Recuperare, Selgros-ul şi Bazarul.

Unei fete de 16 ani îi cer daune Zara, Bershka, Carrefour, Kaufland, Brico

O puştoaică în vârstă de 16 ani poate fi considerată „regina hoţilor din supermarketuri“, după numărul mare de furturi comise. Practic, dacă ar fi să ne luăm după condamnarea care a primit-o aceasta de la judecători în ianuarie 2014, pentru furt calificat, ea se îmbrăca cu haine furate de la Zara şi Bershka şi fura alimente din Carrefour şi Kaufland. Tânăra Mă­dă­lina Violeta Sân, care locuieşte în căminul din zona Cantemir, pe strada Decebal, apare ca inculpat într-un dosar înregistrat pe 12 august 2013, iar la părţi vătămate sunt so­cietăţile Zara Bucureşti, Brico Expert SA Iaşi, Kaufland Ro­mânia SCS, Carrefour România SA şi Bershka Carpaţi SRL. Judecătorii au decis pe 23 ianuarie să o condamne le tânără la pedeapsa de un an şi şase luni de închisoare. Tatăl fetei a făcut recurs la decizia instanţei. Până atunci, ea va sta acasă, sub supraveghe­rea poliţiştilor. Însă, în acest an, tânăra are un nou dosar penal pentru furt calificat, pentru zece furturi, tot din supermarketuri. Dosarul a fost făcut de poli­ţiştii Secţiei 3 şi înaintat Parchetului zilele trecute. Tânăra a furat din Palas, Kaufland şi alte supermarketuri, dar a fost prinsă de paznici, care au chemat de fiecare dată poliţiştii când au prins-o asupra faptului.

Comentarii