Torţionarul Istrate: Nu i-am bătut la tălpi cu ciocanul, ci cu levierul

joi, 10 iulie 2014, 01:49
2 MIN
 Torţionarul Istrate: Nu i-am bătut la tălpi cu ciocanul, ci cu levierul

Fostul comandant povesteşte pe un ton amuzat cruzimile la care i-a supus pe deţinuţii politici.

Fostul comandant al Penitenciarului Gherla, din anii 50, Constantin Teodor Istrate, a făcut, ieri, primele declaraţii. Iniţial, soţia sa a afirmat că torţionarul este mort, iar apoi a încercat să pună presa la respect, ieşind din casă cu un topor în mână, şi strigându-le reporterilor, peste gard, că "totul se plăteşte" şi că va intra la Istrate "cine dă mai mult". "Care oferiţi mai mult, acolo dăm interviu… Absolut totul e pe bani în viaţă!", a pretins femeia. În cele din urmă, au avut câştig de cauză ProTV şi DigiTV, televiziunile fiind primite la interviu chiar de Istrate, care a hotărât ca reporterii să fie lăsaţi să intre, trecând, astfel, peste dorinţa femeii de a organiza o „licitaţie” ad-hoc.

Constantin Istrate a declarat pentru cele două televiziuni că, în mare parte, mărturiile supravieţuitorilor de la Gherla sunt exagerate. "Unele din ele sunt reale, altele, în cea mai mare parte sunt aşa, înscenări…" a afirmat el. Istrate a negat că ar fi folosit ciocanul pentru a-i lovi la tălpi pe deţinuţi – aşa cum este acuzat de Octavian Bjoza, fost deţinut politic la Gherla -, şi a susţinut că a folosit "doar" un levier, întrucât erau interzise obiectele contondente. Precizările le-a făcut râzând, consemnează gandul.info.
El a motivat că a fost nevoit să facă asta, pentru a da un exemplu, întrucât existase "o tentativă de evadare, deţinuţii preconizând să sară de pe acoperişul clădirii fabricii de mobilă, care funcţiona pe lângă penitenciar".
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a solicitat marţi Parchetului ICCJ începerea urmăririi penale în cazul lui Constantin Istrate, fost locţiitor al comandantului de la Colonia de Muncă Oneşti şi fost locţiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

 

Comentarii