Tudorel Toader va fi de azi ministru. Cine va conduce Universitatea?

joi, 23 februarie 2017, 02:50
4 MIN
 Tudorel Toader va fi de azi ministru. Cine va conduce Universitatea?

„Este un câştig pentru universitate, şi nu doar unul de imagine“, spune Tudorel Toader despre desemnarea sa la Justiţie. În cadrul instituţiei era însă ieri o stare de confuzie: cine va conduce universitatea?

Rectorul Universităţii „Al.I. Cuza“, prof.dr. Tudorel Toader, a devenit oficial, ieri, propunerea PSD pentru a ocupa portofoliul de la Ministerul Justiţiei. Acesta va depune jurământul la Palatul Cotroceni, cel mai probabil în cursul zilei de astăzi. Contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi“, profesorul a declarat că, înainte de a lua această decizie, s-a consultat şi cu prorectorii universităţiii, resimţind un entuziasm din partea lor la ideea de a deveni ministru şi de a reprezenta UAIC direct de la Palatul Victoriei. „Aştept să vedem validarea de către preşedinte şi, după depunerea jurământului, intenţionez să fac o cerere la Ministerul Educaţiei pentru suspendarea din funcţia de rector şi desemnarea unui ordonator de credite. Eu am convingerea că este un câştig pentru universitate, şi nu doar unul de imagine“, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ prof.dr. Tudorel Toader. După depunerea jurământului, rectorul UAIC va deveni primul rector, dar şi primul profesor universitar din Iaşi care va avea funcţia de ministru în paralel cu activitatea de la Iaşi. În ceea ce priveşte cadrul legal de funcţionare, deşi se va suspenda din funcţie, prof.dr. Tudorel Toader a spus că nu vrea să piardă legătura cu ce se va întâmpla la UAIC şi că va reprezenta, indirect, şi interesele universităţii.

 
Confuzie la „Cuza“
 
La nivelul universităţii există însă o stare de confuzie în ceea ce priveşte perioada de tranziţie. Mai multe cadre didactice s-au declarat îngrijorate de faptul că există posibilitatea ca universitatea să fie condusă pentru următorii trei ani, dacă actualul Guvern va fi unul stabil, de către un prorector care nu a fost votat de comunitatea academică. În acest sens, surse din cadrul Consiliului de Administraţie al UAIC au spus pentru „Ziarul de Iaşi“ că există două opţiuni în calcul pentru cine va deveni ordonator de credite. Funcţia nu va fi de rector interimar, explică juriştii consultaţi de „Ziarul de Iaşi“, pentru că universitatea va avea în continuare un rector, chiar dacă acesta va avea activitatea suspendată pe durata exercitării demnităţii de ministru. Astfel, conform surselor consultate, decizia de numire a noului ordonator de credite stă la rector, care o va lua după consultarea Senatului UAIC. Şefia universităţii va fi preluată fie de către prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public, fie de către prof.univ.dr. Gheorghe Iacob, prorector responsabil de programele de licenţă şi activităţile de formare a personalului didactic din învăţământul preuniversitar. Acesta din urmă a mai fost ordonator de credite atât în perioada de când i s-a terminat mandatul fostului rector al UAIC, prof.dr. Vasile Işan, şi au fost validate rezultatele alegerilor, cât şi în perioada în care prof.dr. Tudorel Toader s-a suspendat pentru a termina mandatul la Curtea Constituţională. 
 
Nu va intra în PSD
 
La ieşirea de la şedinţa de Comitetului Executiv Naţional al PSD de ieri, Liviu Dragnea a declarat că partidul nu îi va solicita lui Tudorel Toader să se înscrie în rândurile sale pentru a-şi putea desfăşura activitatea la Ministerul Justiţiei, în timp ce Sorin Grindeanu a spus că cel mai mult a cântărit experienţa rectorului de la UAIC în domeniul justiţiei. „Am considerat experienţa pe care domnul rector o are în acest domeniu, de aproape 10 ani la Curtea Constituţională, de membru în Comisia de la Veneţia şi rector al Universităţii din Iaşi, o personalitate care îndeplinea ce aveam ca şi criterii în a alege un titular la Justiţie“, a declarat Sorin Grindeanu. Prof.dr. Tudorel Toader a fost votat în unanimitate la şedinţa PSD de ieri pentru a deveni propunerea oficială la Ministerul Justiţiei.
 
Procurorul general al României, despre Tudorel Toader: „Vă asigur că este un profesionist“
 
Prezent la Iaşi la prezentarea raportului de activitate al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a oferit şi un scurt punct de vedere despre nominalizarea lui Tudorel Toader la şefia Ministerului Justiţiei. Augustin Lazăr a fost întrebat despre nominalizarea rectorului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ înainte ca aceasta să fie anunţată oficial, şi a refuzat să ofere foarte multe detalii. „Am o părere foarte bună faţă de un profesionist, un profesor profesionist cum este domnul profesor Toader Tudorel. Vă asigur că este un profesionist“, a fost reacţia lacunară a lui Augustin Lazăr. Tot ieri, la iaşi, procurorul general a mai spus că celebra Ordonanţă 13, care a dus la demiterea fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache, este de domeniul trecutului şi că nu mai sunt motive de îngrijorere cu privire la aplicarea acesteia. (Cătălin HOPULELE; Ionuţ BENEA) 

Comentarii