UAIC marchează 10 ani de la integrarea în UE prin mai multe evenimente

sâmbătă, 13 mai 2017, 01:57
2 MIN
 UAIC marchează 10 ani de la integrarea în UE prin mai multe evenimente

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi organizează o amplă manifestare cu ocazia aniversării a zece ani de la integrarea României în Uniunea Europeană şi a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

Astfel, în perioada 15 – 21 mai, la UAIC vor avea loc, în cadrul Săptămânii Europene, conferinţe, workshopuri, dezbateri, mese rotunde şi colocvii, dar şi concursuri de eseuri sau postere, fiind organizat turul campsului UAIC şi turul pietonal al oraşului.

Momentul aniversar va fi marcat prin conferinţa „10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană“ care va avea loc pe 19 mai, de la ora 9.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu“, aceasta fiind organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi.

Unul dintre cele mai importante evenimente care vor avea loc este Conferinţa internaţională EURINT 2017, care va avea loc pe 19-20 mai, la Centrul de Studii Europene, şi care va dezbate subiecte actuale despre contextul economic, social şi politic regional/global, dar şi provocările interne şi externe la adresa procesului de integrare al UE, cu participarea unor cercetători, profesori şi experţi din peste 35 de instituţii din 17 ţări.

În paralel, va fi organizată pe 19 mai Conferinţa Internaţională EUFIRE, European Financial Regulation, printre speakerii la aceasta numărându-se şi prof. Daniel Deak, de la Universitatea Corvinus, şi dr. Florin Neagu, de la BNR.

„Conferinţa îşi propune să pună în discuţie subiecte importante legate de cerinţele actuale ale reglementărilor financiare ale UE şi să identifice mijloacele şi metodele de consollidare ale acestora. Participanţii vor avea ocazia să prezinte rezultatele cercetărilor în domeniu şi să le supună dezbaterilor, atât în sesiunea plenară, cât şi în cadrul discuţiilor în grup“, au spus reprezentanţii UAIC.

Vor mai fi discutate aspecte despre criza Uniunii Europene sau despre rolul teologiei într-o Europă secularizată, fiind invitaţi de la mai multe universităţi din Europa ce vor vorbi la conferinţele de profil.

Cu această ocazie, UAIC va oferi titlul de Doctor Honoris Causa prof.dr. Rolf Hempelmann, de la Uni­versitatea Saarland, din Germania, în timp ce prof.dr. Evangelos Vitoratos, de la Universitatea din Patras, Grecia, va deveni profesor de onoare al UAIC. Evenimentele vor avea loc pe 18 mai, în Aula Magna a UAIC, de la ora 12.00.

Comentarii