UMF Iaşi s-a reorganizat complet la nivel de departamente

miercuri, 25 mai 2016, 01:52
3 MIN
 UMF Iaşi s-a reorganizat complet la nivel de departamente

Cele mai importante modificări au fost făcute la nivelul Facultăţii de Medicină Generală 

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi şi-a reorganizat complet activitatea, schimbând numărul de departamente şi felul în care acestea vor fi organizate pe viitor. Întreaga modificare a fost propusă şi votată de către Senat, iar cele mai importante schimbări au fost făcute la nivelul Facultăţii de Medicină Generală, după un proces lung început încă de la finalul lunii martie. Din şase departamente câte existau la MG s-a propus extinderea numărului la nouă, pentru a putea funcţiona mai uşor. Astfel, vor exista două departamente de ştiinţe morfofuncţionale, trei medicale (de medicină internă), două de chirurgie, unul de medicina mamei şi a copilului şi unul de medicină preventivă şi interdisciplinaritate.

La Medicină Dentară au rămas trei departamente însă reprezentanţii UMF spun că acestea s-au restructurat astfel încât să fie o asociere mai armonioasă a disciplinelor. La Facultatea de Farmacie vor fi două departamente, iar la Bioinginerie Medicală va rămâne în continuare unul singur. Conform prof.dr. Doina Azoicăi, prorector responsabil cu strategia în universitate, procesul a fost unul anevoios atât prin complexitatea sa, cât şi prin faptul că a existat o reticenţă la schimbare. „Au fost aduse argumente, identificate nişte constrângeri, fiindcă nu este uşor să schimbi o stare de fapt, mai ales când este vorba de nivelul întregii universităţi – datorită faptului că din punct de vedere istoric existau anumite conlucrări între discipline, iar ulterior această conlucrare s-a modificat. A existat o reticenţă la schimbare“, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi.

Aceasta a explicat că una dintre problemele fostei organizări pe departamente a fost că s-a contopit activitatea a mai multe catedre, 75 doar la Medicină Generală, care tratau câteva discipline, în şase departamente, în urma implementării prevederilor din Legea Educaţiei nr. 1/2011, şi nu au existat prevederi clare metodologic cu privire la implementarea acesteia. „Lucrul acesta nu poate fi aplicabil pe tot învăţământul superior, mai ales că nu a fost particularizat pe cel medical“, a adăugat prorectorul. Acesta a specificat că se formaseră unele departamente mamut, cu 127 de persoane, spre exemplu, la cel de Ştiinţe Morfofuncţionale, iar cel de Chirurgie avea peste 100. „Se lucra foarte greu, întâlnirile de departament se organizau dificil şi erau situaţii în care întreg departamentul trebuia să se întâlnească ca să discute probleme legate de state de funcţii, concursuri de posturi. Era foarte greu să lucrezi cu un număr atât de mare de cadre didactice“, a completat prof.dr. Doina Azoicăi.

Din cauza faptului că în urma împărţirii pe departamente s-au creat poziţii noi, cele mai evidente fiind de directori de departament, vor trebui organizate noi alegeri.

 

Comentarii