Un candidat surpriză pentru funcţia de rector UAIC. Este creditat cu mari şanse

vineri, 09 octombrie 2015, 01:57
3 MIN
 Un candidat surpriză pentru funcţia de rector UAIC. Este creditat cu mari şanse

În jocul pentru funcţia de rector al celei mai vechi universităţi din ţară, cărţile par a fi aranjate pentru Tudorel Toader, decan al Facultăţii de Drept şi judecător al Curţii Constituţionale a României. Mandatul de 9 ani al acestuia la Curte expiră în preajma alegerilor pentru funcţia de rector. Ce spune acesta şi cum sunt aranjate lucrurile printre cei care vor decide 

Prof.dr. Tudorel Toader, decan al Facultăţii de Drept şi judecător al Curţii Constituţionale a României, începe să să concretizeze ca fiind candidatul cu şansele cele mai reale de a deveni viitorul rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.
Surse oficiale din interiorul instituţiei de învăţământ superior au precizat că, în ultima perioadă, au avut loc o serie de întrevederi între cei patru candidaţi anunţaţi pentru funcţia de rector – prof.dr. Henri Luchian, prorector responsabil cu relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare, prof.dr. Ovidiu Iancu, prorector responsabil pentru programele de masterat şi studii doctorale, prof.dr. Tudorel Toader şi prof.dr. Ştefan Cojocaru, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Politice.
 
Ce s-a stabilit
 

În urma acestor întrevederi, sursele noastre au precizat că s-a ajuns la o formulă de înţelegere ca ambii prorectori să susţină candidatura lui Tudorel Toader, aceştia urmând a-şi păstra mandatele în noua legislatură. Mai mult, aceleaşi surse au precizat că şi fostul candidat-surpriză din 2012, prof.dr. Ştefan Cojocaru, este pe punctul de a ajunge la rândul său la o înţelegere cu judecătorul CCR, acesta putând să renunţe la candidatură, în schimbul unei poziţii în noua organigramă din 2016.

 
Contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi“, prof.dr. Tudorel Toader a declarat scurt, fără alte detalii: „Nu am negat posibilitatea de a candida pentru funcţia de rector“. La rândul său, prof.dr. Ştefan Cojocaru nu a dorit să confirme sau să infirme informaţiile cu privire la o eventuală înţelegere pe care acesta ar fi făcut-o sau ar urma să o facă, rezumându-se a precizat că este „foarte interesat de viitorul universităţii, de optimizarea oportunităţilor de dezvoltare şi motivare a personalului universităţii, care este unul foarte valoros“.
 
Ce spune actualul rector
 

Prof.dr. Vasile Işan, rectorul actual al UAIC, a precizat, contactat în trecut de către „Ziarul de Iaşi“, că se fereşte în vederea identificării unui „profil-robot“ al unui viitor conducător al instituţiei de învăţământ superior, cât şi în nominalizarea unor criterii sau direcţii morale pe care ar trebui să le aibă un rector.

„Eu în activitatea mea am încercat să îmi extrag câteva învăţăminte, dar asta nu înseamnă că am fost şi în stare să le aplic. Este bine ca managerul din orice instituţie cu trecut venerabil, cum este cazul Universităţii «Cuza», să îşi apropie anumite idealuri pe care să încerce să le respecte. Apoi, acesta trebuie să se străduiască să creeze un climat colegial celor din instituţie, fiindcă vorbim de o comunitate cu personalităţi accentuate, fiecare cu propriile rezultate. Un manager bun trebuie să fie un promotor de proiecte şi un mediator de interese“, a declarat prof.dr. Vasile Işan.

 
Mandatul de la Curtea Constituţională al lui Tudorel Toader expiră anul viitor. El şi-a început aici activitatea în 6 octombrie 2006, fiind validat în Camerei Deputaţilor cu sprijinul PNL, pentru un mandat parţial de mai puţin de un an, în urma unei demisii de aici. La data de 13 iulie 2007 a depus jurământul pentru un mandat întreg, de nouă ani, care expiră, aşadar, în 2016.
 

Comentarii