Un week-end în flăcări

luni, 24 aprilie 2017, 07:00
3 MIN

* Primul week-end pe aprilie a fost cu Ziua Păcălelii, iar românii au petrecut. Al doilea week-end a fost cu Floriile: românii au avut şi mai multe ocazii de chef. Al treilea final de săptămână al lunii a fost cu Paştele, iar românii au petrecut din nou. Al patrulea a reprezentat un alt prilej de chef pentru românii cu măcar un Gheorghe în cercul lor. Al cincilea (şi ultimul) sfârşit de săptămână din aprilie va fi tot cu chef: se termină luna şi vine 1 Mai muncitoresc! Dacă se mai întâmplă să vedem de dimineaţă totul alb pe câmp, pe dealuri, vor fi şi alte ocazii de petrecere, gen tăierea porcului. Pesemne că, în vederea minivacanţei de 1 Mai, au fost pregătite deja derdeluşuri prin staţiunile de pe litoral, iar pe plaje se vor organiza concursuri de oameni de zăpadă…

* A fost sărbătoarea Sfântului Gheorghe; efectele se simt şi azi, fiind vorba despre 1) tradiţii legate de această zi şi 2) fondul consumului de alcool pe care acestea au fost respectate. În noaptea de Sfântul Gheorghe, spun bătrânii, joacă flăcările pe comori, iar cei care sapă sub ele vor avea şansa marilor câştiguri, ca la Loto. Unii au văzut ieri flăcări, au înşfăcat lopeţile şi s-au repezit, cu entuziasm; din păcate, mulţi se aflau sub influenţa consumaţiei de la Gheorghe, motiv pentru care s-au produs incidente:

* Mii de români păstrători ai tradiţiei, în stare de ebrietate, deci de orice, au zărit flăcări verzi care după câteva secunde se făceau galbene, apoi roşii, apoi iar verzi etc. Intervenţia promptă a oamenilor de ordine a făcut ca entuziaştii să nu strice semafoarele. În alte localităţi, primăriile au trimis paznici la flăcările eterne aprinse în faţa unor monumente, ca să nu se mai întâmple ca în alţi ani, când nişte cetăţeni prinşi de flamă s-au luat la bătaie cu lopeţile, care să sape primul sub ele. Din fericire, cele mai multe flăcări eterne erau deja păzite de boschetari care pârleau la foc cârnaţi sau doar se încălzeau.

* Tot ieri, în multe zone ale patriei s-au iscat conflicte între cei care voiau neapărat să sape sub luminiţele jucătoare zărite de ei şi compatrioţii lor care tocmai întorceau ceafa şi micii pe grătare. Alţi păstrători ai tradiţiei populare de Sfântul Gheorghe, cu alcoolemii asemănătoare, au fost surprinşi pe când săpau cu simţ de răspundere sub reclame luminoase de pe trotuare, maşini lăsate pe avarie sau chiar leduri cu lumină intermitentă, montate în asfalt, care anunţau treceri de pietoni.

 

Comentarii