UPDATE Cei care vor să devină studenţi la Iaşi încă au emoţii

miercuri, 24 iulie 2013, 01:50
4 MIN
 UPDATE Cei care vor să devină studenţi la Iaşi încă au emoţii

La UMF se susţine astăzi testul grilă. La „Cuza“, ultimele emoţii în privinţa locurilor fără taxă. La UTI şi USAMV, înscrierile continuă.

ORA 15:40

Rezultatele admiterii la INFORMATICĂ din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" le puteţi vedea AICI şi AICI.

Rezultatele admiterii la LITERE din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" le puteţi vedea AICI

Rezultatele admiterii la FIZICA din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" le puteţi vedea AICI

Rezultatele admiterii la BIOLOGIE din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" le puteţi vedea AICI

Rezultatele admiterii la FEAA din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" le puteţi vedea AICI şi AICI.

Rezultatele admiterii la Facultatea de CHIMIE din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" le puteţi vedea AICI.

Rezultatele admiterii la Facultatea de GEOGRAFIE din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" le puteţi vedea AICI.

Rezultatele admiterii la Facultatea de FILOSOFIE din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" le puteţi vedea AICI.

Rezultatele admiterii la Facultatea de MATEMATICĂ din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" le puteţi vedea AICI.

Rezultatele admiterii la masteratul de STUDII EUROPENE din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" le puteţi vedea AICI.

Rezultatele admiterii la Facultatea de DREPT din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" le puteţi vedea AICI.

ORA 02:50

UMF – Peste 2.500 de tineri vor susţine astăzi testul grilă în baza căruia se face admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Cei mai mulţi dintre ei, 1.090, se întrec pentru un loc la medicină generală, acolo unde concurenţa la buget este de aproape 4 candidaţi pe loc. Pentru specializările medicină, medicină dentară, asistenţă medicală generală, balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, tehnică dentară, asistenţă dentară, nutriţie şi dietetică, absolvenţii de liceu vor da test din biologie de clasa a XI-a (anatomia şi fiziologia omului) sau din chimie organică. Au avut de ales şi candidaţii la specializarea asistenţă de farmacie: biologie de clasa a IX-a (botanică) sau chimie organică. Singurii care au fost constrânşi să aleagă chimia au fost cei înscrişi la farmacie.

Străini – Pe de altă parte, în afara celor 702 locuri la buget şi 509 cu taxă, UMF a mai scos la concurs câteva sute de locuri pentru candidaţii străini, care achită taxa de studiu în valută. Aproximativ 650 de astfel de concurenţi vor fi admişi pe aceste criterii, termenul-limită de primire a dosarelor fiind 15 august – data poştei, sau 23 august, însemnând data înregistrării în UMF pentru dosarele aduse personal la universitate. Admiterea nu presupune examen, ci o echivalare a diplomelor de studiu, iar media finală este calculată după un algoritm care ia în considerare notele de la bacalaureat, susţinerea la examenul de bacalaureat a probelor de biologie, fizică, chimie sau matematică, distincţii şi premii la olimpiade sau concursuri şcolare, certificatul recunoscut internaţional care atestă cunoaşterea limbii în care urmează să studieze, dovada unei activităţi extracurriculare şi prezentarea unei scrisori de recomandare de la liceul absolvit. În schimb, taxele de studiu sunt mult mai ridicate decât cele ale colegilor români. Studenţii străini din anii I – IV plătesc 5.000 de euro anual, iar cei din anii de studiu V- VI scot din buzunar 3.200 de euro.

„Cuza“ – În timp ce la UMF punctul culminant al emoţiilor se atinge astăzi, viitorii studenţi ai Universităţii „Al. I. Cuza“ au aflat deja, în cea mai mare parte, dacă au intrat la facultate sau dacă locul pe care l-au ocupat este bugetat. Ieri s-au afişat şi ultimele rezultate la admitere, cu excepţia Facultăţii de Informatică, unde întârzierea a intervenit din cauza susţinerii testului scris. Tinerii care au dat examenul află abia joi ce notă au obţinut, având la dispoziţie alte 48 de ore pentru depunerea contestaţiilor. La Facultatea de Fizică, toţi cei 58 de candidaţi au fost admişi la buget (media minimă – 6.13), urmând ca locurile neocupate să fie scoase la concurs în sesiunea din septembrie. Media de intrare nu este foarte ridicată nici la Facultatea de Biologie – 6,76 la buget, respectiv 6,41 la taxă. La Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, rezultatele sunt ceva mai promiţătoare – 7,55 la buget şi 7,13 la taxă.

UTI şi USAMV – Înscrierile continuă la Universitatea Tehnică, cu excepţia Facultăţilor de Arhitectură şi Automatică şi Calculatoare. Sunt 2992 de dosare înscrise, iar termenul de depunere a dosarelor expiră până pe 30 iulie, variind de la o facultate la alta. La Universitatea de Ştiinţe Agricole, admiterea se încheie pe 25 iulie.

Comentarii