Videochat din Tătăraşi luat la puricat de ITM: „modele artistice” îmbrăcate sumar şi fără contract de muncă

vineri, 05 decembrie 2014, 03:00
3 MIN
 Videochat din Tătăraşi luat la puricat de ITM: „modele artistice” îmbrăcate sumar şi fără contract de muncă

Pentru că nu puteau intra în clădirea din strada Aurel Vlaicu, inspectorii ITM au cerut ajutorul poliţiei. Cei din interior au deschis când au văzut că la uşă este o femeie. De fapt era o poliţistă. Au fost găsite patru fete dezbrăcate, care munceau la negru. Alte două aveau contracte de muncă şi figurau cu meseria de „model artistic“. ”Nu există meseria de videochatist. Dacă s-ar reglementa această situaţie, la bugetul statului ar intra sume fabuloase“, a precizat Andrei Albulescu, şeful ITM Iaşi.

Poliţiştii şi inspectorii muncii au descins într-o vilă din municipiul Iaşi unde se afla sediul unui videochat. Pentru că nu des­chideau uşa de acces al casei unde îşi desfăşurau activitatea, studioul de video­chat, inspectorii aflaţi în control au solicitat intervenţia poliţiei. Conducerea poliţiei a trimis la faţa locului un echipaj de poliţie în care se afla şi o femeie, iar când aceasta a sunat la uşă, cei din interior au deschis uşa de acces. În acel moment, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial al Muncii (ITM) au descins în interior unde au găsit şase tinere în camere individuale, în faţa unor camere de luat vederi. Pentru că erau îmbrăcate sumar, în fiecare cameră au intrat doar inspectori de sex feminin care au cerut fetelor să se îmbrace. Vila respectivă se află pe strada Aurel Vlaicu. Firma care administrează activitatea se numeşte ASPM Liberty.

„La data de 3 decembrie, între orele 10 şi 12, poliţiştii Secţiei 4 Tătăraşi, împreună cu inspectorii ITM, au acţionat pentru depistarea persoanelor care lucrează fără forme legale la socie­tăţile comerciale aflate în zona de competenţă. Astfel, a fost verificată o societate comercială cu punct de lucru în munici­piul Iaşi cu obiectiv de activitate video­chat-ul, unde au fost depistate fără contracte de muncă 4 tinere din municipiul Iaşi. Acestea au fost audiate de către inspectorii ITM, urmând a fi luate mă­surile legale de sancţionare faţă de admi­nistratorul societăţii comerciale“, a precizat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Po­liţiei.

Anchetatorii au găsit în locul respectiv şase tinere îmbrăcate sumar, o parte dintre ele având numai lenjerie intimă. Acestea au fost interogate numai de către inspectori ITM de sex feminin şi poliţiste.

La casa unde îşi desfăşurau activitatea, inspectorii ITM au bătut de mai multe ori, dar nu le-a fost deschisă uşa. Dintre cele şase tinere, patru dintre ele au declarat că nu au contracte de muncă. Două dintre ele aveau contracte cu salariul minim pe economie, adică 900 lei. Durata fiecărui contract a fost încheiată pentru 8 ore zilnic. Cele două tinere găsite cu contracte de muncă figurau că profesează meseria de „model artistic“. „A fost o noutate pentru noi deoarece am întâlnit numai tinere care practicau videochat având trecute în contracte profesia de «operator calculator»“, a spus unul dintre inspectorii ITM.

Conducerea instituţiei a precizat că, în domeniul vi­deochat-ului, tinerele acceptă să lucreze fără forme legale deoarece situaţia este în beneficiul ambelor părţi: administratorul firmei nu plăteşte taxe şi impozite, şi nici angajatul. „Activitatea de videochat nu este o meserie recunoscută în România. Nu există meseria de videochatist. Dacă s-ar reglementa această situaţie, la bugetul statului ar intra sume fabuloase“, a pre­cizat Andrei Albulescu, şeful ITM Iaşi. 

Comentarii