Vreţi permis de conducere? Iată informaţii utile despre şcolile de şoferi din Iaşi

duminică, 19 mai 2013, 15:18
6 MIN
 Vreţi permis de conducere? Iată informaţii utile despre şcolile de şoferi din Iaşi

Care sunt şcolile de şoferi cu cei mai mulţi candidaţi, dar şi cele cu procentajele cele mai bune de admişi, care sunt instructorii cei mai căutaţi, dar şi cei care au cele mai mari rate de promovare la examen? Iată un clasament al examinatorilor în funcţie de promovabilitate.

Statisticile realizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) plasează judeţul Iaşi pe locul 9 după promovabilitatea la prima examinare pe anul 2012. Peste 25.000 de ieşeni s-au înscris anul trecut la cele aproximativ 90 de şcoli autorizate din Iaşi pentru a obţine permisul auto, însă numai 49,87% au fost declaraţi admişi. Motivele insuccesului unor candidaţi sunt multiple, de la incapacitatea sau lipsa de interes de care dau dovadă, la lipsa de experienţă a instructorilor sau duritatea examinatorilor, cum multora le place să acuze.

„Ziarul de Iaşi“ a realizat un top al şcolilor şi al instructorilor din Iaşi după rezultatele obţinute anul trecut de şcolile de şoferi la prima examinare, conform datelor DRPCIV.

Şapte şcoli au peste o mie de candidaţi

Dacă folosim drept criteriu de departajare numărul de elevi prezenţi la examen, şcoala „Automobilistul“ este cap de listă cu 1817 candidaţi, urmată de „Autonăstase“ cu 1809 elevi şi  „Viovas“ cu 1539 elevi. Peste 1000 de candidaţi au mai avut şcolile „Dalcom Auto“ (1384), „Top Driving School“ (1373), „Drive Safe MCP“ (1248) şi „Giv Complex“ (1007). Un alt criteriu de departajare demn de luat în calcul este procentajul candidaţilor admişi la prima examinare, situaţie în care clasamentul va fi ocupat de cu totul alte nume. Motivul este unul cât se poate de simplu şi, în acelaşi timp, nu chiar relevant pentru situaţia de fapt. Există şcoli ca „Auto Dunava“, „Chimar Auto Company“ sau „Dinu Auto SSD“ care au avut câte un singur candidat. Acesta a fost declarat admis, prin urmare procentaj maxim. Totuşi, dacă urmărim procentele şcolilor la care au urmat cursul cei mai mulţi elevi, clasamentul suferă unele modificări. Pe primul loc se situează şcoala „Viovas“ cu 63,58% candidaţi admişi, „Top Drivind School“ cu 58,49%, „Automobilistul S“ cu 57,07%, „Drive Safe MCP“ cu 48,56%, „Giv Complex“ cu 47,57%, „Autonăstase“ cu 46,93% şi „Dalcom Auto“ cu 39,81%. Patronul şcolii de şoferi „Automobilistul S“, deschisă în urmă cu 20 de ani, susţine că principalul motiv pentru care este căutat de ieşenii nerăbdători să obţină permis de conducere este seriozitatea. „Cifrele acestea ne-au caracterizat cam tot timpul, pentru că preocuparea noastră este să respectăm legislaţia şi oamenii care vin la noi să înveţe să conducă. Oricum, nu cred că este relevant procentajul, cât numărul de candidaţi care reuşesc să obţină permisul“, a declarat instructorul Gheorghe Scoban, patronul „Automobilistul S“.

Şcolile care au făcut cei mai mulţi şoferi

Statisticile nu arată concret numărul de şoferi „scoşi la stradă“ de fiecare şcoală pe parcursul anului trecut, deoarece unii au obţinut permisul după mai multe încercări, însă numărul candidaţilor declaraţi admişi la prima examinare arată o altă situaţie în clasamentul şcolilor. Totuşi, potrivit acestor date, „Automobilistul S“ a făcut anul trecut 1.037 şoferi, fiind prima în clasament, urmată mai apoi de „Viovas“ cu 1004, „Autonăstase“ cu 849, „Top Driving School“ cu 803, „Drive Safe MCP“ cu 803, „Dalcom Auto“ cu 551 şi „Giv Complex“ cu 479. „Nu prea ne interesează procentajul, ci să avem servicii de calitate, maşini şi instructori. Dacă clienţii sunt mulţumiţi te recomandă şi prietenilor şi asta se întâmplă des. Totuşi, eu observ o scădere anuală la categoria B, de prin 2011 a început să scadă numărul doritorilor. Firmele angajează tot mai puţini oameni pe maşini, acum fie vin oameni din străinătate cu bani, fie copii de 18 ani care sunt recompensaţi de părinţi că au terminat liceul“, ne-a spus Viorel Stoleriu, patronul Viovas.

Instructori cu peste 300 de candidaţi pe an

Dacă în alegerea unei şcoli de şoferi pot apărea unele semne de întrebare, o sarcină mult mai grea pentru candidaţi este căpătarea încrederii într-un instructor. Potrivit datelor DRPCIV, din cei aproximativ 380 de instructori auto ieşeni, cel mai solicitat anul trecut a fost Teodor Corbu de la „Automobilistul S“, el având de pregătit pentru prima examinare 584 de elevi. Din aceştia, 426 au promovat prima examinare, respectiv 72,95%. Pe locul secund se situează Dumitru Melinte de la şcoala „Viovas“ cu 497 de candidaţi, din care 389 (78,27%) au fost declaraţi admişi. Podiumul este completat de Marius Spiridon de la „Drive Safe MCP“ cu 333 de elevi, din care 235 (75,57%) admişi. Deşi au avut un număr aproximativ egal de elevi, trei instructori de la „Dalcom Auto“ au obţinut procente de promovabilitate sub 50. Astfel, Constantin Daniel Iftimie a avut 427 de elevi din care 162 (37,94%) au fost admişi, Dănuţ Amarandei a şcolit 429 de candidaţi din care 161 (37,53%) au fost admişi, iar Mugurel Apetrii a avut 385 de elevi din care au fost admişi 163 (42,34%). Un calcul simplu ar arăta că, cel puţin în cazul lui Teodor Corbu, instructorul a muncit anul trecut câte zece ore pe zi pentru a-i şcoli pe aceşti candidaţi, un efort aproape inuman. În acest caz, care este explicaţia? „Trebuie făcută o diferenţă. Aceşti instructori sunt responsabili de categoriile pentru profesionişti, unde nu mai este aşa multă bătaie de cap, candidaţii având deja un permis în buzunar. Instructorului nu-i rămâne decât să-l acomodeze cu noile dimensiuni ale autovehicului. Într-adevăr, ca timp, ar fi peste puterile umane să înveţi singur atâţia elevi. Problema este simplă: noi suntem mai mulţi care facem ore şi cu elevi de categoriile C şi D, avem voie, dar pe fişa de şcolarizare este trecut domnul Corbu şi din acest motiv apar acele cifre“, ne-a explicat şeful şcolii de şoferi Automobilistul.

Cei mai „duri“ examinatori

Anul 2012 a însemnat pentru judeţul Iaşi o creştere a procentului de promovabilitate, potrivit şefului Serviciului Public Comunitar Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Iaşi. „Anul trecut s-a înregistrat şi uşoară creştere a procentului de promovabilitate la nivelul judeţului Iaşi, şi ne referim aici la toate examenele practice susţinute pe parcursul întregului an la toate categoriile. Această creştere se datorează în exclusivitate pregătirii mai bune a elevilor de către instructori, nu pentru că ar fi devenit examinatorii mai blânzi. Este singura explicaţie şi cea logică. Examinatorii au rămas aceiaşi, iar metodologia nu a suferit modificări. Totuşi, trebuie să admit că era loc şi de mai bine“, a precizat Tudor Minea, şeful SPCPCIM.

De-a lungul timpului, printre candidaţii la obţinerea permisului de conducere au circulat tot felul mituri în privinţa modului de verificare a competenţelor din partea examinatorilor. Cu toate acestea, şeful DRPCIV Iaşi spune că nu trebuie ţinut cont de niciun criteriu în ceea ce-i priveşte pe examinatori, ci doar pe candidaţii la obţinerea permisului auto. „În cazul nostru, al examinatorilor, procentul nu are deloc importanţă. Noi suntem plătiţi ca să fim corecţi atunci când scriem pe fişa unui candidat «Admis» sau «Respins». În plus, dacă un candidat trece pe culoarea roşie a semaforului sau fără să ţină cont de semnul «STOP», putem să-i dăm permisul?“, ne-a explicat Tudor Minea. Anul trecut, cei nouă poliţişti examinatori au avut, în medie, câte 15 candidaţi zilnic, la categoria B, şi opt candidaţi la profesionişti. Dacă luăm în calcul procentul candidaţilor admişi raportat la numărul de elevi pe care l-a avut fiecare examinator în parte, cel mai „blând“ evaluator pare să fi fost chiar şeful DRPCIV, Tudor Minea, care a scris „ADMIS“ pe 43% din dosarele care i-au trecut prin mâini. Acesta este urmat la capitolul „blândeţe“ de Viorel Ciubotariu cu 40,6% şi Florin Filip cu 40%.

La polul opus, cel mai „drastic“ examinator a fost Ioan Avram cu 33,3% dosare admise, urmat de Vasile Zacornea cu 35,8% şi Ciprian Ciobanu cu 36%. Mijlocul clasamentului este completat de Remus Iftimie cu 36,6%, Ioan Manole cu 39% şi Gheorghe Frij cu 39,5%.

Comentarii