N

Zeci de străzi din Copou, închise mâine pentru beatificare. Polul catolicismului european se mută la Iaşi

N

vineri, 16 mai 2014, 01:50
4 MIN
 Zeci de străzi din Copou, închise mâine pentru beatificare. Polul catolicismului european se mută la Iaşi

\N

Autorităţile au anunţat în detaliu măsurile extraordinare care vor fi luate cu prilejul ceremoniei de beatificare de pe stadion. Sunt aşteptate peste 20.000 de persoane din afara Iaşului. Evenimentul este o adevărată provocare pentru organizatori şi pentru Primărie

Ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici va paraliza circulaţia auto din jurul stadionului „Emil Alexandrescu“. Toate străzile din jur vor fi închise sâmbătă, în prima parte a zilei, iar riveranii vor fi obligaţi să-şi parcheze maşinile în interiorul curţilor. Primăria a anunţat ieri că vor fi închise străzile Toma Dumitrescu, Dumbrava Roşie, George Coşbuc, o porţiune din bulevardul Carol, precum şi restul străzilor din jurul stadionului. În plus, poliţiştii vor restricţiona sau vor închide şi alte străzi din zona Copou, în funcţie de trafic şi de necesităţi. Primăria a mai interzis distribuţia băuturilor alcoolice pe o rază de 200 de metri de jur împrejurul stadionului, începând cu orele 9 şi până la 13, şi inclusiv orice manifestare publică în afara celei religioase.

Intrarea în Iaşi, pe la Breazu

Cel mai important eveniment din dieceza de la Iaşi va aduna peste 20.000 de pelerini care şi-au confirmat deja prezenţa pentru evenimentul de sâmbătă. Intrările în oraş vor fi astfel foarte aglomerate din cauza afluxului de pelerini. Organizatorii au comunicat ieri toate rutele şi locurile de parcare special amenajate pentru vizitatori. Autocarele şi microbuzele care vor veni dinspre Leţcani vor fi direcţionate pe traseul Bogonos-Horleşti-Breazu-Rond Agronomie şi vor parca pe aleea Grigore Ghica Vodă. Pelerinii care ajung în Iaşi din aceeaşi direcţie cu autoturismele personale vor fi direcţionaţi în parcarea de la Carrefour Era, urmând să fie preluaţi de mijloacele de transport în comun şi duşi la stadion. Persoanele care intră în oraş dinspre Vaslui vor urma traseul Bucium-Tudor Vladimirescu-C.A. Rosetti-drum Cârlig, maşinile urmând să fie parcate pe Sărărie. În ajutorul pelerinilor, vor fi instalate puncte de informare, în zona Leţcani, înainte de complexul Era şi la capăt Bucium, la Postul de Poliţie. În condiţiile în care afluxul de pelerini va fi mai mare decât estimarea, poliţiştii vor direcţiona maşinile pe ruta Păcurari-Fundaţie-Copou, cu parcarea autocarelor pe Sărărie. Pelerinii care vor folosi mijloacele de transport în comun au la dispoziţie o garnitură de tren care va circula pe ruta Adjud-Bacău-Roman-Iaşi. Trenul va porni de la ora 5.25 din Adjud şi va opri în staţiile Sascut, Siretu Bacău, Valea Seacă, Bacău, unde va rămâne 15 minute, Roman, Săbăoani, Mirceşti, Hălăuceşti, Mogoşeşti, iar la 09.18 trenul va fi la Iaşi. Din gara din Iaşi pelerinii care ajung cu trenul vor fi transportaţi cu mijloacele de transport în comun la stadion. După celebrarea beatificării, pelerinii pot lua acelaşi tren şi pe aceeaşi rută, având aceleaşi opriri, plecând din Iaşi la ora 15.00. Costul unui bilet dus întors până la Bacău va fi 20 de lei, iar până la Roman 15 lei.

Un eveniment de peste 5 ore

Toate persoanele care vor participa la ceremonie vor avea acces pe stadion doar în baza biletelor, accesul urmând de fie facilitat de voluntarii Episcopiei Romano-Catolice, de jandarmi şi de poliţişti. În funcţie de culoarea biletelor, pelerinii şi invitaţii vor fi direcţionaţi pe locurile de pe stadion. Scena pe care va fi oficiată ceremonia de beatificare a fost amplasată la intrarea pe stadion, dinspre Copou, iar autorităţile au amplasat şi ecrane speciale, de mari dimensiuni, pentru vizibilitate la distanţă. „Trebuie avut în vedere că momentul nu durează două ore, ci durează cel puţin 5 ore, mare parte din enoriaşi vor începe să vină cu orele 8 şi vor putea părăsi stadionul cu ora 13, chiar 14. Pe parcursul a 5-6 ore va trebui să asigurăm grupuri sanitare, apă, asistenţă medicală şi posbilitatea de evacua zona în condiţii de siguranţă“, a precizat viceprimarul Mihai Chirica. Pe tot parcursul evenimentului, autorităţile vor asigura asistenţă medicală prin intermediul a zece puncte de prim ajutor şi un pavilion dotat cu aparatură.

Pelerinaj politic

Ceremonia de beatificare va aduna la Iaşi zeci de oficialităţi şi demnitari. Principele Radu şi principesa Margareta, ambasadorul Austriei, al Republicii Moldova şi reprezentanţi de la Ambasada României din Kenia sau Ambasada Ungariei din România vor participa la slujba de sâmbătă. Acestora li se vor alătura prim-ministrul Victor Ponta şi numărul doi din PNL, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, miniştrii, secretari de stat, parlamentari şi autorităţi locale. Dintre prelaţi vor participa ÎPS Teofan, episcopul Ioachim Băcăoanu şi invitaţii Episcopiei Romano-Catolice. Dintre aceştia, trimisul papei Francisc, cardinalul Angelo Amato, a ajuns ieri la Iaşi şi s-a întâlnit deja cu primarul Gheorghe Nichita. Până mâine, 30 de episcopi din toată ţara şi străinătate şi 550 de preoţi vor ajunge în capitala Moldovei. Catedrala Catolică va găzdui în weekend liturghii de mulţumire, iar sâmbătă seara va fi dezvelit bustul lui Anton Durcovici, moment însoţit de un concert de muzică religioasă.
 

Comentarii