Ziua Diasporei, sărbătorită la Iaşi timp de o săptămână. PROGRAM

joi, 04 august 2016, 01:54
2 MIN
 Ziua Diasporei, sărbătorită la Iaşi timp de o săptămână. PROGRAM

Primăria va sărbători Ziua Diasporei timp de o săptămână. În perioada 13-21 august vor fi organizate mai multe manifestări dedicate acesteia, celebrată pe 15 august. “Mesajul Primăriei este de susţinere a ideii de Iaşi care oferă oportunităţi de studiu, de business şi de integrare a ieşenilor care doresc să revină acasă. Este un mesaj clar de definire a ieşenilor din diaspora ca «ambasadori ai Iaşului în străinătate» şi ca repere solide de sprijin pentru autorităţile locale în promovarea Iaşului către comunităţile de străini unde ieşenii s-au integrat. Ieşenii din străinătate vor fi invitaţi în fiecare an, de 15 august, să sărbătorească Ziua Diasporei la Iaşi şi în străinătate, să menţină o legătură constantă cu Iaşul care îi valorizează şi îi consideră parte a comunităţii”, au precizat oficialii municipalităţii. 

În perioada 13-16 august va fi organizat un tur gratuit de oraş pentru ieşenii din diaspora.

Pe 14 august, ieşenii din diaspora vor avea acces gratuit la Palatul Culturii, Muzeul Metropolitan şi Muzeul Unirii, în baza actelor doveditoare ale reşedinţei în străinătate.

La ora 18.00 va avea loc vernisajul expoziţiei lui David Alexandru la Primărie, iar de la 18.30 va începe concertul cvartetului Colosseum pe pietonalul Ştefan cel Mare.

A doua zi, la ora 15.00 va fi organizat vernisajul unei expoziţii de pictură în holul mare al Palatului Culturii.

La 18.30, în faţa Palatului Roznovanu va avea loc un spectacol ce va cuprinde melodii interpretate de trei coruri, muzică, dans şi prezentarea piesei “Visul lui Alonso”, dedicată diasporei. Piesa face parte din volumul “Scriitorul de vagoane şi alte povestiri aproape adevărate” al scriitorului Alex Pleşcan, stabilit în Noua Zeelandă.

De la ora 20.00, la cinematograful Republica vor fi proiectate fragmente de film “Înainte era mai bine” şi “Liantul Social”, ale cineastului ieşean Dragoş Alexandrescu, stabilit în Finlanda.

În cursul zilei de marţi va fi organizată o dezbatere cu tema “Ce înseamnă Iaşul pentru diaspora? Ce înseamnă diaspora pentru Iaşi?”, iar de la 18.30 va debuta în faţa Palatului Culturii “Dansul fără frontiere”, seară dedicată diasporei.

În cadrul acesteia va fi ţinut şi un curs de tango oferit ieşenilor.

Pe 17 august se va desfăşura o campanie stradală de informare asupra alocaţiilor deja existente la nivelul Uniunii Europene şi drepturilor cetăţenilor români din diaspora, precum şi activităţi de informare cu privire la situaţia copiilor afectaţi de migraţia pentru muncă a părinţilor şi a copiilor care revin în ţară după o perioadă în care au locuit în străinătate. 

Comentarii