De Business

Punem punctul pe știi

Lovitura siriana

joi, 08 decembrie 2005, 00:00
4 MIN
 Lovitura siriana

Iasul a mai produs un miliardar pentru Top 300. Cu numai 4 milioane de euro, sirianul Michael Nseir a reusit sa puna mina pe Moldoplast SA, fabrica ale carei terenuri si hale valoreaza la o prima estimare cel putin 9 milioane de euro. Daca la aceasta se adauga si celelalte imobile detinute, averea sirianului urca usor la circa 16 milioane de euro, fara a lua in considerare si firmele detinute. Pratic, acum Nseir se afla in fruntea celor mai bogati arabi din Iasi, si printre primii cinci afaceristi locali intrati in Top 300. Asa se explica, poate, de ce la sfirsitul lunii octombrie salariatii de la Moldoplast strigau in fata Prefecturii ca il vor pe Nseir patron, lasind perplecsi trecatorii care isi aminteau de episoadele cind fostii patroni de la Tepro erau fugariti de catre muncitori. In continuare, va prezetam ascensiunea fulminanta a sirianul stabilit in Iasi in urma cu ceva mai bine de zece ani.
Afaceri la firul politicii
La baza succesului inregistrat de sirian stau, cel mai probabil, relatiile cultivate de-a lungul vremii cu oameni apropiati fostei si actualei puteri politice. Impins de la spate, dupa cum spune chiar el, de senatorul PD Dan Carlan si deputatul liberal Relu Fenechiu, Nseir a participat la procesul de privatizare a Moldoplast, tranzactie parafata cu succes cu putin timp in urma. Desi Carlan a negat implicarea lui in vreun fel in privatizarea fostei fabrice iesene de mase plastice, sirianul a dat insa cartile pe fata. „Si Carlan m-a incurajat, si Fenechiu m-a incurajat sa ma implic in privatizarea Moldoplast”, declara in urma cu doua luni Nseir. Potrivit unui comunicat remis presei de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Moldoplast l-a costat pe sirian aproximativ 4 milioane de euro. In aceasta suma intra atit pretul actiunilor, cit si valoarea investitilor la care s-a angajat sirianul. Dupa cum sustin surse apropiate tranzactiei, Nseir va platit pentru actiuni doar un milion de euro, restul de trei milioane fiind destinate pentru investitii, deci bani care ii ramin tot lui. In plus potrivit comunicatului AVAS, Nseir s-a angajat sa preia si datoriile fabricii, cifrate la 125 miliarde lei. Cu alte cuvinte daca luam in calcul valoarea datoriilor si cea a actiunilor sirianul va cheltui cu Moldoplast in jur de 4 milioane de euro. In schimb primeste o fabrica ce detine 10 hectare de teren din care trei sint ocupate cu hale. „Moldoplast este foarte bine pozitionata. Au fost clienti care s-au interesat de terenurile ei pentru construirea unui supermarket. In acea zona, pretul unui metru patrat de teren se ridica la circa 40 de euro, si la aproximativ 200 euro in cazul constructiilor”, a explicat Bogdan Cihodaru, patronul agentiei imobiliare Terra. Un calcul simplu arata ca numai halele si terenurile Moldoplast valoareaza 9 milioane de euro. Deci, dintr-un foc, aceasta tranzactie ii poate aduce sirianului un profit de circa 5 milioane de euro.
Nseir face blocuri pe terenul familiei Carlan
O alta afacere surprinzatoare parafata de sirian in cursul acestui an a fost preluarea in septembrie a averii familiei senatorului PD Dan Carlan. Pentru aproximativ 1 milion de euro, Nseir a cumparat ultima bucata din fabrica de confectii Lynx din Tatarasi detinuta de familia Carlan. Tranzactia i-a adus inca 6.000 de metri patrati de teren, pe linga cele 1,8 hectare pe care le detinea in imediata apropiere. De terenul familiei Carlan a fost intersata si Billa, care a oferit 200 euro pentru fiecare metru patrat. Pe tot acest teren, societatea Michael Com, detinuta de sirian, intentioneaza sa construiasca un ansamblu de blocuri cu 6, respectiv 8 etaje, birouri, spatii comerciale si parcari subterane. In acest sens, Michael Conf a facut deja demersurile pentru acest proiect, depunind la primarie o cerere de aprobare a autorizatiei de urbanism.
Lovitura de la Terom
O alta tranzactie trasnet a fost reusita de sirian in timpul cind judetul se afla la degetul cel mic al senatorului PSD Ion Solcanu, prietenul sau. Nseir a cumparat, in cursul anului trecut, prin intermediul societatii International Import Export, la care este actionar, mai bine de un sfert din terenurile Terom. Pe 9 hectare de teren si doua hale care se intind pe 3 hectare sirianul a platit doar 60 miliarde lei, adica 1,7 milioane de euro. Afacerea a ridicat mari semne de intrebare la acea vreme deoarece in presa se acreditase ideea ca activele cumparate ar fi fost sub sechestru. In prezent, potrivit evaluarilor agentilor imobiliari, valoarea acestor active se ridica la peste 5 milioane de euro, de trei ori mai mult decit investitia initiala. In cazul in care ar vinde acest teren, Nseir ar putea obtine dupa numai un an de zile un profit de peste 3 milioane euro.
La brat cu Panaitescu spre hotelul Orizont
Beneficiind de relatiile controversatului om de afaceri Andrei Panaitescu, fostul ginere al influentului procuror Dan Badarau, si administrator al International Import Export, sirianul a pus mina si pe hotelul Orizont. La sfirsitul anului trecut, cu numai 500.000 de dolari, Nseir si Panaitescu au intrat in posesia a 54% din actiunile Orizont. Analistii pietii imobiliare iesene nu s-au incumetat sa faca o evaluare exacta a imobilului, insa sustin ca hotelul valoreaza citeva milioane de euro.
Politicienii din ambele tabere, uniti de Nseir
Michael Nseir a stiut tot timpul sa isi aleaga prietenii. A cultivat relatii cu politicieni din ambele tabere ale puteri. Este notorie relatia cu familia Solcanu, lucru recunoscut public chiar de senatorul PSD. A intretinut si intretine o relatie buna si deputatul liberal Relu Fenechiu. Mai mult, surse din cadrul Terom sustin ca acoperisurile celor doua cladiri cumparate de la fabrica ieseana de sirian au fost renovate de o firma la care este actionar deputatul liberal. De asemenea, o fotografie publicata recent de saptaminalul „Ieseanul” arata si apropierea afaceristului sirian de presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, cei doi fiind surprinsi impreuna la aceeasi masa, la o petrecere, intr-o ipostaza foarte familiara. (Dan MINDRUTA)

Comentarii