Alei si apa

miercuri, 15 august 2007, 16:27
3 MIN
 Alei si apa

Punctele de interes ale unei gradini, indiferent de marimea acesteia, sint intrarea si aleea principala. Nu este recomandata o alee in linie dreapta care sa faca legatura in mod direct intre poarta si usa.

Cautati alei in forma serpuita. Daca se prefera totusi o alee dreapta, atunci arhitectii peisagisti recomanda ca la un moment dat, fie la jumatatea distantei sau o treime din aceasta, sa se creeze o „burta", o largire a aleii, in mijlocul careia pot fi amplasate fie o statueta de dimensiuni medii, fie o fintina arteziana. Modelul fintinii trebuie ales tinindu-se cont de vechimea casei.

Casele noi, cu termopan si usi de metal nu ar trebui sa utilizeze pietre de riu sau de constructie pentru o astfel de amenajare. Sint de preferat fintinile rotunde, tip „lighean" cu tisnitoare.

Un alt aspect important de care trebuie sa tinem cont atunci cind proiectam aleea din fata casei il constituie culoarea. Pavajul, fie ca este din gresie, pavele, pietris, dale ierbate – pentru casele noi, moderne – sau din lemn, ciment, piatra de constructie sau de riu – pentru cladirile vechi -, trebuie sa se armonizeze perfect cu coloritul casei. Discrepantele dintre culoarea casei si cea a pavajului trebuie eliminate daca dorim ca casa si gradina noastra sa arate perfect.

Apa-simbol al vietii

Aspectul gradinii este, in mod obligatoriu, strins legat de stilul si vechimea casei. O casa moderna trebuie sa aiba, conform specialistilor, un strat de gazon, pe care pot fi plantati diferiti arbusti, precum buscus, ienupar sau diferite soiuri de flori: magnolii, impatiens. Desi nu se recomanda plantarea pomilor fructiferi in fata casei, daca proprietarul doreste poate sa sadeasca, intr-un colt al gradinii, un nuc sau un visin – sau orice alt pom – insa trebuie sa realizeze, apoi, o constructie in trepte.

Astfel, pe lateral trebuie sa plantam arbusti care sa infloreasca inaintea pomului, plante care ating 2-2,5 metri precum camsis, liliac, iasomie, hortensii, trandafiri agatatori. Dezechilibrul creat de plantarea copacului poate fi acoperit daca vom sadi spre mijlocul gradinii un rond de flori viu colorate – spirea, forsitzia.

Fintinile arteziene a caror dimensiune si forma trebuie sa fie in raport direct cu spatiul alocat gradinii si stilul casei sint recomandate de catre peisagisti, deoarece apa este o unul dintre elementele care confera liniste, pace si armonie. Daca spatiul ne permite este bine ca acestea sa fie situate chiar in apropierea unei ferestre.

Alegerea unei cascade sau a unei fintini arteziene poate fi destul de grea. A amplasa in locul perfect obiectul perfect este aproape imposibil. Dar atunci cind decidem sa dam intre 180 Ron si 2600 de RON pe o fintina arteziana este bine sa nu fie un kitsch. Fintinile arteziene din gips reprezentind ingerasi prin penisul carora curge apa sint obiecte destul de lipsite de gust asa ca nu sint recomandate. Insa, o cascada din stinca poate fi un spatiu extrem de interesant. Astfel de produse pot fi achizitionate cu preturi cuprinse intre 800 si peste 2700 RON, preturi ce variaza in functie de dimensiune, forma etc.

Armonia dintre cladirea unde locuim si spatiul verde din fata casei poate fi atinsa doar daca nu uitam sa tinem seama de inaltimi, culori, dispunerea vegetatiei, de culoarea acesteia, aspectul tulpinii, factorii de mediu etc.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii