Cind vinurile inving vilele

miercuri, 09 iunie 2010, 20:33
2 MIN
 Cind vinurile inving vilele

Povestea

Familia Olteanu la Vinvest Timisoara

Pina in anul 1992, familia Olteanu n-a avut nimic in comun cu agricultura, poate doar faptul ca unele din rudele din partea sotului fusesera podgoreni in perioada interbelica. In acel an, domnul Olteanu a mostenit din partea lor 10 ha de teren agricol in localitatea Birnova, sat Visani, linga Iasi. Proprietatea includea si 5.000 metri patrati de plantatie viticola altoita. Au rezistat tentatiei de a vinde terenurile (e mai simplu cu vilele decit cu agricultura, nu?), s-au mutat aici, doamna Olteanu s-a metamorfozat din casnica in fermier si asa a inceput o noua poveste a vinului de Visani, concretizata, anul acesta, cu lansarea primelor vinuri DOC, sub brandul "Gramma". Nefiind la pagina economica, va mai spun doar ca a fost un program prin Sapardul romanesc, inceput in 2007. Asa a aparut de la zero un centru de vinificatie ultramodern, unde sunt valorificate aproximativ 270 de tone de struguri.

Vinurile

Mai intii Aligote-ul. Vinificat sec, absolut surprinzator prin calitatile capatate aici de acest soi, considerat indeobste cam plat, e socotit virful de lance al Casei Olteanu (unii zic chiar ca ar fi cel mai bun din Romania; eu va rog doar sa-l beti si sa decideti singuri daca e adevarat sau nu!). Nu insist asupra lui, il gasiti prezentat alaturi si, mai pe larg, pe costachel.ro. Feteasca Regala, tot seaca, va va cuceri prin prospetime si fructuozitate si nu cred ca-s prea multe in tara la nivelul ei (ca un punct de vedere strict personal, ma cam doare ca se vorbeste doar despre Aligoté cind vine vorba despre Casa Olteanu, fiindca Feteasca asta romaneasca a dat pe dealul Visanilor un vin cu care ne putem mindri oriunde). Cit despre Feteasca Alba, demidulce, imi place chiar daca n-am glanda pentru vinurile cu rest de zahar. In schimb amatorii de asemenea vinuri o vor aprecia cu siguranta. Am retinut insa informatia primita de la Catalin Zamfir, priceputul artizan al vinurilor Casei Olteanu, ca anul asta va fi si ea vinificata sec. De-abia astept!

Si, tot la capitolul promisiuni, am retinut ca urmeaza plantari de Feteasca Neagra, asa ca ne vom delecta in citiva ani si cu vinuri rosii produse aici.

–––

Turismul

Tot la planuri de viitor, trebuie mentionat si turismul, inclusiv in varianta "oeno-". Nu, nu-i vorba despre maretul proiect cu "Drumul vinului" (chiar, mai stie cineva ceva de el?), ci despre dorinta de a valorifica obiectivele turistice ale zonei, cu Manastirea Birnova si Castanul Unirii din Visani in prim-plan. Iar daca unionistii, cind puneau tara la cale, se racoreau cu un pahar de vin din zona, de ce sa fie privati contemporanii de placerea asta? Priveliste exista, liniste din belsug, niste drumuri bune ar mai trebui. A, si bani, dar, repet, nu cititi o pagina economica.

Comentarii