Pilula ecologica

miercuri, 05 decembrie 2007, 19:13
1 MIN
 Pilula ecologica

Afirmatia este valabila si in ceea ce priveste deseurile de orice natura ar fi ele. Perioada de degradare naturala difera functie de natura deseului. Iata citeva exemple: un cotor de mar se degradeaza in 3 luni, hirtia de ziar 3-12 luni, betele de chibrit 6 luni, guma de mestecat 5 ani, cutiile de aluminiu pina la 100 ani, buteliile sau pungile de plastic pina 1000 ani, recipientele din sticla 4000 ani.

Intilnim gunoaie peste tot din pacate, in poienile muntilor, pe malul riurilor, pe litoralul marii, cam peste tot unde omul evadeaza in mijlocul naturii, fara a renunta macar pentru scurt timp la gestul reflex de a arunca resturile.

Beneficiile aduse naturii prin reciclarea deseurilor sint importante, reducindu-se anumite costuri de productie, consumul de energie electrica, poluarea mediului inconjurator.

Hirtia ocupa aproximativ 41% din totalul gunoiului menajer. Pentru a obtine o tona de hirtie de imprimanta sint necesari 24 copaci maturi iar pentru o tona de hirtie de ziar sint taiati 12 copaci.

O persoana consuma anual 65 metri cubi de lemn transformati in 320 kg hirtie (ziare, reviste, ambalaje). O tona de hirtie reciclata inseamna: 17 copaci salvati, 4102 kw si 26000 litri apa economisiti, 27 kg noxe mai putin eliminate in atmosfera.

Reciclarea este o actiune prin care mediul ramine sanatos atit pentru noi cit si pentru generatiile urmatoare.

Comentarii