De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cuperoza: profitati de perioada rece pentru a o trata

luni, 26 februarie 2007, 16:58
4 MIN
 Cuperoza: profitati de perioada rece pentru a o trata

Dr. Corneliu Dobre, medic dermatolog in cadrul Clinicii de Dermatologie a Spitalului „Sf. Spiridon" Iasi:

„Rozaceea este actualmente recunoscuta ca o boala comuna. Ea a fost inteleasa si diagnosticata gresit timp de secole. In trecut, maladia era atribuita alcoolismului sau acneei (de unde si una din denumiri „acnee rozacee"). Boala se dezvolta gradual, prin aparitia intermitenta a rosetii fetei, sau ocazional, a unor pustule. Nu exista un test specific pentru rozacee. Prezentarea la medic este singura sansa pentru un diagnostic.

Progresia bolii poate fi controlata si efectele acesteia minimizate prin modificarea stilului de viata. Debutul cel mai frecvent al bolii se situeaza intre 30 si 50 de ani. Persoanele cele mai afectate au pielea alba si parul deschis la culoare, rosu sau saten deschis. Actualmente, rozaceea este recunoscuta ca o suferinta distincta, ce necesita diagnostic precoce pentru o evolutie favorabila.

Cuperoza este o afectiune cutanata care poate deveni dizgratioasa. Adesea ereditara, ea apare pe o piele sensibila si este rezultatul unei dilatari excesive a vaselor sanguine situate in zona superficiala a pielii fetei. Exista o multitudine de factori care determina aparitia acestei afectiuni, pornind de la stari de stres nesemnificative la variatii bruste de temperatura. Este ca atunci cind, in plina iarna, intram intr-o camera incalzita sau cind stam in fata sobei fierbinti.

De asemenea, alimentele si bauturile calde, ca si alcoolul, sint in egala masura incriminate. Dupa citiva ani de evolutie, roseata devine permanenta din cauza dilatarii vaselor de singe si poate fi observata cu ochiul liber. Odata cuperoza instalata, pot aparea o multime de complicatii. Cea mai frecventa dintre ele este roseata nefireasca din obraji, tipica pentru femei, care apare adesea la menopauza.

Uneori numita „acnee rozacee", ea se manifesta prin cosuri mari, telangiectazii (vinisoare vasculare care se vad pe piele) si pustule. La barbati, cuperoza poate evolua in timp si atunci pielea se ingroasa pe obraji si pe nas, dind aspectul de nas rosu, dizgratios. Foarte rar, complicatiile pot fi la nivelul ochilor (infectii ale pleoapelor, conjunctivite). In afara aspectului deloc estetic, cuperoza are si conotatii peiorative, ea fiind asociata cu consumul excesiv de alcool. De aceea, este indicat ca cei care au cuperoza sa nu bea bauturi alcoolice.

Dermatologii dispun astazi de un tratament eficient si bine tintit cu laserul vascular. Laserul cu unde lungi nu repereaza decit vasele de singe dilatate, pe care le trateaza. Ele se sclerozeaza imediat si sint resorbite de catre organism in citeva saptamini. Tratamentul este foarte putin dureros si se poate face fara anestezie. El este recomandat in special persoanelor care, din cauza acestei afectiuni, se simt mereu jenate. Atunci cind este vorba despre o cuperoza medie, aveti nevoie de 2-3 sedinte la un interval de sase saptamini una de alta.

Este recomandabil tratamentul in perioada octombrie-mai, pentru a scapa de grija soarelui. Odata tratata, pielea nu mai prezinta cruste. Un edem nesemnificativ poate aparea timp de 2-3 zile, care poate fi mascat de un machiaj reusit. Dupa incheierea tratamentului, pielea trebuie ferita de soare, pentru a evita ca boala sa recidiveze.

Sfaturi pentru un mai bun tratament al afectiunii

* O piele cu cuperoza necesita o ingrijire speciala. Este vorba de asa-zisa gimnastica vasculara ce consta in alternarea apei calde si reci la spalarea pe fata. 

* Spalati fata in fiecare dimineata si seara cu produse fara sapun dupa care aplicati o crema impotriva rosetii pentru a limita evolutia cuperozei. 

* Un machiaj reusit poate masca roseata obrajilor, folosind un fond de ten discret sau o crema de zi usor colorata. Daca este si fotoprotectoare, este perfect. De aceea, de exemplu, vara si iarna, in special pentru cei care stau mult timp in aer liber, cum ar fi sportivii – trebuie folosite creme ecran foarte puternice, pentru a impiedica soarele sa dilate vasele de singe. 

* Stresul fiind o alta importanta cauza, diminuarea acestuia prin tehnici de control a respiratiei poate duce la rezultate benefice.

* Exercitiile fizice intense pot produce o vasodilatatie periferica ce trebuie evitata. Exercitiile fizice vor fi moderate si de durata mai scurta in cazul persoanelor cu predispozitie la rozacee.

* In ingrijirea tenului se vor evita produsele ce contin alcool, ulei de nuca, mentol, menta, ulei de eucalipt. Se vor folosi produse negranulare, fara agenti de parfumare.

* Veti folosi de preferinta rasul electric decit cel cu lama. In cazul utilizarii lamelor de ras, acestea se vor schimba frecvent.

Cauzele aparitiei cuperozei 

* soarele

* stresul

* caldura

* alcoolul

* condimentele

* efortul intens desfasurat in conditii de caldura exterioara

* bauturile fierbinti si ingrijirile nepotrivite ale pielii.

Comentarii