Comasari de licee in municipiu

Subtitlu

vineri, 14 decembrie 2012, 21:17
3 MIN
 Comasari de licee in municipiu

Unitatile de invatamant tehnic din municipiu ramase cu putini elevi si care inregistreaza promovabilitate scazuta la bacalaureat vor fi comasate incepand cu anul scolar 2013-2014. „Urmeaza cel mai provocator si tulburator proces pe care trebuie sa-l realizam, acela de a avea curajul sa reconfiguram invatamantul tehnic, in conditiile in care multe lucruri nu merg, in conditiile in care observam repetarea unor meserii sau a unor specializari de la o scoala la alta, un procent de promovabilitate foarte scazut in ultimii doi ani, cand am avut si o mai mare severitate in desfasurarea examenului si ca, de ani de zile, unele dintre unitatile acestea nu-si fac planul de scolarizare. Unele au realizat clase putine, si chiar in interiorul acelor clase sunt foarte putini elevi care vin frecvent sau care sunt efectiv interesati. In fiecare din scolile vizate sunt si profesori buni, cu rezultate la concursurile pe meserii sau proiecte europene. In fiecare scoala s-a incercat cate ceva, dar in acelasi timp au coexistat aceste lucruri pozitive cu multa inertie, cu multa rutina, ca sa nu vorbim de mediocritate, si cu situatii destul de grave in raport cu elevii, si ma refer la absenteism sau la rezultate foarte slabe", a declarat Camelia Gavrila (foto), sefa ISJ.

Asocierea mai multor licee tehnologice din zona industriala a orasului este necesara nu doar pentru a creste numarul de elevi, ci mai ales pentru a reduce din costurile de intretinere a cladirilor ramase mai mult goale. Avand tot mai putini elevi, licee tehnologice precum Nicolina, „D. Mangeron", „St. Procopiu" sau „A. Saligny" sunt practic la limita supravietuirii.  „Sunt spatii foarte mari care trebuie incalzite, care necesita cheltuieli cu utilitatile, in conditiile in care costul per elev, daca s-ar aplica drastic, si nu ar mai fi corectii, completari care sa vina din partea Primariei sau de la nivel central, evident ca nu ar acoperi necesarul. Inmultind numarul real de elevi (cei care frecventeaza cursurile – n.r.), mult mai mic decat cel din scripte, cu costul per elev, am constatat in analizele noastre ca erau situatii in care s-ar fi acoperit intre 50 si 58% din cheltuieli", arata sefa ISJ.

Luand in calcul ca oferta educationala a acestora este similara in materie de specializari, reprezentantii ISJ au propus o asociere intre Liceele Nicolina, „D. Mangeron" si „St. Procopiu". Vor fi comasate, totodata, Liceul tehnologic „C. Brancusi"  cu Liceul tehnologic „R. Cernatescu", respectiv Colegiul Tehnic de Transporturi cu Liceul tehnologic  „A. Saligny". Intr-o situatie mai speciala se va afla Colegiul de Electronica si Telecomunicatii, caruia ii va fi arondata Scoala nr. 14 „Gh. Marzescu".

„Nu afectam catedrele profesorilor titulari si nici nu ne propunem sa concediem personalul nedidactic sau didactic auxiliar, chiar daca la un moment dat va fi un surplus. Oamenii, si ma refer la personalul didactic auxiliar si nedidactic, in niciun caz nu vor fi afectati, ci relocati, daca se pune problema unui surplus prin comasarea acestor unitati. De asemenea, nu vom afecta nicicum, – pentru ca sunt niste domenii la care tin foarte mult -, bibliotecari, pedagogi, consilieri si psihologi", a dat asigurari Camelia Gavrila.

Comentarii