Cum gatesti placinte, fara sa le vezi

marți, 28 decembrie 2010, 16:00
3 MIN
 Cum gatesti placinte, fara sa le vezi

Elevii cu deficiente de vedere de la Liceul "Moldova" din Tirgu Frumos invata sa gateasca singuri in cadrul unui laborator de gastronomie. Cu ajutorul invatatoarei Iuliana Romanescu si al profesoarei Liliana Iftode, ea insasi nevazatoare, elevii pregatesc saptaminal cite o reteta noua.

In cadrul intilnirilor de pina acum, elevii au facut cu ajutorul celor doua cadre didactice piure, pizza, omleta cu legume, salata de fructe, biscuiti americani si tort cu frisca.

Reporterul "Ziarului de Iasi" a asistat la pregatirea unei tavi cu placinte poale in briu. Miinile unora si ochii altora Opt elevi s-au strins in laboratorul de gastronomie pentru a prepara un desert traditional. Intrucit unii dintre ei auzisera acasa sau la bunici cum se fac placintele poale in briu, au convenit cu profesoarele lor sa se apuce de treaba, gindindu-se ca nu va fi deloc greu.

Reporterul "Ziarului de Iasi" i-a gasit in toiul trebii, fiecare avind cite o sarcina bine stabilita. Ionela, o adolescenta de 13 ani din Botosani, dadea prin razatoare un calup de telemea de vaca, in timp ce invatatoarea Romanescu o supraveghea, ca sa nu se raneasca la degete. Andrei, un pusti de 13 ani din comuna Ungureni, judetul Bacau, razuia o lamiie, asteptind sa fie avertizat cind e gata, de un coleg partial nevazator.

George, cel mai mic dintre "bucatarii" prezenti, se uita nedumerit in jur, fiindca invatatoarea uitase sa ii spuna ce are de facut. "Pregateste tava!", i-a spus cu blindete invatatoarea citeva secunde mai tirziu. "Inseamna ca pentru moment trebuie sa ung tava cu ulei, iar atunci cind vor fi gata de impaturit toate placintele trebuie sa o incalzesc pe aragaz", a explicat el. George este singurul lasat sa umble la aragaz, deoarece nu are probleme foarte mari cu vederea. Andrei, care este nevazator, spune ca se incumeta sa faca singur de toate, dar ca nu se apropie de aragaz. "As reusi sa fac singur mai multe feluri de mincare, de exemplu pizza, omleta, chiar si prajituri, doar la aragaz nu m-as baga. Mi-e frica sa nu sara in aer apartamentul", a povestit Andrei.

Invatatoarea Romanescu isi pune insa toata baza in el. "Ii dam lui Andrei sa guste, ca sa ne spuna ce mai trebuie ca brinza sa fie buna de pus in placinta", a spus invatatoarea. Andrei a dat verdictul, in timp ce mirosea din instinct umplutura, la pregatirea careia contribuise: "E suficient de dulce si e buna, fiindca are si gust de lamiie".

"Sint foarte naturali si reusesc sa faca multe lucruri singuri"

Imediat ce a fost gata umplutura, micii bucatari au inceput cu entuziasm sa prega teasca placintele. "Ai pus prea multa brinza, trebuie sa mai luam din ea", i-a atras invatatoarea atentia Ionelei, in timp ce ii purta miinile ca sa duca la mijloc colturile turtei din aluat. Baietii verificau cu buricele degetelor sa nu depaseasca spatiul trasat pentru intinderea cocai de cele doua profesoare. De teama sa nu iasa din propriul teritoriu, nu au intins suficient turta, astfel ca le-au iesit niste placinte "burtoase". Chiar daca nu fac totul ca la carte, elevii sint acaparati in totalitate de activitatea pe care o desfasoara in cadrul laboratorului de gastronomie.

"Pe cei mai multi dintre ei parintii nu ii lasa acasa nici sa curete un cartof. Le este teama ca se ranesc. Aici insa, sub supravegherea noastra, sint foarte naturali si reusesc sa faca multe lucruri singuri. Faptul ca se simt utili ii ajuta sa capete mai multa incredere in ei, iar asta inseamna foarte mult", a spus directoarea Liceului "Moldova", Margareta Pristavu.

De exemplu, Andrei are incredere ca o va putea ajuta pe mama lui la pregatirea mesei de Revelion. "Mi-ar placea sa fac eu raciturile, fiindca e foarte usor. Pun carnea la fiert cu usturoi intr-o oala mare si o las pe aragaz – cu conditia sa il aprinda mama – in jur de doua ore. Tot mama imi va spune cind e gata. La final, adaug gelatina, amestec bine si pun compozitia la rece", a explicat Andrei.

Laboratorul de gastronomie de la Liceul "Moldova" din Tirgu Frumos a fost infiintat anul trecut cu sprijinul Corpului Pacii si a fundatiei britanice "Light into Europe". Fiecare clasa "bucatareste" aici o data pe saptamina, avind la dispozitie doua ore.

Comentarii