Cum vor fi calculate bugetele scolilor

miercuri, 01 noiembrie 2006, 20:38
3 MIN
 Cum vor fi calculate bugetele scolilor

1. Colegii de elita
La Iasi, dupa un calcul estimativ pentru fiecare scoala in parte, costul mediu al unui elev pe an este de aproximativ 23 de milioane lei. Costurile cele mai mici le vor necesita copiii de la gradinita. Un prescolar de la o gradinita cu program normal din oras nu va costa mai mult de 15 milioane de lei. La liceu, un elev va costa mai mult, dupa cum se arata intr-o analiza a ISJ.
Sa luam exemplul Colegiului „Costache Negruzzi”. „Pe noi un elev ne costa pe an in jur de 24 milioane. Suma ar fi suficienta, daca am si primi-o de la Minister. In cazul in care costul va fi sub 20 de milioane, nu vom putea supravietui, vom da faliment”, a spus Florin Iancu. Suma alocata fiecarui elev de la „Negruzzi” este formata din costul standard de 15 milioane si costurile specifice liceului, care ajung la aproximativ 9 milioane de lei. Aici intra, de exemplu, serviciile de cantina si camin pe care le ofera liceul si care ajung la 1,4 milioane de lei pe elev, incalzirea pe baza de centrala, de 1,3 milioane sau baza materiala aflata in stare foarte buna, care ajunge la 2,1 milioane de lei pe elev anual. La cei aproximativ 1.450 de elevi care invata la „Negruzzi”, conducerea liceului ar trebui sa beneficieze de o finantare totala de 34,8 miliarde lei pe an.
2. Scoli generale
La Scoala „Ion Creanga”, din Tirgu Frumos, ISJ a estimat un cost pe elev de aproape 20 milioane de lei. Scazind cele 15 milioane din care se asigura transportul, salariile, bursele si materialele de reparatii, scoala va cistiga din fiecare elev atras 5 milioane de lei, din care se vor asigura de exemplu incazirea pe baza de lemne, care va ajunge la 720.000 de lei pe elev anual.
In cele 5 milioane din costurile specifice, scoala mai beneficiaza, pentru fiecare elev, de un spor de izolare de aproape un milion de lei anual, fiind localizata in mediul rural. „Sporul de izolare acordat scolilor de la tara se acorda pentru a nu aparea dezechilibre in finantarea scolilor de la tara si a celor de la oras”, a specificat Adriana Aftanase. Pe an, la Scoala „Ion Creanga” din Tirgu Frumos, bugetul estimat pe baza costului pe elev ar ajunge la 20 miliarde lei pentru cei 1.000 de elevi. In acest moment, bugetul aprobat este insa aproape la jumatate.
3. Licee vocationale
ISJ a estimat ca cele mai ridicate cheltuieli le necesita elevii de la liceele vocationale. La Liceul Sportiv de exemplu, costul unui elev va fi de 35 de milioane de lei pe an. Diferenta fata de Colegiul „Negruzzi” de exemplu provine din faptul ca la liceul sportiv este necesara o suma mai mare de bani pentru achizitionarea aparatelor sau echipamentelor sportive. La fel se intimpla la Colegiul de Arta, unde costul pe elev este 46 de milioane de lei, cel mai mare din Iasi. „Aici instrumentele pe care lucreaza elevii sint foarte scumpe”, a mai spus Aftanase.
In calcularea costului specific al fiecarei scoli se ia in considerare si numarul de profesori la numarul de elevi. Daca la un liceu teoretic, de exemplu, un profesor lucreaza in medie cu 25 de elevi, costurile fiind mai mici, la un liceu vocational, precum cel de arta, de pilda, un dascal este nevoit sa lucreze uneori cu fiecare elev in parte.
Toate aceste sume sint vehiculate insa doar teoretic, intrucit directorii nu au intocmit inca bugetele pe anul 2007. Acesta va putea fi intocmit abia dupa ce Ministerul Educatiei va face publice si „formularele de alocare pe elev”, care reprezinta practic modul de calcul al costului pe elev. Potrivit ordinului Ministrului din septembrie, aceasta formula ar trebui cunoscuta spre finalul acestui an.

Comentarii