Curtea Constitutionala face ordine in universitatile private

duminică, 10 mai 2009, 10:34
3 MIN
 Curtea Constitutionala face ordine in universitatile private

Profesorii din universitatile private nu vor mai fi prelungiti in functie la infinit si in acelasi timp nu vor mai avea dreptul la mai mult de doua mandate de conducere succesive.

Textul din Legea Invatamintului care dadea libertate deplina universitatilor private in aceste doua privinte a fost declarat neconstitutional, astfel incit universitatile private vor trebui sa respecte aceleasi prevederi ca si universitatile de stat. Exceptia de neconstitutionalitate a fost admisa in procesul dintre Georgiana Olivia Calinescu si Universitatea "Petre Andrei" Iasi, reprezentata de Niculae Niculescu.

O alta decizie a curtii a respins cererea de neconstitutionalitate solicitata de Niculae Niculescu pentru un paragraf din Statutul personalului didactic, ce prevede ca rectorul trebuie confirmat de minister.

Cadrele didactice din universitatile private se vor pensiona la 65 de ani, ca si profesorii din universitatile de stat. De asemenea, functia de rector sau decan nu va mai putea fi ocupata decit de doua ori succesiv. Primul paragraf din articolul 116ˆ2, ce face referire strict la universitatile particulare, unde era prevazut ca "Structurile si functiile de conducere ale universitatilor particulare, atributiile, modul de constituire, durata mandatelor si limitele de virsta ale cadrelor didactice sunt stabilite de carta universitatii. Deciziile definitive, in acest sens, revin universitatii" va disparea astfel din Legea Invatamintului.

Din toamna, universitatile particulare vor fi obligate astfel sa-si faca state de functii dupa regulile universitatilor de stat, cu limita de virsta la 65 de ani, cu prelungire in activitate pina la 70 de ani. Totodata, vor trebui sa indeplineasca in aceste conditii normele prevazute de Agentia Romana de Asigurare a Calitati in Invatamintul Superior, unde se mentioneaza ca 70% dintre cadrele didactice trebuie angajate cu norma de baza (ce se poate pastra pina la virsta legala de pensionare), din care 25%, dar nu mai mult de 50%, sa aiba functii de profesori si conferentiari universitari.

Alaturi de acest alineat va disparea si alineatul 1 al art. 116ˆ1, unde se mentioneaza ca "Universitatile particulare sunt institutii de invatamint superior libere, deschise, autonome, atit din punct de vedere academic, cit si economico-financiar, avind drept fundament proprietatea privata, garantata de Constitutie". Astfel, cele doua articole vor fi suspendate 45 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial, dupa care vor fi abrogate.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost solicitata de Georgiana Olivia Calinescu in litigiul cu Universitatea "Petre Andrei" Iasi, pentru articolul 72, alineatul 5, din Statutul personalului didactic, unde se mentioneaza ca "Atributiile si competentele structurilor si ale functiilor de conducere din invatamintul superior sunt stabilite prin Carta universitara a institutiei, potrivit legii". Acest paragraf face trimitere la Legea Invatamintului, la articolele 116ˆ1 si 116ˆ2, ce fac referire strict la universitatile particulare. Conflictul dintre cele doua parti este insa mai vechi. "Niculescu a desfacut contractul de munca la 14 angajati, din 2005. I-a dat afara dupa ce au venit la UPA din Iasi. In cadrul procesului, stiu ca avocatul a invocat o exceptie de neconstitutionalitate", a declarat Sorin Bocancea, liderul Sindicatului "Petre Andrei" din Iasi.

O alta decizie a Curtii Constitutionale a respins de curind exceptia de neconstitutionalitate solicitata de Niculae Niculescu, pentru art. 74, alin.1, din Statutul personalului didactic, in litigiul cu Sindicatul Salariatilor din Universitatea "Petre Andrei" Iasi. Aici este mentionat ca "functiile de conducere din institutia de invatamint superior, cu exceptia rectorului, se confirma de senatul universitar. Rectorul, ales de senatul universitar, se confirma prin ordin al ministrului Invatamintului". Functia de rector poate fi, asadar, ocupata legal doar avind confirmarea ministrului Invatamintului, ca si pina in prezent. "Acel dosar n-are nici o semnificatie. Nu mai tin minte in ce proces era", a declarat Niculae Niculescu.

Comentarii